LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή ΕνωσηΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2015 22:00

Υπό “αναστολή” η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας για το προσφυγικό έκρινε το  συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

Σένγκεν - schengen - διαβατήριο
Αναστέλλεται η πιθανολογούμενη αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.  Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις της Ελλάδας, τις τελευταίες ημέρες, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Ωστόσο οι περαιτέρω κινήσεις της Ελλάδας αναμένεται να κριθούν, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, .


Μουζάλας: Τέλος στα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν 

 «Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», τόνισε ο κ.  Μουζάλας. 

Σημείωσε ότι τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν, όσο και ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήραν τις προσπάθειες της Ελλάδας. 

Και οι δύο, είπε ο κ Μουζάλας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να πιστοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης. 

«Κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα  και πρόσθεσε ότι «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες». 

Κατά την παρέμβασή του, εξάλλου, στο Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα. «Καταδικάσαμε τις μονομερείς ενέργειες. Είπαμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φραγμούς, αλλά στον καλύτερο συντονισμό».

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνίδι περί ενοχής της Ελλάδας», συμπλήρωσε πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας και κατέληξε λέγοντας ότι όντως υπάρχουν αδυναμίες από ελληνικής πλευράς, αλλά σήμερα αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της χώρας.


Άσελμπορν: Δεν υφίσταται νομικά έξοδος χώρας από τη Σένγκεν

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

Ο Γιαν Άσελμπορν, τόνισε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες στη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots). “Πρέπει να μπούμε στη θέση της Ελλάδας. Υπάρχουν πέντε νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε.

Ταυτοχρόνως ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται «νομικά» ο «αποκλεισμός» ή «έξοδος» κάποιου κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν. Όταν υπάρχουν προβλήματα, εξήγησε, λαμβάνονται «σταδιακά μέτρα» με βάση τους «κανόνες». 

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, που πρώτη εισήγαγε η Γερμανία, ο Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασής τους, πέρα των έξι μηνών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν. Όπως είπε, το άρθρο 26 της συνθήκης, παρέχει τη νομική κάλυψη για μια τέτοια παράταση, αλλά η ενεργοποίησή του πρέπει να βασίζεται σε “αποδεδειγμένα γεγονότα” που σχετίζονται με “σοβαρές αδυναμίες”. Η προθεσμία για την Γερμανία και την Αυστρία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. 


Αβραμόπουλος: Επιταχύνετε τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα   

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

“Μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους”, πρόσθεσε   και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρωθεί η λειτουργία των hotspots στις χώρες αυτές. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) και την συμφωνία με τη Frontex για τα χερσαία σύνορά της με την ΠΓΔΜ. 

“Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για πολιτική προστασία”, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, στέλνοντας προσωπικό για τη στήριξη της Ελλάδας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απώλεια για τη Γαλλία: Εκτός Ευρωμπάσκετ ο Αλεξάντρ Σαρ09:14Επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες στο Θρακικό Πέλαγος – Τουρκικά αλιευτικά πυροβόλησαν στον αέρα (βίντεο)08:59Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 3 Σεπτεμβρίου08:43ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 5 Σεπτεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:14Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τον Πούτιν00:03Γαλλία: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο λιώνει με ταχείς ρυθμούς καθώς κινείται σε πιο θερμά νερά23:49Σχολικά είδη: Πόσο κοστίζει η επιστροφή στα θρανία για τους γονείς το 2025;23:35Conference League: «Τρανταχτές» απουσίες στην Ευρωπαϊκή Λίστα της ΑΕΚ23:21Ο Τραμπ χαρακτηρίζει το Σικάγο "την πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο" 23:07Υεμένη: Οι Χούθι αναφέρουν ότι εξαπέλυσαν επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα22:54Πυρκαγιά σε επιχείρηση στο Περιστέρι - Ένα άτομο μεταφέρθηκε με αναπνευστικά στο νοσοκομείο22:40Η Πέγκυ Ζήνα μιλάει για το ρίσκο που πήρε στην καριέρα της και ανοίγει την καρδιά της στον ΡΥΘΜΟ 94.922:26Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυνατό Λιμενικό Σώμα σημαίνει δυνατή θαλάσσια άμυνα για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα22:12Χαλκιδική: Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο21:57Restart Evros: Η ΔΕΗ στηρίζει την αναγέννηση της φύσης στον Έβρο με 660.000 μέλισσες21:43Ανακοίνωσε Ταμπόρδα ο Παναθηναϊκός21:29Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 1.400 νεκροί από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ21:15Φωτιά σε βιοτεχνία με υφάσματα στο Περιστέρι (βίντεο)21:01Καλλιθέα: Μάχη για τη ζωή του δίνει διασώστης του ΕΚΑΒ μετά από τροχαίο20:47
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο