LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2015 18:37 | Ανανέωση: 19 Νοεμβρίου 2015 21:36

Πήραν πίσω τον “μισό” φόρο στο κρασί

Μετά απο "μινι υπουργικό συμβούλιο" και με τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου, πέρασαν με 153 "ναι" τα προαπαιτούμενα. Τι αλλάζει στα μέτρα. Νόμος η κατάργηση του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση.

Αλ. Τσίπρας - προαπαιτούμενα - Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ

Στον αστερισμό της αποτροπής "ευρέων" κυβερνητικών κλυδωνισμών κινήθηκε η Κυβέρνηση μετά απο την ηχηρή παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απο την Βουλή, λόγω της διαφωνίας του με το πολυνομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια", αλλά και της δεδομένης καταψήφισης του απο τον Νίκο Νικολόπουλο, με τον οποίο είχε ανοίξει μέτωπο ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την επιστροφή της βουλευτικής έδρας.

Καθώς ακούγονταν φωνές που έφεραν και άλλους βουλευτές να διαφοροποιούνται στην ψηφοφορία, η Κυβέρνηση θέλησε αφενός να στείλει ηχηρό μήνυμα, ζητώντας προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας απο τον κ. Σακελλαρίδη να παραιτηθεί, αφετέρου να κάνει "βήματα προς τα πίσω" λόγω των αντιδράσεων, υποχωρώντας σε ότι αφορά την φορολόγηση του οίνου.

"Λαβωμένη" και με 153 "ναι" η Κυβέρνηση

Ωστόσο, με αιχμή το ζήτημα των πλειστηριασμών και των "κοκκινων δανείων" ο Στάθης Παναγούλης με δήλωση του την ώρα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει τα μέτρα. Η στάση του, προκάλεσε την διαγραφή του Στάθη Παναγούλη απο τον ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως πλέον και ο Νίκος Νικολόπουλος βαδίζει σε "χωριστό δρόμο" από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, μετά από απόφαση του Πάνου Καμμένου, μετά απο την καταψήφισει του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τα 2 δις.

Αλ. Τσίπρας - προαπαιτούμενα - Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ

Το "πλήγμα" για τον κυβερνητικό συνασπισμό κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, καθώς η δύναμη του μειώθηκε στους 153 βουλευτές, όσα και τα "ναι" στο πολυνομοσχέδιο (έναντι 137 "όχι") κι όλα αυτά ενώ το μεγάλο αγκάθι του Ασφαλιστικού είναι προ των πυλών, με τους δανειστές μάλιστα "να τρίζουν τα δόντια" στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ζητώντας του πλήρες σχέδιο περικοπών. 

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης  κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ολομέλεια της Βουλής.

 Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς, που δεν ξέρει ούτε που βρίσκεται ούτε που πατάει». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νεοφιλελεύθερη αριστερά που έκανε φιλοδώρημα τις συντάξεις, μείωσε στο μισό το επίδομα θέρμανσης και όσους το λαμβάνουν, και αύξησε τον ΦΠΑ, είπε ο κ.  Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως «έχουμε δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά πλειστηριασμούς πρώτη κατοικίας». 

«Αναλγησία» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματα. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  είπε πως η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ  και των  ΑΝΕΛ «με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο». «Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήσασταν καλοί στο να πουλάτε και τώρα καλύτεροι στο να ξεπουλάτε. Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και “πρώτη φορά αριστερά” και σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα» είπε η κ. Γεννηματά.

«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί προστασίας της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μία «συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, νέους φόρους και εκβιασμούς στους πολίτες για να πληρώσουν».

Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για «κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού». «Και με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική. "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", καλό και με ομοιοκαταληξία. Εσείς πήγατε στις εκλογές με αυτό το σύνθημα το οποίο στην μετάφραση του σήμαινε "μην πληρώνεις τίποτα – δεν θα χάσεις τίποτα"» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προϊόν εκβιασμού. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμία κυβέρνηση αν δεν έχουμε απάντηση στα 9 σημεία που έχουμε δώσει στο πρωθυπουργό για την ανασύνταξη της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι, «είναι η μόνη λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».

Μείωση κατά 50% του φόρου στο κρασί 

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπό την "ενδοκυβερνητική πίεση", των έντονων αντιδράσεων της αγοράς,  τις βολές της Αντιπολίτευσης, αλλά και τις αντιρρήσεις κυβερνητικών βουλευτών - ως και του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες - συνεκλήθη "μίνι υπουργικό συμβούλιο" του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατόπιν αυτού, η Κυβέρνηση κατέθεσε άλλη μία νομοτεχνική βελτίωση, αυτήν την φορά στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά τα κρασιά.

Με την ρύθμιση αυτή, μειώνεται κατά 50% ο επιβαλλόμενος φόρος στο κρασί κι έτσι η επιβάρυνση "μειώνεται" απο τα 40 στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο ήτοι απο τα 30 στα 15 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη (750 ml).

Κρασί - κρασιά - μπουκάλι - ποτήρι

Όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο φόρος αυτός θα επιβληθεί και στα εισαγόμενα κρασιά, καθώς ουσιαστικά θα αποτελεί φόρο στην εγχώρια κατανάλωση οίνου (χύμα ή εμφιαλωμένου), κι επομένως θα βαρύνει εξίσου τα ελληνικά και τα εισαγόμενα κρασιά.

Ωστόσο, ο φόρος τελικώς δεν θα βαρύνει - προς ώρας, καθώς αναμένεται νέα παρέμβαση γι΄ αυτό το σκέλος - τα ελληνικά κρασιά που εξάγονται σε άλλες χώρες, "προστατεύοντας" έτσι, σύμφφωνα με κυβετρνητικά στελέχη, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

"Κλείδωδαν" τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρά το γεγονός ότι με την τροποποίηση αυτή "λείπουν" μερικές δεκάδες εκατομμυρίων απο τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα που προτάθηκαν ως ισοδύναμα για την απόφαση πλέον κατάργησης του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, δεν γεννάται ζήτημα λήψης άλλων μέτρων, καθώς οι δανειστές "υποχωρώντας" δέχθηκαν ότι το ειδικό τέλος σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα έχει τελικώς μεγαλύτερη απόδοση απο αυτήν που ως τώρα εκτιμούσαν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΧθες 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές τουΧθες 22:55 | Ειδήσεις

Τους οχτώ τελευταίους υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο