LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

Ντιμπέιτ

Δημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2015 21:34 | Ανανέωση: 10 Σεπτεμβρίου 2015 00:53

Τσίπρας: έγιναν λάθη που τα διορθώσαμε εγκαίρως

«Αποκήρυξε» ξανά τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι η μάχη συνεχίζεται, μετά απο μια  διακυβέρνηση, εν μέσω πιέσεων από ασύμμετρες δυνάμεις, όπως τόνισε.

debate - Αλ. Τσίπρας

«Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτό το εξάμηνο η ελληνική  κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Είχαμε υποχρέωση από προηγούμενες κυβερνήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% και του 4%» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Όπως τόνισε «αυτά τα μειώσαμε κι εξοικονομήσαμε 20 δις, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία με 86 δις ευρώ, τα οποία πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας, ταυτόχρονα πήραμε 35 δις από το «πακέτο Γιούνκερ» για επενδύσεις, 25 δις για τις τράπεζες, εξασφαλίσαμε ότι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ θα μείνουν στα «δημόσια χέρια» για να καταλήξει ότι «είναι σαφές ότι σε αυτήν την μάχη δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μεγάλο μέρος όσων είχαμε πει, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται».

«Λάθη κι υπερβολές» Βαρουφάκη

Απαντώντας σε ερώτημα αν υπήρξαν λανθασμένες επιλογές του, όπως η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη,στο Υπουργείο Οικονομικών,  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σ΄ αυτήν την μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή, τόνωσαν το ηθικό του λαού, έδωσαν δυναμική σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως είπε όμως «αδειάζοντας» ξανά τον Γιάνη Βαρουφάκη «στην πορεία όμως υπήρξαν υπερβολές και λάθη, που όμως διορθώθηκαν και την κρίσιμη στιγμή πήραμε την επιλογή να βάλουμε το συμφέρον του λαού πάνω από όλα».

«Η συμφωνία είχε συμβιβασμούς»

Σε ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο σε αντίθεση με όσα υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «η συμφωνία είχε ορισμένους συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν, αλλά επειδή ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, θυμάται τι είχε φέρει ο κ. Σαμαράς και για τι είχε δεμσευθεί η Νέα Δημοκρατία».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «υλοπιήσαμε την υπόσχεση μας για τις 100 δόσεις και πάνω από ένα 1.000.000 πολίτες μπήκαν σε αυτή κι ανακουφίστηκαν, τηρήσαμε την υπόσχεση για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ», αναρωτώμενος «πότε θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο; Με την τακτική αυτή ή την τακτική της παράδοσης», την οποία όπως είπε ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία παλαιότερα.

«Δεν μπορούσα να ...αντισταθώ στον ΕΝΦΙΑ»

Ερωτώμενος απο τον Αντώνη Σρόιτερ αν τελικώς δεν πλήρωσε παλαιότερα, όπως είχε δηλώσει και καλέσει τους πολίτες να κάνουν - τον ΕΝΦΙΑ, αφού σημείωσε ότι ούτε τότε καθώς δεν ήταν ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου διέμενε ούτε τώρα μπορούσε να κάνει "αντίσταση" και να μην πληρώσει, τόνισε ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν διαπραγματεύθηκε και μας τον φόρτωσε στην πλάτη», υποσχόμενος ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, δεν τα καταφέραμε ως τώρα, όμως η μάχη συνεχίζεται».

Υπεράσπιση Μπαλτά για την «ρετσινιά» της αριστείας

Απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως συγκριτικο πλεονέκτημα της χώρας την γνώση και την Παιδεία, κάνοντας λόγο για «αιμορραγία επιστημόνων» που φεύγουν για το εξωτερικό, λέγοντας ότι ο χώρος της Παιδείας πρέπει να ενισχυθεί σε όλες τις βαθμίδες.

Τόνισε ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η πρόνοια να δοθεί δυνατότητα να υπάρξουν ερευνητικά κέντρα δίπλα στα πανεπιστήμια και παράλληλα να υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που να σχετίζονται με την καινοτομία, είπε όμως ότι είναι άλλο αυτό και άλλο η «παράδοση» της Παιδείας στην ελεύθερη αγορά», τασσόμενος ξανά κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης του νόμου Μπαλτά, αφού είπε ότι πρέπει αρχικώς να μάθουν όλοι τι ακριβώς προβλέπει, υπερασπίστηκε την άποψη του πρώην Υπουργού Παιδείας ότι η αριστεία είναι λίγο-πολύ "ρετσινιά", τονίζοντας «δεν μπορείς να πάρεις τους καλούς μαθητές και να τους απομονώσεις, διότι τα άλλα σχολεία θα υποβαθμιστούν κι αυτά θα είναι δημόσια σχολεία».

«Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν στο Μεταναστευτικό»

Για «στοχευμένη επίθεση» που γίνεται σε μία κυβέρνηση που έφτιαξε χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι με τον κ. Ρέντσι έφερε το θέμα στην Ε.Ε. και κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της δικής του κυβέρνησης και τόνισε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό.

Υπέρ μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

Κατά την τοποθέτησή του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης στην κατεύθυνση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα», ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας πως «επιχείρησαμε με τις χώρες των BRICS να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις συνεργασίας».

«Πρέπει να μπει τέλος στην ανομία και στην ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ»

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, την φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν. Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρεωστούμενα, ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

Στην τελική τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι μια πραγματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι στο χέρι μας να ξεμπερδεύουμε με το παλιό»

Στην δήλωσή του με την οποία έκλεισε την τηλεμαχία, ο κ. Τσίπρας , είπε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό.

Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία, τόνισε, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με την διαπλοκή και την διαφθορά. Είναι στο χέρι μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔένδιας: να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στα επόμενα στάδια της Διάσκεψης του ΒερολίνουΣήμερα 16:04 | Ειδήσεις

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ενόχληση της Ελλάδας γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ρητή αναφορά της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

Ερντογάν: ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χάφταρ για να μας προκαλέσειΣήμερα 15:17 | Ειδήσεις

Οργισμένος κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο «Σουλτάνος», δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι το «κλειδί» της ειρήνης στη Λιβύη.

Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής η συμφωνίαΣήμερα 06:45 | Ειδήσεις

Τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου στο Βερολίνο συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Συρίγος στον ΑΝΤ1: γιατί η Τουρκία “στοχεύει” το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ (βίντεο)Σήμερα 19:54 | Ειδήσεις

Η αποτίμηση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη και οι “βολές” Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρέγκλινγκ: καλύτερη η εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα21:13Σερβία-Μαυροβούνιο: Μαίνεται ο πόλεμος των μαφιόζων για το εμπόριο ναρκωτικών (βίντεο)21:00Ζακ Κωστόπουλος: στο εδώλιο οι καταστηματάρχες και οι αστυνομικοί20:48Νεκροί από κατάρρευση πεζογέφυρας (εικόνες)20:35Γιαννακόπουλος προς οργανωμένους: “Η υπομονή έχει εξαντληθεί …”20:23Χτύπησαν και λήστεψαν άνδρα στην μέση του δρόμου20:12Συρίγος στον ΑΝΤ1: γιατί η Τουρκία “στοχεύει” το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ (βίντεο)20:01Ολυμπιακός: κύριοι της ΕΠΟ έχετε ξεφτιλίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο19:48Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου19:34“Εδώ Βρυξέλλες”…19:21Ιράκ: αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και τραυματιών (εικόνες)19:08Ελισάβετ Σπανού: Εννοείται ότι ζήτησα βοήθεια ψυχολόγου (βίντεο)18:55Θεσσαλονίκη: κατάληψη λόγω των βίαιων επιθέσεων σε μαθητές18:42Κατσαρίδα σε ψωμάκι που προοριζόταν για μαθητές (εικόνες)18:28Ολυμπιακός: “γλυκοκοιτάζουν” Ποντένσε οι “Λύκοι”18:15Αγωνία για την εξαφάνιση 23χρονου18:02Αχτσιόγλου: έρχεται… ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού17:50Βάρη: Καταζητούμενοι της Interpol οι άνδρες που δολοφονήθηκαν17:36Ο καιρός για τους αγρότες17:23“Μαϊμού” αστυνομικός ξάφρισε Πακιστανούς!17:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο