LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2015 19:16 | Ανανέωση: 14 Ιουλίου 2015 21:30

Κινούμενη άμμος το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι λένε ότι θα ψηφίσουν "όχι" στο ν/σ με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Τι συζητήθηκε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα.

Βουλή - ΚΟ - Κοινοβουλευτική Ομάδα - ΣΥΡΙΖΑ

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η συμφωνία που κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους εταίρους στιος Βρυξέλλες, καθώς κορυφαία στελέχη και βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την πάρουν πίσω.

Στη γραμμή Λαφαζάνη... στοιχήθηκε και ο Στάθης Λεουτσάκος, κάνοντας λόγο για «ένα νέο δυσβάσταχτο μνημόνιο υποταγής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που μετατρέπει τη χώρα σε μόνιμη αποικία χρέους υπό τη γερμανική κηδεμονία». «Έστω και τώρα, πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικούς δρόμους με τη λαϊκή στήριξη», πρόσθεσε.

Την παραίτησή της σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη,  καθώς φαίνεται να αντιδρά στο περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ηγέτες της ευρωζώνης και κυρίως στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στη φορολογία αλλά και στην αλλαγή της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο υπάγεται στις αρμοδιότητές της. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Βαλαβάνη έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της, ωστόσο, τίποτα δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

Την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, γνωστοποίησε η βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου, που πρόσκειται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. 

Η κα Σωτηρίου δεν αποσαφηνίζει αν θα παραιτηθεί. Σημειώνει δε στη δήλωσή της ότι «είναι χρέος μας, από όποια θέση βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε, να υπηρετήσουμε την υπόθεση της αριστεράς του 21ου αιώνα, τη σωτηρία της χώρας από το καθεστώς υποδούλωσης και ατίμωσης, την αξιοπρέπεια του λαού μας». Για τη στάση της στη Βουλή, η κα Σωτηρίου αναφέρει πως «σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσω τα μνημονιακά νομοσχέδια, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, δεν εκλέχτηκα για να ψηφίζω μνημόνια χειρότερα από τα προηγούμενα». 

«Ψηφίζω ΟΧΙ. Μεταξύ του άρτου της εξάρτησης, προτιμώ το ψωμί του ιδρώτα». Με τη δήλωση αυτή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης προαναγγέλλει την αρνητική του τοποθέτηση στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις «επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Αντίθετα, ο Δημήτρης Κοδέλας, που ήταν απόντας από την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, μέσω χθεσινής δήλωσής του γνωστοποίησε ότι πρώτα θα ψηφίσει "όχι" στα μέτρα και μετά θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.

Από πλευράς του, ο Γιάννης Ζερδελής, που ήταν μεταξύ των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συνυπογράψει τα ξημερώματα του Σαββάτου δήλωση με την οποία γνωστοποιούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας, κατέστησε σαφές σήμερα ότι θα κρατήσει την έδρα του, ό,τι και να ψηφίσει στην ψηφοφορία της Βουλής.


"Όχι" θα ψηφίσει και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όπως γνωστοποίησε με σημερινή δήλωση της. «Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.  

Ερωτηματικό παραμένει την ίδια ώρα και το θέμα που έχει ανακύψει με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πενήντα βουλευτές θα καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί τώρα, καθώς η διαδικασία προβλέπει διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούν έστω και τώρα να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν καταστροφής για την Ελλάδα και την Αριστερά. Σημειώνουν ότι χρειάζεται προσοχή να ην γίνει διάσπαση του κόμματος, καθώς όπως λένε δεν επιθυμούν να έχουν τα ίδια πράγματα όπως παλιά με τη διάσπαση του ΚΚΕ.. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τους υπουργούς θα τους παραιτήσει ο πρωθυπουργός και είναι κάτι που περιμένουν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέλη της ΚΕ και οι βουλευτές τους δεν παραιτούνται. Όπως λένε εκλέχτηκαν από τον ελληνικό λαό στη Βουλή και τα μέλη της ΚΕ εκλέγονται και παραιτούνται από το συνέδριο και εκεί λογοδοτούν.

Ο Στάθης Λεουτσάκος προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας εξαπέλυσε επίθεση στους δημοσιογράφους και φωτογράφους που βρίσκονταν εκεί, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιδιωτική συνάντηση. «Ποιος σας κάλεσε εδώ; Πας κάπου ακάλεστος είστε σοβαροί; Τι θα τις κάνετε τις φωτογραφίες Θα τις πάτε στην ασφάλεια;» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα τα μάθετε όλα στην ώρα του» είπε από την πλευρά του ο Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ ο Νίκος Χουντής συνέστησε ψυχραιμία.

Έντονος προβληματισμός στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονος προβληματισμός σχετικά με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά και για την ενότητα του κόμματος, αναπτύχθηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης τόνισε την ανάγκη το κόμμα να μείνει ενωμένο, που, όπως είπε, είναι το πιό σημαντικό θέμα στην παρούσα φάση, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο διαγραφών και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος χωρίς διαγραφές.

Ο κ. Κορωνάκης επέκρινε την σκληρή στάση των εταίρων, κυρίως της Γερμανίας και σημείωσε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα συζήτηση για την στρατηγική ανάκαμψη του κόμματος.

Πολλά μέλη του οργάνου επισήμαναν ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως, τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη.

Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Κοινή ήταν τέλος η διαπίστωση στην Πολιτική Γραμματεία ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΧθες 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές τουΧθες 22:55 | Ειδήσεις

Τους οχτώ τελευταίους υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:55Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο