LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2015 16:47

Κοτζιάς: Η προσφυγική κρίση απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή λύση

Εποικοδομητική συνάντηση για προσφυγικό και ενεργειακά είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Ούγγρο ομόλογό του.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - ΥΠΕΞ - ΟΥΓΓΡΟΣ ΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΤΕΡ ΣΙΓΙΑΡΤΟ

Θέματα ενέργειας και προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ήταν στο επίκεντρο της «εποικοδομητικής συζήτησης» «για μεγαλύτερη κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιγιάρτο, στη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, για το πρσφυγικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν -όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου- ότι χρειάζεται εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να οικοδομηθεί μία νέα Συρία, ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς και άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, και να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες να τις εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ευρώπη υπό μεγαλύτερη πίεση.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τα hotspots της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της κατανομής των βαρών και της ανάπτυξης αλληλεγγύης, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζει και να υπαγορεύεται από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - ΥΠΕΞ - ΟΥΓΓΡΟΣ ΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΤΕΡ ΣΙΓΙΑΡΤΟ

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, υπό την ευθύνη όμως του κυρίαρχου κράτους και τη σθεναρή καταπολέμηση των δικτύων διακινητών των προσφύγων. Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε την «ανάγκη για περισσότερο διάλογο στο πλαίσιο της ΕΕ ώστε να μπορεί να ελέγχει τα σύνορά της», εξηγώντας ότι όταν η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζονται προστασία τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ «αυτό δεν συνιστά επίθεση κατά της Ελλάδας, μιας χώρας με σύνορα 11.000 χιλιομέτρων, που είναι αδύνατο να μπορέσει να τα προστατεύσει, αλλά παρότρυνση προς την Ευρώπη να το κάνει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα σύνορά της, ο κ. Σιγιάρτο είπε ότι με αυτή τη στάση η χώρα του τηρεί τους κανονισμούς της συνθήκης Σένγκεν, τους οποίους οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.

Ως ένα «καυτό ζήτημα» χαρακτήρισε ο κ. Σιγιάρτο το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στη Δυτική Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την εξέλιξη του αγωγού South stream 2 και την παράκαμψη της Ουκρανίας που αφήνει την Ουγγαρία χωρίς αγωγό.

«Η Ελλάδα», όπως τόνισε, «μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια να βρούμε πηγές ενέργειας, καθώς έχει εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία σε αυτή τη γωνιά με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όσον αφορά την έρευνα για υπερπόντια κοιτάσματα φυσικού αερίου».

«Κι αν αυτό ισχύει», σημείωσε, «τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε την Ελλάδα ως βασικό παίχτη στο μέλλον προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει περαιτέρω να επανεξετάσουμε και να επαναξιολογήσουμε τα απαραίτητα βήματα. Για να είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας, και προκειμένου να δρέψουμε τα οφέλη για εμάς θα πρέπει να προετοιμαστούμε τουλάχιστον στα θέματα υποδομής στη Δυτική Βαλκανική και στην Κεντρική Ευρώπη για να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Δ. Βαλκανική και στην Ουγγαρία τελικά».

Την ιδιαίτερη χαρά της Ελλάδας για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Ουγγαρία, εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς, μετά την απάντηση του Ούγγρου ομολόγου του, δεσμευόμενος να αναλάβει «πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί η Ουγγαρία σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτ». Τόνισε δε ότι «είναι ανάγκη οι χώρες των Βαλκανίων και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους», ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει σειρά σχετικών προτάσεων στους ομολόγους του της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, όπως και τώρα το ίδιο και στον Ούγγρο ΥΠΕΞ. «Η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική και παίρνει πρωτοβουλίες».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Διάβασα πολλά απάνθρωπα και τρομακτικά σχόλια μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ23:59Πλατεία Συντάγματος: Επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων23:45Γαλλία: Αποσύρθηκε η κατάργηση των δυο αργιών23:31Ντεμπούτο με νίκη για τον Χιμένεθ, 2-1 με ανατροπή ο Άρης στο Περιστέρι23:16Η Ρουμανία ανακοίνωσε παραβίαση του εναερίου χώρου της από drone23:02Super League: Έκανε «σεφτέ» ο Βόλος, 2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο22:48Eurovision: Και δεύτερη χώρα απειλεί με μποϊκοτάζ αν συμμετάσχει το Ισραήλ22:34Φθιώτιδα: Κατάπιε ναρκωτικά μπροστά στους αστυνομικούς22:19Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος22:05Αρχαία Ολυμπία: Οριοθετημένη η φωτιά σε ορεινή δασική έκταση21:49Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:35Θεσσαλονίκη: Αλιευτικό σκάφος με πέντε επιβάτες προσέκρουσε σε βράχια στον Θερμαϊκό21:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων21:07Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων20:52Αταμάν για την ανάρτηση “χωρίς έλεος”: Απολύθηκε αυτός που την έκανε20:38Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις20:23Super League: Ξέσπασε στο δεύτερο ο Ολυμπιακός, 5-0 τον Πανσερραϊκό20:09Αταμάν: Αν είμαι σε τελικό, θα κερδίσω. Είμαι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Ευρώπη19:55Κηφισιά: Φωτιά σε αποθήκη εργοστασίου - Εκτροπή της κυκλοφορίας19:41Ευρωμπάσκετ 2025: Με ξέφρενο γλέντι και χορεύοντας… συρτάκι πανηγύρισαν την πρόκριση οι Τούρκοι19:24
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο