Λαϊκή Ενότητα
Δημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2015 18:00Λαφαζάνης: Η ΛΑΕ είναι σαν το ΕΑΜ και την κυβέρνηση του βουνού
Της Όλγας Παναγιωτίδου
Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα στο ΚΚΕ διάνθισε την παρουσίασε την ιδρυτικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που χαρακτήρισε προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και εάν χρειαστεί δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε.
«Εμείς δεν λέμε για έξοδο από την Ε.Ε., αλλά μόνον από την ευρωζώνη και πως αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος προκύψουν εμπόδια από το πλαίσιο της ΕΕ, να προσφύγουμε σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός τι θα επιλέξει», ανέφερε.
Στην παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ανέφερε πως «είμαστε ένα καινοτόμο εγχείρημα δημοκρατίας που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση του βουνού» που γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής ως ριζοσπαστική απάντηση στο νεομνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
«Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική πρόταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα», είπε και καρφώνοντας και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν είναι προεδροκεντρικό. «Είχαμε θεμελιώδεις διαφωνίες και ήταν σαφής η δική μας διαφοροποίηση σε κρίσιμα θέματα, πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε πάνω την Ελλάδα και το λαό, δυστυχώς αυτό δεν έγινε, αφού επέλεξε τα μνημόνια αντί για την εναλλακτική πρόταση», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας κινείται σε 8 άξονες:
1.Ακύρωση του 3ου μνημονίου και των δύο προηγούμενων ώστε να μπει τέλος στη λιτότητα και τη φορολεηλασία. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ. Αποκαθίστανται οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα ορίζεται στα 12.000 ευρώ.
2.Εθνικοποίηση άμεσα όλων των τραπεζών με ταυτόχρονη εγγύηση των καταθέσεων. «Προχωράμε σε σεισάχθεια που θα αγκαλιάσει όσοι είναι υπερχρεωμένοι», είπε.
3.Άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας
4.Δημόσια διαχείριση όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας. «Σταματάμε τη διάλυση και συρρίκνωση της ΔΕΗ», ανέφερε.
5.Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά.
6.Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
7.Επαναφορά της δημοκρατίας με το λαό κυρίαρχο και συμμέτοχο. Σήμερα έχουμε δικτατορία μνημονιακή του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ευρώ. Τέρμα οι εκβιασμοί», σημείωσε, προκαλώντας αυθόρμητο χειροκρότημα.
8.Συγκρότηση κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους που θα τερματίσουν τις πολιτικές εθνικής υποτέλειας.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο, έκανα μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου που, αν υπάρξει συνέχεια, θα φέρει οφέλη», είπε και εξέφρασε φόβους ότι μετά το νέο μνημόνιο η συμφωνία αυτή θα μείνει μετέωρη και αυτό θα είναι θανάσιμο πισώπλατο μαχαίρωμα στην εθνική οικονομία.
Ως προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του ριζοσπαστικού προγράμματος σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. «Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα, όχι γιατί το εθνικό νόμισμα είναι λατρευτικό φετίχ και αυτοσκοπός, αλλά μέσο και εργαλείο για μια νέα πορεία της χώρας που θα έχει την ευχέρεια ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε: «Το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο για να φύγουμε από νομισματικές υποδουλώσεις. Με το εθνικό νόμισμα θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε και το δημόσιο και την οικονομία με ρευστότητα, γι' αυτό θέλουμε το εθνικό νόμισμα και έξοδο από την ευρωζώνη με σύγκρουση με της νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ευρωζώνης, που κινείται όλο και πιο αντιδημοκρατικά».
Αναγνώρισε ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν θα είναι εύκολη, «δεν θα γίνει με κουπόνια», είπε, αλλά με εκτύπωση χρήματος και καθορισμό της ισοτιμίας που θα δώσουν άλλο status και ελπιδοφόρα προοπτική στη χώρα.
«Δεν θα ξεχειλίσουν τα ποτάμια, θα συνεχίσει να βρέχει, οι γυναίκες θα εξακολουθούν να γεννούν και δεν θα έρθει η κόλαση στη γη με το εθνικό νόμισμα», υποστήριξε.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε άνοιγμα στο ΚΚΕ από το οποίο δέχεται σφοδρότατα πυρά, λέγοντας πως θα μπορούσαν να δίνουν τη μάχη από το ίδιο μετερίζι. «Το ΚΚΕ είναι ιστορική δύναμη που έχει αγωνιστές, φίλους και συντρόφους, θέλουμε κοινή δράση», είπε και εξέφρασε τη λύπη του για τις ανοίκειες επιθέσεις ορισμένων στην ηγεσία που αναγορεύουν τη Λαϊκή Ενότητα στον κύριο τους αντίπαλο. Εμφανίστηκε δε, έτοιμος για υποχωρήσεις και κοινό βηματισμό.
Απηύθυνε προσκλητήριο στον Μανώλη Γλέζο με τον οποίο είναι σε διάλογο και ελπίζει σύντομα να έχει θετικό αποτέλεσμα, ανάλογο με αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Απέκλεισε συνεργασίες με κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα έχει κορμό το μνημόνιο. «Σε αυτές τις κυβερνήσεις δεν έχουμε θέση, αν το θέλαμε, θα είχαμε παραμείνει στην προηγούμενη», είπε.
Επανέλαβε δε, την άποψη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καθώς δεν είναι βιώσιμο. « Το χρέος μπαίνει ως θηλιά στο λαιμό των πολιτών», είπε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πετύχουμε όσα λέμε, όπως τα κατάφεραν όσοι μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσφατα διαγράφηκε χρέος στο Ιράκ, το ίδιο και στην Ουκρανία, γιατί όχι στην Ελλάδα;».
Παρόντες στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης ήταν οι Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Ραχήλ Μακρή, Στάθης Λεουτσάκος, Μαρία Μπόλαρη, Θανάσης Πετράκος, Μάνια Παναδημητρίου και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.