Διαπραγμάτευση
Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2015 07:50Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου που προτείνει η Κυβέρνηση
Μια σειρά μέτρων που αναφέρονταν σε όλα τα τελευταία προσχέδια συμφωνίας που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μεταξύ των οποίων και η «επίμαχη» πρόταση Γιούνκερ, αλλά και παραλλαγές κυρίως εισπρακτικών μέτρων περιέχεται στο τελικό κείμενο της πρότασης συμφωνίας που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος του πακέτου μέτρων που προτείνονται, ανέρχεται σε πάνω από 12 δις ευρώ.
Τι προτείνει η Κυβέρνηση
Βαθιές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, στην φορολογία, το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, που, σύμφωνα και με την σταχυολόγηση των μέτρων από το Βήμα, περιλαμβάνονταν στο «όχι» του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής, περιέχονται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές.
ΦΠΑ
-Στον συντελεστή 6% (από 6,5%) μένουν μόνο φάρμακα και βιβλία
-Στον συντελεστή 13% μένουν βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου) και τα ξενοδοχεία (από 6,5%)
-Στον συντελεστή 23% ανεβαίνει η εστίαση και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (από 13%).
-Κατάργηση από τον Οκτώβριο των μειωμένων συντελεστών σε τέσσερα νησιά: Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ρόδο, με κριτήριο το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Στα άλλα νησιά του Αιγαίου διατηρείται η έκπτωση 30% ως το τέλος του 2016, οπότε θα «αντικατασταθεί» από άλλες πολιτικές.
-Οι αλλαγές στον ΦΠΑ (πλην αυτών για τα νησιά) θα ισχύσουν αμέσως και απο το σύνολο των παρεμβάσεων στον εν λόγω φόρο αναμένονται πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δις
-Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω ενεργειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση θα πραγματοποιείται σε διαβούλευση με τους δανειστές.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
-Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις
- Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα έτη ασφάλισης. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής ρυθμός κατάργησης.
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019, από «τον Μάριο του 2016 για το υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Προβλέπεται αντικατάστασή του με άλλο μηχανισμό (πιθανότατα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Οι υπόλοιπές φάσεις της κατάργησης θα συμφωνούνται με τους δανειστές.
-Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
-Αυξάνονται οι εισφορές υγείας απο τις κύριες συντάξεις απο 4% σε 6%
-Θεσπίζονται εισφορές υγείας 6% απο τις επικουρικές συντάξεις
-Αυξάνονται κατά 3,5% για τις επικουρικές συντάξεις οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας
-Ενοποίηση όλων των Επικουρικών Ταμείων ως την 1η Ιανουαρίου 2016. Όλα τα Επικουρικά θα χρηματοδοτούνται από τις εισφορές
-"Πάγωμα" εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως τον Οκτώβριο 2015
ΦΟΡΟΙ
-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2016, για έσοδα τουλάχιστον 5,3 δις ευρώ (2,65 δις/έτος), με ρητή πρόβλεψη ότι ο στόχος αυτός δεν θα διαταραχθεί απο τυχόν αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
-Αναπροσαρμογή των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
-Κατάργηση του «προνομιακού φορολογικού καθεστώτος» για τους αγρότες ως το τέλος του 2017. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Στον Προϋπολογισμό του 2016 θα προβλέπεται η μείωση στο μισό των δαπανών για τις επιδοτήσεις του αγροτικού ντίζελ.
-Αύξηση απο 26% στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
-Αύξηση στο 100% απο 55% της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες. Για τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά ως το 2017
-Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%για ΙΧ άνω των 2.500 κ.ε. πισίνες, σκάφη κτλ.
-Κατάργηση της «ειδικής φορολογικής μεταχείρισης» της εφοπλιστικής δραστηριότητας, αύξηση φόρου (tonnage tax)
-Αύξηση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
-Επιβολή φόρου στα «φρουτάκια»
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ-ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
-Τροποποίηση των νόμων για τις 100 δόσεις (του 2014 και του 2015). Μειώνονται σε κάτω από 100 οι δόσεις για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν. Εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αύξηση επιτοκίων στα επίπεδα της αγοράς.
-Αυστηροποίηση πλαισίου για τις κατασχέσεις λογαριασμών από την Εφορία, με εξάλειψη του ανώτατου ορίου 25% για τους μισθούς και τις συντάξεις και μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις «λογικές συνθήκες διαβίωσης».
ΔΗΜΟΣΙΟ-ΜΙΣΘΟΙ
-Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.
-Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης. Θα επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα από μηδενική βάση
-Εξορθολογισμός των Ειδικών Μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
-Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου
-Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό και το Ελληνικό
-Ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια θα ολοκληρωθεί στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους
-Θα προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
-Θα προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.
-Διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τέλη για τη χρήση των σχετικών συχνοτήτων.
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016 με ένα στοχευμένο πακέτο ενεργειών συμπεριλαμβανομένης «της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών» (εξοπλιστικών δαπανών)
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ
Προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 330 εκ. ευρώ, αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Τα μέτρα που «θα εξεταστούν» είναι:
-Επιπλέον έσοδα 200 εκ. ευρώ από φορολόγηση ενοικίων.
-Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκ. ευρώ).
-Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει κι άλλο, στο στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης που κάνει λόγο για αύξηση από το 26% στο 28%. Στόχος της περαιτέρω αύξησης είναι επιπλέον έσοδα 130 εκ. ευρώ.