“Σπριντ” της Αθήνας για την Σένγκεν
Κινήσεις συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις έκανε την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση, μετά και από τη συζήτηση που άνοιξε για έξοδο της χώρας, έστω και προσωρινής, από τη συνθήκη Σένγκεν.
Το ζήτημα θα τεθεί σήμερα επισήμως επί τάπητος, στη συνεδρίαση που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η πρώτη κίνηση που έκανε η Ελλάδα ήταν μέσω της κατάθεσης αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, την Αττική και τελευταία και την Ειδομένη.
Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε με την Frontex η επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Στην ανακοίνωση της Frontex αναφέρεται ότι οι υπάλληλοί της θα εγκατασταθούν στα σύνορα, για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών. Η άρνηση της Αθήνας να ζητήσει συνδρομή της Frontex στα σύνορά της, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων αποτελεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα, είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός αυτών, η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα για ανάπτυξη της Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Frontex, η οποία επιβεβαίωνει το αίτημα της Ελλάδας, η απάντηση θα δοθεί στην Αθήνα σε πέντε μέρες.
Οι κινήσεις αυτές προσβλέπουν στην εκτόνωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους εις βάρος της Ελλάδας και το οποίο τροφοδοτεί εκ νέου μια άτυπη απειλή για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στη Βουλή, σημείωσε ότι μεμονωμένες χώρες επιχειρούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη χώρα μας και ότι το θέμα επιχειρείται να τεθεί μέσω προπαρασκευαστικών εγγράφων, ενόψει της συνεδρίασης των Βρυξελλών.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για δυνάμεις που μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, παραδεχόμενος, παράλληλα ότι, υπάρχουν και από την ελληνική πλευρά καθυστερήσεις όσο αφορά στην κατασκευή των hot spots στη Λέρο, την Κω και τη Σάμο.
Η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, ξεκίνησε δημοσίως, μέσω της δημοσίευσης σχετικού εγγράφου, από τους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα τέθηκε από τους Ευρωπαίους επειδή η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και αρνείται να συνεργαστεί.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε χθες να διαψεύσει τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν». Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η χώρα υλοποιεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και υπογράμμισε ότι «Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».
Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η «βολή» αφορά στην Frontex, η οποία έχει ανταποκριθεί μόλις στο 10% των ελληνικών αιτημάτων. Άξιο αναφορά δε είναι ότι, απέδωσε την επίθεση που δέχεται η χώρα μας σε κύκλους που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το κλείσιμο της Σένγκεν και το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ στους πρόσφυγες.
«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το κλίμα, πάντως, παραμένει ιδιαιτέρως βαρύ και τόσο η σημερινή διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.