Τσίπρας: Προτεραιότητα η υπογραφή της συμφωνίας και μετά όλα τα άλλα
Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ. Η εναλλακτική ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις. Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.
Αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή του για ένα κείμενο που, όπως είπε, δεν πιστεύει.
Σημείωσε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς.
Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει.
Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. "Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη", τόνισε.
Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.
Υποστήριξε επίσης ότι οι δανειστές έστειλαν μήνυμα πως «δεν έχει νόημα να διεξάγονται εκλογές στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη χρηματοδότηση-γέφυρα, αφού «κάποιοι την μπλοκάρουν», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Για ΣΥΡΙΖΑ και Εκλογές
Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να κρατήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε αναφερόμενος στους τριγμούς που έχει προκαλέσει στην ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησης η συμφωνία με τους εταίρους.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, αλλά από τις διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και των ΑΝΕΛ και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.
Είπε πως είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Πρόσθεσε ότι από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυΐα και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι "κάνει" για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.
Σημείωσε ότι ήταν συναινετική η απόφαση αποχώρησης, ενώ σε ερώτηση για την απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη από τη Βουλή την Παρασκευή, τόνισε ότι ο άνθρωπος αυτός, όπως και όλοι μας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι προσωπική του ευθύνη το ότι επέλεξε να μην είναι στη Βουλή. Όλοι μας, και εγώ και όλοι μας, κρινόμαστε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας
Είπε ότι δεν έχει χαλάσει η φιλία τους, σημειώνοντας ότι μιλά ακόμη μαζί του στο τηλέφωνο. Πρόσθεσε ακόμα ότι η στάση των εταίρων δεν επηρεάστηκε καθοριστικά από την παρουσία ενός προσώπου στο Eurogroup... Εδώ υπήρχε ολόκληρο πολιτικό σχέδιο, υπογράμμισε.
Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν το ταμείο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και 50 δισ. δημόσια περιουσία την οποία θα εκποιήσει. Στη συμφωνία αναφέρεται ότι το ταμείο θα είναι εδώ με διοίκηση ελληνική και στο οποίο σε βάθος 30 χρόνων θα περάσουν 25 δισ. από τις τράπεζες, από την επανάκτηση των μετοχών από τους ιδιώτες, τόνισε ο κ Τσίπρας.
Ουσιαστικά, υπογράμμισε, τα assets του δημοσίου είναι 25 δισ. και από αυτά, τα 12,5 θα επιστρέψουν για να ενισχύσουν την οικονομία και τα 12,5 δισ. θα δοθούν για το χρέος.
Για το ΔΝΤ
Η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ήταν προαπαιτούμενο που έθεταν Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες για να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους το νέο δάνειο, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σε όλη τη διαπραγμάτευση η βασική τους θέση ήταν όχι φρέσκο χρήμα, όχι κούρεμα χρέους. Τελικά δίνουν 82 δισ. και υπάρχει η αναδιάρθρωση.
Τελειώνει η δανειοδοτική δυσκολία για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε και ξεκινά ένα βουνό από το 2022 και μετά αλλά έχουμε δέσμευση ότι θα μετακινηθούν σε βάθος από το φθινόπωρο. Το μήνυμα στις αγορές, είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πια πρόβλημα χρέους.
Η στήριξη στη Σύνοδο και το κείμενο του Eurogroup
Ήλθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε εκλεγμένο πρωθυπουργό. Υπήρξαν φωνές ουσιαστικής στήριξης, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία. Δεν αισθάνθηκα μόνος, τόνισε και πρόσθεσε: Οφείλω να ομολογήσω ότι η σκληρή διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το πολύ κακό κείμενο του Eurogroup. Αν είχα να κερδίσω 20 σημεία, κέρδισα τα 14-15, είπε ο Πρωθυπουργός
Δεν μπορώ να αποκλείσω το Grexit
Δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα πριν υπογραφτεί η νέα σύμβαση, σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν αποκλείει το Grexit. Δεν είναι θέμα ατυχήματος, είναι θέμα σχεδίου που υπάρχει σε κάποια συμφέροντα. Μετά από το τραυματικό σοκ, πρέπει με ηρεμία να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή.
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακούγονται και γράφονται πολλά. Σέβομαι τη θέση και τη στάση που επιλέγει κάθε βουλευτής. Η σχέση μου και η συμπάθειά μου δεν αλλάζει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχοντας μια θέση ευθύνης αποφασίζει πώς θα κινηθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς αν θα προεδρεύσει αύριο, είπε ότι φαντάζεται πως ναι, εκτός αν δεν θέλει.
Για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και Πάνο Καμμένο
Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.
"Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι' αυτές και να μη δραπετεύει", τόνισε. "Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι".
Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.