Σύνοδος Κορυφής
Δημοσίευση: 07 Ιουλίου 2015 23:45Μέρκελ: Δεν είμαι σίγουρη ότι ο κ. Τσίπρας θα μας φέρει όσα ζητήσαμε
Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι την Πέμπτη ώστε να υπάρχει βάση για να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις για ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει μία πρόταση για νέο πρόγραμμα, βασιζόμενο στον ESM, αύριο (την Τετάρτη), υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ και είπε ότι «θα το κοιτάξουμε» μαζί με τις αναλυτικές προτάσεις που έχει υποσχεθεί ότι θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου - όπως είπε - να διαπιστωθεί αν θα προκύψει μία βάση για τις συζητήσεις αυτές. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε ότι θα υποστηριχθεί το αίτημα της Αθήνας.
Χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που διαφέρει πολύ από αυτό που είχαμε συζητήσει πριν από δέκα ημέρες, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ και έκανε λόγο για μία διαδικασία πολυετή. Η ίδια σημείωσε ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ χειρότερη τη δεδομένη στιγμή.
Θα πρέπει να έχουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να πάρουμε την εντολή από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι την Πέμπτη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε, πάντως, μεγάλες αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσουν πειστικά όσα τους ζητήθηκαν σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας «έγινε σοβαρότατη συζήτηση», όπως είπε. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν αρκεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς στον ESM, ούτε όσα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η Μέρκελ επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει από εδώ και πέρα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να προχωρήσει ένα τρίτο πρόγραμμα από τον ESM, το οποίο – όπως τόνισε - θα πρέπει να το δεχθεί η Μπούντεσταγκ (η γερμανική Βουλή).
"Αν ανοίξουμε διαπραγματεύσεις για ένα περαιτέρω πρόγραμμα, τότε πρέπει να έχουμε μία σχετική διασφάλιση και πεποίθηση ότι το άνοιγμα αυτό των διαπραγματεύσεων θα έχει πραγματικά και νόημα", τόνισε και ξεκαθάρισε ότι για να αρχίσει μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει οι τρεις θεσμοί να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το "αν το κάνουμε αυτό διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωζώνης στο σύνολό της;", "είναι σε θέση το κράτος να αποπληρώσει, μπορεί να ανταποκριθεί;".
Πρέπει να ξέρω, είπε επίσης, "η ελληνική κυβέρνηση, η οποία το αιτείται αυτό (στον ESM), τι ζητά. Το κενό το οποίο θα εμφανιστεί στα διαρθρωτικά αυτά προβλήματα, πως θα μπορέσει να τo καλύψει, τι προτίθεται να κάνει. Κι αυτό είναι μία εντελώς διαφορετική απαίτηση απ' ότι είχε γίνει τις τελευταίες δέκα ημέρες".
"Αν πειστούμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα υπάρξουν" τότε θα δω τι μπορώ να κάνω, υπογράμμισε. Ωστόσο, σημείωσε ότι "εγώ δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν". "Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μας είπε ότι όλα αυτά θα μας τα δώσει. Θα μας δώσει το λεπτομερές πρόγραμμα και το δεχθήκαμε", συμπλήρωσε, ενώ προειδοποιήσε ότι "η κατάσταση είναι ανασφαλής".
Το δημοψήφισμα μπορεί να ενίσχυσε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι απαιτήσεις των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης έχουν αλλάξει και έχουν γίνει σαφέστερες, επισήμανε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας πως είναι πιο απαιτητικές και πιο πιεστικές.
Ακόμη, επισήμανε ότι την Κυριακή θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ και όχι μόνο οι ηγέτες της ευρωζώνης, για να συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα, καθώς - όπως ανέφερε - εδώ θα πρόκειται για ένα θέμα που θα έχει επιπτώσεις για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ευθύνη για το ευρώ ανήκει στους ηγέτες της ευρωζώνης.
Ερωτηθείσα γιατί συγκαλείται σύνοδος των 28 την Κυριακή, η Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι "ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες που δεν ανήκουν στη ευρωζώνη οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση και επειδή είμαστε μια οικογένεια συμφωνήσαμε να λάβουμε αποφάσεις από κοινού", ενώ διευκρίνισε ότι το θέμα αφορά και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.