LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Αυγούστου 2015 14:00

Μνημόνιο και ψήφος εμπιστοσύνης οδηγούν στην κάλπη

Οριστικοποιείται και βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του κόμματος να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και να επιδίδονται σε μαραθώνιο δηλώσεων.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ - ΒΟΥΛΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 - Αλέξης Τσίπρας

Εμμένει στο αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, συζήτηση η οποία εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ παράλληλα τονίζεται από το Μαξίμου η ανάγκη κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, σε ανακοίνωση, την Κυριακή, ότι «μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια», ωστόσο, την ίδια ώρα κυκλοφορούσαν αφενός, οι δύο Κυριακές της 20ης και 27ης Σεπτεμβρίου, ως πιθανότερες ημέρες εκλογικής διαδικασίας και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσαν τις δηλώσεις υπέρ της ενότητας και υπέρ ή κατά των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, μετά την ψήφιση του μνημονίου και επισήμως.

Το απόγευμα της Κυριακής 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και συνέδριο του κόμματος, πριν τις εκλογές, όπου θα αποφασιστεί «η όποια πορεία που θα ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση και στους προγραμματικούς και στρατηγικούς στόχους» του κόμματος, με σκοπό αυτό να φτάσει ενωμένο στις κάλπες. Το κείμενο υπογράφουν βουλευτές που ψήφισαν «ναι», «όχι» και «παρών» στην έγκριση του τρίτου μνημονίου. «Παρόλες τις διαφωνίες μας, μας ενώνει μια μεγάλη και πραγματική αγωνία, να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Βασιλική Κατριβάνου, μία εκ των 17, σε σημερινή της συνέντευξη στο BHMA FM και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί επίσης σημαντικά. Στηρίζω την κυβέρνηση για όλα όσα έχει κάνει αυτό το διάστημα».

Ανάλογη στάση κρατά μια ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσμετράτε στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας, η βουλευτής Λαρίσης, Ηρώ Διώτη.

Η κα. Διώτη, η οποία ψήφισε παρών στην κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να προηγηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν εξαγγελθούν εκλογές, «δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές πριν αποφασίσουμε συλλογικά τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα», υπογράμμισε η βουλευτής.

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την επιθυμία του η κυβέρνηση να λάβει 162 ψήφους, κατά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι αδύνατο. «Θα είναι αδικία η κυβέρνηση να πέσει από τους βουλευτές της» είπε ο κ.Φλαμπουράρης και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολη η εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς, όλοι οι βουλευτές, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, οι φίλοι και οι φίλες σκέφτονται όλο αυτό το διάστημα ποιο είναι το καλύτερο να κάνουν και δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι εκλογές είναι επιβεβλημένες αφενός λόγω της αλλαγής της οικονομικοκοινωνικής πραγματικότητας, αφετέρου εξαιτίας του ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. «Με δεδομένα τα προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μόνο σταθερότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή εικόνα» είπε στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η μόνη λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκλογές, ανάφερε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως είπε μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM «είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση ούτε για το τι θα κάνει στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε για το πώς θα κινηθεί σε περίπτωση εκλογών, συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και να την καλεί να υιοθετήσει αντιμνημονιακή πολιτική. Ο κύριος εκφραστής της, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημείωσε ότι «ορισμένοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων το «ευρώ ή θάνατος» για να δικαιολογήσουν τη μνημονιακή τους στροφή, εκτοξεύοντας ευθεία βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει, ενώ κατηγόρησε επισήμως την κυβέρνηση ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές για να «εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα “βαρίδια” τού “όχι” στο μνημόνιο». Να σημειωθεί ωστόσο ότι, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος, είχε καλέσει σε δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο θα πολεμάει το μνημόνιο.

Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην ευρωβουλευτής, Μανώλης Γλέζος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα κάνει λόγο για «αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου» η οποία «έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών» αφού «κανένας δεν συμφωνεί με το τρίτο μνημόνιο που δένει και υποδουλώνει χειροπόδαρα το Λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες, με τα ψευτοδιλήμματα απελπισίας και τρομολαγνείας που δημιουργεί, βασανίζει τους αγωνιστές, που δεν θέλουν να αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση» και καλεί την κυβέρνηση να «συνέλθει επιτέλους» και να σταματήσει να «βιάζει συνειδήσεις, να διαγράφει και να καταστρέφει οράματα κι ελπίδες».

Ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα, δήλωσε ότι «δεν έχουμε σκοπό να "ρίξουμε" την κυβέρνηση, αλλά θέλουμε μέσα από διαδικασίες να απεμπλακεί από το μνημονιακό δρόμο που είναι τραγικός για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μπορεί τα μνημόνια να αποτελούν ενοποιητική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Στάθης Λεουτσάκος μιλώντας στο Mega και ζήτησε από την κυβέρνηση «να κάνει στροφή το συντομότερο δυνατό και να αλλάξει πολύ γρήγορα τη γραμμή της». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να διευκρινίσει αν στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλο κόμμα και σε σχετική ερώτησε αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα συνεχίσει να είναι μάχιμος.

«Μπορούμε να λύσουμε το εσωκομματικό μας πρόβλημα και να συνυπάρξουμε, χωρίς εκλογές» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM», κ. Αμανατίδης επισήμανε πως «προέχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η ψήφισή της από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπηΣήμερα 22:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο