LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2015 19:28

“Στο κόκκινο” η αντιπαράθεση στην Βουλή για τις συχνότητες (βίντεο)

Ομαδικά πυρά από Αντιπολίτευση και φορείς για παραβίαση του ανταγωνισμού. Τρεις επιστολές της Κομισιόν «καίνε» την κυβερνητική πρακτική.

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

«Πυρ ομαδόν προς την Κυβέρνηση άνοιξαν στην Βουλή η Αντιπολίτευση και οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου-«εξπρές» για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ήταν για δεύτερη ημέρα επεισοδιακή, αυτήν την φορά με αφορμή τις επιστολές της-«κόλαφο» για την κυβερνητική πρακτική απ’ την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τρεις επιστολές προειδοποιεί την Κυβέρνηση με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατυπώνοντας ενστάσεις και …αστερίσκους για παραβίαση του Ανταγωνισμού με αθέμιτη ενίσχυση της κρατικής τηλεόρασης, ενώ κάνει αναφορές για κατ΄ ουσίανν κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, θέτοντας παράλληλα καίρια ερωτήματα  γίνεται αναφορά σε ουσιαστική κατάργηση της επιτροπής τηλεπικοινωνιών, ενώ θέτει καίρια ερωτήματα για τον τρόπο χορήγησης των αδειών.

Αντιπολίτευση: παραβλέπετε τις ενστάσεις Κομισιόν και ΕΣΡ

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση επεσήμανε ότι «συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο, καθώς αμφισβητείται ακόμη και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ακόμη δε κι από την Κομισιόν, η οποία σας έστειλε 2-3 επιστολές με παρατηρήσεις κι ερωτήματα – αλληλογραφία που δεν μας καταθέσατε – στις οποίες απαντήσατε για   στις οποί επιστολές με παρατηρήσεις και ερωτήματα και απαντήσατε στην Κομισιόν ότι «παρανόησε».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Απαντώντας, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κάλεσε όλους «να αφήσουμε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», συμπληρώνοντας πως «σε ότι έχει να κάνει με την Κομισιόν, πρόκειται για παράπονο κάποιου ιδιώτη προς υπηρεσίες της Ε.Ε. για το κατά πόσον δύναται η ΕΡΤ να παράσχει μεταφορά σήματος σε τρίτους».

«Άλλη» γραμμή από Σπίρτζη και Παππά

Ωστόσο, αν και ο Υπουργός Επικρατείας θέλησε να υποβαθμίσει τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν του επιτρέπεται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές, στις οποίες, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, υπάρχουν ενστάσεις για τουλάχιστον 10 σημεία του νομοσχεδίου.

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η παραδοχή του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρά τα όσα έως τώρα υποστήριζε η Κυβέρνηση, δεν έχουν οφειλές προς το κράτος.

Όλα αυτά, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε καμία σοβαρή μελέτη.

«Πυρ ομαδόν» κατά της Κυβέρνησης

Σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης - με προεξάρχοντες τον Λευτέρη Αυγενάκη της Νέας Δηνμοκρατίας, τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τον Γιώργο Αμυρά από το Ποτάμι - απαίτησαν την παρουσία των Προέδρων της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και του ΕΣΡ, το οποίο μάλιστα διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για το νομοσχέδιο.

Ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Υπουργό Επικρατείας πως «προσπαθεί να γίνει καναλάρχης», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει την αγορά, αλλά αντίθετα ανοίγει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας.

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Ισχυρές «ενστάσεις» από τους φορείς

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πάνος Κυριακόπουλος, «ο νόμος περιγράφει τους παραγωγούς περιεχομένου, όχι αυτούς που χρησιμοποιούν το φάσμα. Ο «παραγωγός» μπορεί να είναι άπειρες εταιρίες – πχ. το Υoutube είναι πάροχος περιεχομένου, υπάρχει ο δορυφόρος IPTV, υπάρχει ο επίγειος πάροχος εκπομπής η DIGEA», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει οι εταιρίες να κάνουν μόνες τους τις παραγωγές, άρα θα «κλείσουν» όλες οι άλλες εταιρίες».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, το νομοσχέδιο «ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς κι όχι το σύνολό της, δημιουργώντας πρόβλημα ισονομίας κι ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων και λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης εταιρειών ανάλογα με το αντικείμενο τους».

