Ο Νίκος Βούτσης νέος Πρόεδρος της Βουλής
Νέος Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα, προτεινόμενος απο τον Αλέξη Τσίπρα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών, Νίκος Βούτσης (δείτε εδώ "το βιογραφικό του νέου Προέδρου της Βουλής").
Ο κ. Βούτσης διαδέχεται την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει με καρφιά και αιχμές κατά της Κυβέρνησης, γι΄ αυτό και πολλοί αναμένουν την τελετή παράδοσης-παραλαβής, όπου εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα επίθεση που θα σηματοδοτεί μια "ηρωική έξοδο" της Ζωής Κωνσταντοπούλου απο το Κοινοβούλιο.
Η ανάδειξη του Νίκου Βούτση στο ύπατο αξίωμα της Βουλής έγινε με μυστική ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος 297 απο τους 300 βουλευτές.
Ο κ. Βούτσης εξελέγη με 181 ψήφους, έχοντας δηλαδή πολύ μικρότερη σε σχέση με τους προκατόχους του (σημ: Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου) στήριξη απο βουλευτές πέραν αυτών της συμπολίτευσης. Στην ψηφοδόχο βρέθηκαν 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια.
Όπως αποκάλυψε μετά το τέλος της διαδικασίας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ο ίδιος δεν ψήφισε τον εαυτό του παρότι προσήλθε στην κάλπη.
O Νικήτας Κακλαμάνης ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
Στην ψηφοφορία οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν είχαν "κομματική γραμμή" και ψήφισαν κατά συνείδηση, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης είχε δηλώσει απο το Σάββατο ότι υπέρ του κ. Βούτση θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.
Απόντες απο την διαδικασία ήταν ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Αχαϊας των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος διά της απουσίας του εξέφρασε την δσαρέσκεια του για την μη πρόταση του για θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, όπως διατείνεται ότι του είχαν υποσχεθεί οι κ. Τσίπρας και Καμμένος (σημ: για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται συν τοις άλλοις, αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νικολόπουλος θα "περιοριστεί" να οριστεί Πρόεδρος σε κάποια απο τις Επιτροπές της Βουλής.
Ο κ. Καμμένος έστειλε επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής, όπου αννέφερε ότι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων», γνωστοποιώντας ότι αν παρίστατο θα ψήφιζε υπέρ του Νίκου Βούτση, όμως η "ψήφος" αυτή δεν προσμετρήθηκε ως «επιστολική ψήφος», διότι ότι κ. Καμμένος δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής, κάτι που συνέβη με την επιστολική ψήφο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας έμμεσες αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για "συναινετική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς τυπολατρίες και με συναίσθηση της ευθύνης", θέτοντας ως στόχους, μεταξύ άλλων, την "αναβάθμιση της Βουλής που θα είναι ανοικτή στους πολίτες, την αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες, την γρήγορη διεκπεραίωση των δικογραφιών που θα φθάνουν στο Κοινοβούλιο και πλήρη διαφάνεια".
Οι προγραμματικές δηλώσεις του Νίκου Βούτση:
Για αργότερα το μεσημέρι έχει οριστεί η συνεδρίαση για την εκλογή των υπολοιπων μελών του Προεδρείου της Βουλής. Οι τρεις προτεινόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις των Α΄, Β΄ και Γ΄ Αντιπροέδρων επελέγησαν μετά απο εσωκομματική ψηφοφορία, λόγω διαφωνιών.
Τον Νικήτα Κακλαμάνη θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει για την θέση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου τον Δημήτρη Κρεμαστινό.