Προεδρικό Μέγαρο
Δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2015 09:00Τα μηνύματα του ανασχηματισμού
Την πρόθεσή του να προσφύγει σύντομα στις κάλπες υποδηλώνει ο ανασχηματισμός που έκανε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός. Ελάχιστες αλλαγές, με κριτήριο την ενίσχυση της κομματικής συνοχής είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ορκίστηκε στις 10:30, χωρίς την παρουσία καμερών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει συμμετοχή βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας. Έτσι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη, μετά από αίτημα του δεύτερου, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που δεν είναι πλέον αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τοποθετήθηκε ο στενός συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Έκπληξη και υποβάθμιση αποτελεί η μετακίνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο μέχρι χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αντικαταστάθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη, είχε εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη θέση.
Τη θέση του Δημήτρη Στρατούλη, που είχε ψηφίσει «όχι», ως αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναλαμβάνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης. Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, μετά το «όχι» του Κώστα Ήσυχου.
Τη θέση της παραιτηθείσας Νάντιας Βαλαβάνη, στο τμήμα των εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνει ο επί σειρά ετών συνδικαλιστής στο χώρο των εφοριακών, με εμπειρία στο ζήτημα των εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης.
Το υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ως έχει, ως προς τα πρόσωπα, συστήνεται όμως μία επιπλέον θέση, αυτή του αρμόδιου για την πάταξη της διαφθοράς. Τη θέση καταλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο νέα πρόσωπα υπάρχουν πλέον και στο υπουργείο Εξωτερικών, από όπου έχει ήδη μετακινηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα παραμείνει. Τη θέση του πλέον Υπουργού Οικονομικών καταλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ στη θέση του Νίκου Χουντή – ο οποίος αντικαθιστά τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο- παίρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που άμεσα θα αντιμετωπίσει και οι οποίες αφορούν στην έναρξη της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Όπως φαίνεται η διατήρηση των ισορροπιών τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και με τον κερδισμένο κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος αύξησε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, ήταν τα κριτήρια του Πρωθυπουργού για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Η συντήρηση δυνάμεων, άλλωστε, αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς και για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη νέα επιτροπή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς αντικατοπτρίζονται οι συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα. Έτσι, με απόφαση του ιδίου συστήνεται η επιτροπή με επικεφαλής τον Υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη και τη συμμετοχή αναπληρωτών υπουργών από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία. Δύο νέα μέλη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, Τρύφων Αλεξιάδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά και υφυπουργός αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ, αναλαμβάνουν την επιτροπή.
Το αντικείμενο και οι άμεσες προτεραιότητες της επιτροπής θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, διά στόματος Πρωθυπουργού. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς, αλλά και η αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της.