Βουλή
Δημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2015 12:25Στη Βουλή τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα
Την ώρα που τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στραμμένα στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, η οποία ενδέχεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή δυο νομοσχέδια προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο κυβερνητικός στόχος είναι η ψήφιση του ως αύριο το βράδυ, ενώ το δεύτερο έρχεται να ρυθμίσει μια σειρά εκκρεμοτήτων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα κι ο στόχος είναι να ψηφιστεί από την ολομέλεια ως το Σάββατο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιλύονται και τα θέματα που αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα στις συζητήσεις με τους δανειστές, δηλαδή τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το πρόβλημα που ανέκυψε τελευταία κι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Όσα ισοδύναμα έχουν προταθεί μέχρι στιγμής για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας ή η αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα- δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους εταίρους μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση φέρεται να επανέρχεται και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η νέα της πρόταση προβλέπει μηδενικό ΦΠΑ σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στα νηπιαγωγεία. Αντίθετα προτείνεται ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, σχολές και ΙΕΚ.
Σε ότι αφορά το «μέτωπο» των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, αν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, περιλαμβάνουν την φράση «έντιμος συμβιβασμός» δεν φαίνεται να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η χρυσή τομή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για τα «κόκκινα δάνεια» θα ενταχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στο πρόβλημα που ανέκυψε τελευταία με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, μετά τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι ιδιοκτήτες τους η κυβέρνηση υπαναχώρησε μερικώς στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επανεξετάζεται το ποσοστό συμμετοχής τους στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστά αυτό να αυξηθεί από το 20% που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές κι ως επιχείρημα θα τεθεί το γεγονός ότι το μέτρο αυτό ζητήθηκε να εφαρμοστεί μόνο από την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι υποχρεωτικά με νέο νόμο, κατά συνέπεια μπορεί να κλείσει μέσα στα επόμενα 24ωρα.