FAS: Η ΕΕ θα πάρει 400000 πρόσφυγες από την Τουρκία για να “κλειδώσει” τα σύνορά της
Ομάδα «προθύμων χωρών» στην οποία μετέχουν 9 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναμένεται να υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».
Η FAS αναφέρει ότι οι χώρες αυτές (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία), στο πλαίσιο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα εισηγηθούν στην Άγκυρα να πάρουν 400.000 από τους 2.000.000 και πλέον πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία και από εκεί κινούνται ή θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη και δη τις κεντρικές της χώρες.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προσφύγων, ενώ αυξημένη συμμετοχή αναμένεται να ανακοινώσει και η Γαλλία, μετά και τους βομβαρδισμούς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία.
Επικαλούμενη πηγές με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. «Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».
Reuters: Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας
Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο δημοσίευσε το κείμενο λίγο πριν αρχίσουν οι αφίξεις και οι δηλώσεις των ηγετών που παίρνουν μέρος στην Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
"Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση εεφαρμογή, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους", αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια, προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.
Ακόμη, η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο.
Δεν αποκλείεται σε αρχικό στάδιο, θα ισχύσει μερική απελευθέρωση της βίζας, για φοιτητές και επιχειρηματίες.