Σοβαρές ενστάσεις για την δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προς την ψηφιακή πλατφόρμα, κάτι που συνιστά  αλλαγή των όρων του σχετικού διαγωνισμού, διατύπωσε και η DIGEA, μέσω του Προέδρου της Στρατή Λιαρέλλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το μοντέλο είναι «κοστοκεντρικό» κι ότι ανάλογα με τους παρόχους περιεχομένου καταβάλλεται το τίμημα, συνεπώς με έναν πάροχο δικτύου οι πελάτες μπορούν να έχουν μικρότερο τίμημα».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, Αντώνης Δημητρίου, ζήτησε νέο νομοσχέδιο συνολικά για τα ΜΜΕ της επαρχίας, ενώ σχολιάζοντας εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε "επί της Αρχής" από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με θετικές ψήφους μόνο απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αρνητικές ψήφους από ΝΔ και ΚΚΕ και "επιφύλαξη" των υπολοίπων κομμάτων (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποταμιού, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή) να διευκρινίσουν την ψήφο τους στην Ολομέλεια, όπου αύριο ξεκινούν οι συνεδριάσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο.

Αλλαγές ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ταχθεί δημόσια και κατηγορηματικά υπέρτης δημιουργίας ενός νέου πλαισίου που διασφαλίζει την νομιμότητα και την διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πάντα με σεβασμό των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και των κανονισμών και με προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει την πρόθεση να στηρίξει επίτης αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργού Επικρατείας, εφόσον όμως με σαφήνεια και καθαρότητα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Αυτές πρέπει να αφορούν:

  • Την προσαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου στο πλαίσιο που θέτει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- ώστε να μην υφίσταται η δυνατότητα αυθαιρεσίας του Υπουργού, για τον καθορισμό των αδειών.
  • Την προσαρμογή των διατάξεων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ίδια η έκθεση του ΕΣΡ επισημαίνει.
  • Την προστασία του κύρους των ανεξάρτητων αρχών από τη δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων και «υπόγειας» καθοδήγησης της πολιτικής εξουσίας.

Αν αυτές οι ουσιαστικά αυτονόητες αλλαγές, για όποιον πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να μπει τάξη στα ΜΜΕ, δεν γίνουν αποδεκτές, γίνεται σαφές ότι η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης είναι άλλη: Να δημιουργήσει μια θερμοκοιτίδα της διαπλοκής, την οποία υποτίθεται ότι θέλει να πολεμήσει.

Σε αυτό ας μην περιμένουν συναινέσεις.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥΠΕΞ για Καστελλόριζο: Η Τουρκία να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη ΔικαιοσύνηΣήμερα 12:33 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την προσβολή της ελληνικής σημαίας από τούρκικο drone.

Θεοδωρικάκος: εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών προκλήσεωνΣήμερα 14:25 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Τι είπε για τις καταλήψεις στα σχολεία.

Ζαχαράκη στον ΑΝΤ1: Ανοικτό το ενδεχόμενο για κυλιόμενο ωράριο στα σχολεία (βίντεο)Σήμερα 09:33 | Ειδήσεις

Τι είπε για τις καταλήψεις, τα κενά στα σχολεία και τις αντιδράσεις για τα πολυπληθή τμήματα.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στα σημεία της πυρκαγιάς στον Βύρωνα (βίντεο)Σήμερα 14:24 | Ειδήσεις

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με άνδρες της Πυροσβεστικής και εθελοντές δασοπυροσβέστες ενώ συνομίλησαν και με κατοίκους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΦΗ – Ατρόμητος: Βαθμός στις καθυστερήσεις για τους φιλοξενούμενους 20:03Ο Αντόνιο Σαμπάτο Τζ. ετοιμάζει ταινία για τις ΗΠΑ19:52Μαριόλης στον ΑΝΤ1: σε απομόνωση τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στον Ευρώτα (βίντεο)19:41Διασωληνώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης19:28Κορονοϊός: Διαδήλωση κατά της μερικής καραντίνας στη Μαδρίτη (εικόνες)19:16“Άγριες Μέλισσες”: εκβιασμοί, αυτοδικίες και ανατροπές στα νέα επεισόδια (εικόνες)19:05Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής - Αγωνία για την Αττική18:53Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα στην Ελλάδα18:40Πίπα - Terminator πήρε δώρο ο Σβαρτζενέγκερ18:30Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μάχες και διεθνής ανησυχία (εικόνες)18:18Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα μοιράστηκαν ημίχρονα και... βαθμούς18:05Σπείρα νεαρών έκανε… μία διάρρηξη την εβδομάδα (εικόνες)17:53Βρέθηκε αποθήκη ναρκωτικών στην Βάρη (εικόνες)17:40Σταϊκούρας για καθολικό lockdown: έως 3% του ΑΕΠ το μηναίο κόστος17:29Θύμα του “Ιανού” έπεσε θύμα απάτης17:17Επίθεση με πέτρες κατά αστυνομικών για έλεγχο σε... γλέντι!17:04Κορονοϊός: θρήνος για 39χρονη ασθενή16:52Φόρμουλα 1: Πανηγυρική νίκη για τον Μπότας16:41ΓΓΠΠ: Οδηγίες στους πολίτες για την κακοκαιρία16:28Ζευγάρι μοτοσικλετιστών “καρφώθηκε” σε νταλίκα16:16
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο