Πώς περιέγραψαν Βαλαβάνη και Ήσυχος το θρίλερ που έζησαν στην Οδησσό
Η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από τους Κώστα Ήσυχο, Νάντια Βαλαβάνη και Βασίλη Χατζηλάμπρου και συνοδευόμενη από τους δημοσιογράφους Άρη Χατζηστεφάνου και Άρη Χιωτέλη, επέστρεψε από την Οδησσό της Ουκρανίας σήμερα το μεσημέρι.
Η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, προέβησαν στην παρακάτω δήλωση:
«Η διήμερη παραμονή μας στην Οδησσό μετά από πρόσκληση της “Επιτροπής Εθνικών Μειονοτήτων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας” με στόχο τη συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως η ελληνική μειονότητα, σημαδεύτηκε από τις φασίζουσες εκδηλώσεις και την προκλητικά απαράδεχτη και ανοιχτά αντιδημοκρατική συμπεριφορά, με στόχο τον εκφοβισμό όχι μόνο το δικό μας, αλλά προπαντός των ελλήνων και ευρύτερα των μειονοτήτων της πόλης και της περιοχής, των νεοναζιστικών οργανώσεων “Δεξιός Τομέας” και “Αυτοάμυνα της Πλατείας Μαϊντάν”.
Η επίσημη συνάντηση και συζήτηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό, εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και τους οργανωτές, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι, παρεμποδίστηκε και τελικά ματαιώθηκε λόγω της δράσης παραστρατιωτικών τμημάτων των δύο παραπάνω οργανώσεων. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν να παρεμποδιστεί η έξοδος της αποστολής επί 5 ώρες από το ξενοδοχείο. Χάρη στην παρέμβαση των ανθρώπων του ελληνικού προξενείου επετεύχθη ο απεγκλωβισμός της ελληνικής αποστολής αργά το μεσημέρι χθες, 30.09.2015. Στη συνέχεια, ωστόσο, η αποστολή παρακολουθήθηκε στενά από παραστρατιωτικά τμήματα των δύο οργανώσεων στους δρόμους της Οδησσού και “πολιορκήθηκε” σε εστιατόριο μέχρι αργά το απόγευμα - με παρουσία παραστρατιωτικών μέσα κι έξω από την αίθουσα του και προσπάθειες “ανάκρισης” των μελών της αποστολής από διάφορους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν “κομαντάντε”.
Είχε προηγηθεί, ευτυχώς, άτυπη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας το βράδυ άφιξης της αποστολής, στις 29.09.2015. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις των Ελλήνων της Οδησσού, προβλήματα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, αλλά και η παρακράτηση βασικών ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής κοινότητας από τις τοπικές αρχές. Για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων χρειάζεται να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης της ελληνικής πολιτείας, τόσο στην εξωτερική πολιτική της χώρας όσο και στην διαχρονική και μεθοδευμένη στήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς. Ειδικά για τον Ελληνισμό της Οδησσού, η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση, καθώς οι τοπικές αρχές φαίνεται ότι εκποιούν αυτή την περίοδο κτίρια που συνιστούν από τα πιο σημαντικά, από αρχιτεκτονική και κυρίως ιστορική άποψη, στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατική ομαλότητα σε μια περιοχή, όπου αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η ελληνική αποστολή κατήγγειλε στις τοπικές αστυνομικές αρχές την απαράδεκτη δράση των προαναφερόμενων οργανώσεων – μια γραπτή καταγγελία, που συντάχτηκε και παραδόθηκε σε αστυνομικούς υπό το βλέμμα, τα σχόλια και σε απόσταση αναπνοής από διάφορους παραστρατιωτικούς “διοικητές” μέσα στην αίθουσα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και με τις ίδιες συνθήκες έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικά τηλεοπτικά και έντυπα μέσα της Οδησσού επισημαίνοντας την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη, χαρακτηριστική – απ’ ότι φάνηκε - της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη, ενώ έκανε έκκληση στη δημοκρατική συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και της εργαζόμενης κοινωνίας της Οδησσού, που συμβιώνουν ειρηνικά και αρμονικά με την ελληνική κοινότητα εδώ και αιώνες, να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της.
Τέλος η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου επικρίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις αντιδημοκρατικές και φασίζουσες πρακτικές της κυβέρνησης του Κιέβου, που θέτουν σε κίνδυνο τα κοινωνικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων της χώρας.
Το θέμα προβλήθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today: