LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2015 20:06 | Ανανέωση: 21 Σεπτεμβρίου 2015 21:46

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Παρέλαβε από την Βασιλική Θάνου και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη.

Προεδρικό Μέγαρο - Αλέξης Τσίπρας - Προκόπης Παυλόπουλος - ορκωμοσία

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορκίστηκε Πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε το απόγευμα από τον ΠτΔ.

Σε μία σύντομη διαδικασία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε και πάλι με πολιτικό όρκο και στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο.

Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέλαβε από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, η οποία τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης και για την ορκωμοσία της, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το πρωί.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται σε αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος και των αρμοδιοτήτων των υπουργείων ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

Αλέξης Τσίπρας - Βασιλική Θάνου - Μέγαρο Μαξίμου - παράδοση

«Επιστρέφω μετά από λίγες ημέρες, ένα μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ το χώρο. Έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη πως όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις πιο δημιουργικές», τόνισε ο Πρωθυπουργός, παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα.

«Πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή, ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και ο λαός μας περήφανος και αξιοπρεπής», πρόσθεσε και συνεχάρη την υπηρεσιακή κυβέρνηση γιατί παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομη η θητεία της, ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική και χειρίστηκε, ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μια οξυμμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα και διαχειρίστηκε με άψογο τρόπο και όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

«Θα ήθελα να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι μείνατε για μικρό χρονικό διάστημα, φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, είσαστε η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες υποδοχής από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες», συμπλήρωσε για το προσφυγικό και τόνισε, ενόψει της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ότι υπάρχει ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του νότου που βρίσκονται αντιμέτωπες πρώτες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών με βασικό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με βάση την αξία της αλληλεγγύης ένα παγκόσμιο διεθνές ευρωπαϊκό πρόβλημα και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη.

«Αν ο καθένας κοιτάει τα του οίκου του και δεν βλέπει ότι όλοι έχουμε κοινό σπίτι και πρέπει να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος ότι αρχίζουν σιγά σίγα όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα διακυβεύματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, την ανθρώπινη ύπαρξη και τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε.

Αλέξης Τσίπρας - Βασιλική Θάνου - Μέγαρο Μαξίμου - παράδοση

«Το προσφυγικό ζήτημα σε τεντωμένο σχοινί και η Ευρώπη δεν είχε μεριμνήσει να προστατεύσει τις χώρες πρώτης υποδοχής. Η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα κράτη μέλη. Είμαι αισιόδοξος έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού, είπε από πλευράς της στον Πρωθυπουργό η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την επανεκλογή του κόμματος του και του ιδίου. Ο λαός σάς περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του και σάς αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείστε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη, είπε η Βασιλική Θάνου.

Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία ώστε όλοι μαζί να πορευτούμε προς ένα καλύτερο μέλλον, πρόσθεσε η κ. Θάνου και υπογράμμισε πως η θητεία της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού είναι μια μεγάλη εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσει μόλις επανέλθει στη θέση της, ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Κατόπιν, διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί στέκονται πάντοτε στο ύψος τους και θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης όπου αυτό απαιτείται προς την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την οικονομική ανάπτυξη.

Η κ. Θάνου ανέφερε επίσης ότι θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό όλο το υλικό από τα συναρμόδια υπουργεία για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του ΟΗΕ.




Προεδρικό Μέγαρο - Αλέξης Τσίπρας - Προκόπης Παυλόπουλος - ορκωμοσία



Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Νομίζω ότι διεξήχθη μία εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και σε αυτό βοήθησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Και νομίζω ότι δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, το γνωρίζετε -φαντάζομαι είχατε τη δυνατότητα να λάβετε γνώση και από τον υπουργό Εσωτερικών και από την Πρόεδρο της Βουλής - υπήρξε η επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε εμένα, αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ως εκ τούτου, κ. Πρόεδρε φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου (…) και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων αυτών, ιδίως δε του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Καμμένου, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί απλώς διερευνητική εντολή. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις» ώστε να σας παρασχεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία σας παρέχω, τόνισε από πλευράς του ο κ. Παυλόπουλος.

Προεδρικό Μέγαρο - Αλέξης Τσίπρας - Προκόπης Παυλόπουλος - σχηματισμός κυβέρνησης - εντολή

Είμαι σύμφωνος, απάντησε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Γνωρίζετε ότι υπάρχει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής (για το προσφυγικό), την οποία και εσείς είχατε ζητήσει, μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, θεωρώ σκόπιμο να υπάρχει δυνατότητα της ορκωμοσίας σήμερα και μέχρι την Τετάρτη το πρωί και της κυβερνήσεως, διότι θα πρέπει την Τετάρτη το μεσημέρι το αργότερο να αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες γι΄ αυτή την κρίσιμη σύνοδο, όπου προσδοκούμε πολλά», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το μεσημέρι και με τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σταθερά βήματα σε βάθος τετραετίας και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας, να ματώσουμε για να σταματήσει να ματώνει ο λαός μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο