"Τέλος" ο ανασχηματισμός για σήμερα
Αν και όλα έδειχναν ότι σήμερα θα ανακοίνωνε το Μέγαρο Μαξίμου τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καλά πληροφορημένες πηγές από την κυβέρνηση διευκρίνισαν ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος, καθώς όπως φαίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί το "παζλ".
Οι φήμες για ανασχηματισμό φούντωσαν όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιείται σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι πρώτες υποψίες για «αναδόμηση» της κυβέρνησης δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και τη διαφοροποίηση μελών της κυβέρνησης (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος και Βαλαβάνη, η οποία είχε παραιτηθεί από αναπληρώτρια υπουργός πριν την ψηφοφορία).
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται σίγουρο ότι θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες άμεσα, μετά από τις 39 «διαρροές» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.
Γι αυτό άλλωστε από νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη.
«Εκείνο που προέχει είναι η υπογραφή της συμφωνίας» αναφέρεται σε δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που βγήκε μετά το τέλος της επώδυνης για την κυβέρνηση ψηφοφορίας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει μία μέρα νωρίτερα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.
Πληροφορίες που διακινούνται οδηγούν στη βεβαιότητα ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πρόσωπα εκτός των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι πιθανότητες κλίνουν στη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Τίποτα, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην παρούσα φάση.
Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν…
Αναμφισβήτητο θεωρείται από πολλούς ότι οι τρεις υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας, που χθες καταψήφισαν τα νέα μέτρα, θα αντικατασταθούν. Συγκεκριμένα, οι κ.κ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλη και Κώστας Ήσυχος, φαίνεται δεδομένο ότι θα αντικατασταθούν.
Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κώστα Ήσυχο. Τη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πιθανόν να πάρει ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ τον Δημήτρη Στρατούλη, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει ο Σάββας Ρομπόλης.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία άλλωστε έχει υποβάλλει την παραίτησή της, ενώ παραμένουν τα κενά στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Χουντή, αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και τη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.
Ερωτηματικό υπάρχει και για την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, με τους Δημήτρη Βίτσα και Αλέξη Μητρόπουλο να έρχονται σε δεύτερη θέση, μετά τον Νίκο Βούτση, που θεωρείται επικρατέστερος για τη θέση.
Γενικότερα, υπουργικό γραφείο αναμένεται να αποκτήσουν οι Μπαλάφας, Μητρόπουλος, Φίλης, Μηταφίδης, Μπαλαούρας, Γεροβασίλη, Ρομπόλης, ενώ στον κατάλογο των μεταθέσεων βρίσκονται και τα ονόματα των Κατούγκαλου και Δρίτσα, με τον τελευταίο να διαφωνεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.