LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Συνέντευξη

Δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2015 15:00 | Ανανέωση: 29 Ιουλίου 2015 21:36

Τσίπρας: Εκλογές αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Χαρακτήρισε "μονόδρομο" το δημοψήφισμα.Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τη "στάση ορισμένων συντρόφων".

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη - ραδιόφωνο - Στο Κόκκινο

Την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο". 

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την απομείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους ώστε να έχει η Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο. Ο ίδιος είπε ότι «η μάχη των Βρυξελλών ήταν πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό».

«Οφείλουμε να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη - ραδιόφωνο - Στο Κόκκινο

Για τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. «Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο Αλ Τσίπρας δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί. Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη - ραδιόφωνο - Στο Κόκκινο

Για το δημοψήφισμα

Σχετικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών».

«Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα - και κατά τη γνώμη μου - αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» πρόσθεσε. 

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

 «Έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» είπε πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη - ραδιόφωνο - Στο Κόκκινο

«Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων»

«Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω. Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα". Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις σχέσεις με την Πρόεδρο της Βούλης

Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια. Υπάρχουν σχέσεις προσωπικής εκτίμησης. Αλλά υπάρχει προβληματικό αποτέλεσμα. Δεν είναι κατανοητή η στάση «σε καταγγέλλω για να σε στηρίξω». Ο διαδικαστικός κλεφτοπόλεμος δεν είναι αντίσταση στην Τρόικα. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας  μας. 

Για τον Πρόεδρο της Δημορκατίας

Έχει δείξει αγωνία για τις εξελίξεις. Υπήρξε απόλυτα θεσμικός στην στάση του. Ακόμα και όταν δεχόταν πιέσεις να μην αποδεχτεί το δημοψήφισμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Στο ερώτημα για εμβόλιμα προαπαιτούμενα μέτρα και δάνειο γέφυρα:

Οι διαρροές δεν έρχονται από έξω αλλά από το εσωτερικό της χώρας. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι υλοποιούμε τις γραπτές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο

Πως θα μπορέσει ο κόσμος να ανταποκριθεί στα μέτρα, ακόμα και αν θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση:

Θα δώσουμε την μάχη. Θα στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Θα ενεργοποιήσουμε την αλληλεγγύη και θα διεκδικήσουμε κοινωνικά αντισταθμίσματα Αυτό είναι το σχέδιο της Αριστεράς. Σε αντίθεση με το σχέδιο της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας που έλεγε «αν δεν υπήρχαν τα Μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε»

Στην απάντηση ότι αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο που ήρθε ποτέ, απαντάμε: Τα δύο προηγούμενα Μνημόνια είχαν αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Με ομαδικές απολύσεις και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων Αυτό το Μνημόνιο έχει δημοσιονομική προσαρμογή 3% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια. Με αποκατάσταση αδικιών και χωρίς ονομαστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο ΦΠΑ είναι βεβαίως πρόβλημα. Αλλά δεν είναι συγκρίσιμη η ονομαστική μείωση 40$ σε μισθούς και συντάξεις τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, με την αύξηση 10% στον ΦΠΑ. 17. Στο ερώτημα με ποια συμφωνία θα ήταν ικανοποιημένη η κυβέρνηση: Με μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά με έντιμο συμβιβασμό. Μέσα στους κανόνες της ευρωζώνης, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βιώσιμα πλεονάσματα, αλλά χωρίς αναποτελεσματικά μέτρα. Η αύξηση του ΦΠΑ είναι αναποτελεσματικό μέτρο.

Αυτό που χρειάζεται είναι βελτίωση της εισπραξιμότητας. Αύξηση 3% στα έσοδα από τον ΦΠΑ, είναι πιο αποτελεσματική από την αύξηση 10% στον ίδιο τον συντελεστή. Πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση σε κλάδους που βρίσκονται σε κρίση όπως οι αγρότες.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε: Να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Κρινόμαστε από αν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πιο κοινωνικά δίκαιη πολιτική .Χρειαζόμαστε χρόνο και μέθοδο. Τις τελευταίους 6 μήνες η προσοχή μας ήταν στη διαπραγμάτευση. Δεν θα βγάλουμε λάδι την ολιγαρχία που μας οδήγησε στον γκρεμό. Το σχέδιό μας είναι να συγκρουστούμε μαζί της, καθώς κρατάει ακόμα θέσεις στο σύστημα. Μπορεί σε αυτό να έχουμε απέναντι τους θεσμούς αλλά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Χρειάζονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Ατό είναι το νέο πρόσωπο μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής πολιτικής.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για νέες ψηφιακές εφαρμογές: Περιορίζουμε τη γραφειοκρατίαΣήμερα 16:07 | Ειδήσεις

Σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την ψηφιοποίηση διαδικασιών για ανανέωση αδειών οδήγησης και χορήγηση αντιγράφων αδειών κυκλοφορίας. Τι είναι το “car wallet”.

Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belliΣήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Ενημέρωση του Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οικονόμου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών αποδίδειΣήμερα 13:14 | Ειδήσεις

Τι είπε για το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα, πόσα εμβόλια κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τι ανέφερε για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΚΙΝΑΛ: Οι αντιδράσεις των υποψηφίωνΣήμερα 06:14 | Ειδήσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων μετά την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης για νέες ψηφιακές εφαρμογές: Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία16:46Κορονοϊός - Βόρεια Ελλάδα: Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και τα ποσοστά ανεμβολίαστων16:35Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο ψαράς που έπεσε στην θάλασσα16:22Πέτρος Συρίγος: Τηγανιά ψαρονέφρι με μαυροδάφνη και δαμάσκηνα16:10Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli 15:57ΚΙΝΑΛ: Οι αντιδράσεις των υποψηφίων15:44Πάπας Φραγκίσκος: Το ελληνικό ρητό στο Twitter πριν φύγει από την Αθήνα15:32Γρηγορόπουλος - Μολότοφ: σύλληψη ανήλικων μαθητών στο Κουκάκι15:18Σεισμός στην Κρήτη - ΕΝΦΙΑ: τριετής απαλλαγή για πληγέντες15:05“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με παγίδες και … “εκρήξεις” (εικόνες)14:53Παναγιώτης Ευστρατίου: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ 14:41Spania.io: πρεμιέρα με video από τον Νίκο Γκάλη14:27“Η Φάρμα”: αποκλειστικά πλάνα και αποκαλύψεις Τανιμανίδη στο “Πρωινό” (βίντεο)14:13Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πορεία μαθητών και φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (εικόνες)14:01Ψευτογιατρός: Με αυτούς που έγιναν καλά δεν θα ασχοληθείτε;13:48Οικονόμου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών αποδίδει13:36ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 13,4% το τρίτο τρίμηνο του 202113:24Τένις - Σάκκαρη: η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη13:11Κορονοϊός - μετάλλαξη Όμικρον: δύο κρούσματα στην Αθήνα12:59Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: η Αφροδίτη, ο Πλούτωνας και οι “υπερβολές” (βίντεο)12:46
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο