Διαπραγμάτευση
Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2015 16:31 | Ανανέωση: 13 Ιουλίου 2015 18:38Στο Μαξίμου για την "δύσκολη συνέχεια" ο Τσίπρας
Ακόμη ένας μαραθώνιος με πλούσια πολιτική δραστηριότητα και αντιμετώπιση μιας σειράς αντιδράσεων και "σκοπέλων", περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο μετά τις 16:00 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, εξουθενωμένος απο την εξαντλητική, πιεστική, 17ώρη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία κατέληξε σε συμφωνια για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως τόνισε απο τις Βρυξέλλες «δώσαμε μια σκληρή μάχη, βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρά διλήμματα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα σενάρια», σημειώνοντας ότι η συμφωνία «είναι δύσκολη» όμως «κρατά την Ελλάδα ζωντανή».
Αμέσως μόλις γύρισε στο γραφείο του κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (επέστρεψε και δεν μετέχει στο σημερινό Eurogroup) και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη, Τέρενς Κουίκ και Νάντια Βαλαβάνη για τα μέτρα που πρέπει να περάσουν απο την Βουλή το αργότερο ως την Τετάρτη. Στην σύσκεψη εκλήθησαν και οι Νίκος Φίλης και Τάσος Κορωνάκης, οι οποίοι προφανώς θα αναλάβουν το "μασάζ" στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστούν τα μέτρα. Στο Μαξίμου βρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Βίτσας, καθώς και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
O Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, μια σιβυλλική ανάρτηση του οποίου στο Twitter έχει προκαλέσει αίσθηση για την στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων απο σήμερα και πέρα σε ότι αφορά την συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση και την στήριξη στην Βουλή επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία.
Ο ανασχηματισμός και τα άλλα κόμματα
Με νεότερη ανάρτηση του πάντως ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει προς όλους "μην βιάζετε να βγάλετε συμπεράσματα, τίποτα δεν είναι δεδομένο".
μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα τίποτα δεν είναι δεδομένο….
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) July 13, 2015
Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια και οι φήμες για ανασχηματισμό, τον οποίο προανήγγειλε ο Τέρενς Κουίκ, ιδίως μετά την στάση την Παρασκευή στην Βουλή των Υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, οι οποίοι δεν παρείχαν εξουσιοδότηση στην Κυβέρνηση για την συμφωνία, αλλά και της σκληρής υποδοχής της συμφωνίας απο την Αριστερή Πλατφόρμα - της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -, στελέχη της οποίας ζητούν ευθέως την οργάνωση σχεδίου για επιστροφή στην δραχμή. Μεταξύ αυτών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χθες καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την Σύνοδο Κορυφής.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό πάντως, δεδομένου και του κύματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ότι δεν θα στηρίξει τα προαπαιτούμενα στην Βουλή, το Ποτάμι εμφανίστηκε σήμερα έτοιμο για "συνεννόηση σε ότι αφορά την πρόταση προσώπων και πολιτικών" για ένταξη στο κυβερνητικό πλάνο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνει λόγο για την ανάγκη να επιδειχθεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενώ η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη κι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα.
«Περιμένουμε η συμφωνία να έρθει στη Βουλή, να βάλουμε εισηγητή», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
«Σήμερα με τις παρούσες συνθήκες η ΝΔ δεν έχει λόγο να μπει στην κυβέρνηση. Είναι θεσμικά κακό κατά τη γνώμη της ΝΔ να γίνονται τέτοιες συζητήσεις γιατί η αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας αγωνίζεται για την πλειοψηφία του, μπορεί να θεωρηθεί και υπονομευτικό» να γίνεται μία συζήτηση για τέτοιο θέμα, πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε ότι «αν θέλει ο Τσίπρας να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάνει ό,τι λέει το σύνταγμα». Διευκρίνισε, δε, ότι «η ΝΔ δεν θα θύσει θέμα κομματικής πειθαρχίας».
Το "πρόβλημα" Ζωή
Άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα, που αν δεν λυθεί ως την ψήφιση των μέτρων απο την Βουλή θα λυθεί αμέσως μετά όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με την συμπεριφορά και την αρννητική ψήφο της την Παρασκευή, έχει πυροδοτήσει κύμα αρνητικών σχολιών ακόμη και απο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, που "στοχοποίησε" την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πάντως, με χθεσινή δήλωση-μήνυμα ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται.
Επίθεση στην Ζωή, την οποία αποκάλεσε "βάρος", εξαπέλυσε σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφορικά με την συμφωνία επεσήμανε ότι έστω και αργά "αποφύγαμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και την απόλυτη καταστροφή".
Το αργότερο ως την Τετάρτη
Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup, η Κυβέρνηση πρέπει να έχει περάσει απο την Βουλή μια σειρά απο προαπαιτούμενα, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο σε εθνικά κοινοβούλια, όπως το Γερμανικό, να εξουσιοδοτήσουν τις Κυβερνήσεις τους για την διαπραγμάτευση που θα "κλειδώσει" τους ακριβείς όρους και τις παραμέτρους του νέου προγράμματος στήριξης των τραπεζών.