Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1
Δημοσίευση: 02 Ιουλίου 2015 21:35Τσίπρας: Συμφωνία είτε με «ναι» είτε με «όχι»
Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαρία Χούκλη και στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία. «Είτε με μία συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη», είπε ο κ. Τσίπρας, είτε με μία καλύτερη συμφωνία, την οποία υποστήριξε ότι θα πετύχει η κυβέρνηση «όσο ισχυρότερο είναι το όχι».
Αν υπερισχύσει το "όχι" σας διαβεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία το ταχύτερο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα τις 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα για την επίτευξή της. Το δημοψήφισμα είναι μία τελευταία στάση πριν τη συμφωνία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «όσο ισχυρότερο είναι το "όχι" τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχουμε» να διαπραγματευτούμε στον τελικό γύρο των συζητήσεων.
Θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος «υπήρξαν στο τραπέζι προτάσεις, υπήρξαν διεργασίες». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «όσο ισχυρότερο είναι το "όχι" τόσο πιο καλή συμφωνία θα πετύχουμε την επόμενη εβδομάδα».
Αναφερόμενος στο αν θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία, είπε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν το «όχι» είναι πολύ υψηλό, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι επιλογή μας να βγούμε από την ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη της Δημοκρατίας. Όπως είπε, δεν θα επιτρέψει να βγει η χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, είπε ο Πρωθυπουργός, τότε υπήρξαν προτάσεις όσον αφορά το χρηματοδοτικό και το χρέος. «Το δημοψήφισμα και το ισχυρό "όχι" είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε και ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί.
Αναφορικά με τα όσα ζουν οι συνταξιούχοι αυτές τις ημέρες με τις κλειστές τράπεζες, τόνισε ότι είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και προφανώς για τη χώρα μας. Αυτό (σ.σ. capital controls) συνέβη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διότι το Εurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
Αυτή ήταν μία αντίδραση εκδικητική, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και στον λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. «Αυτό που συμβαίνει από το Σάββατο, είναι ένα όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό για τους δανειστές αποτέλεσμα», επισήμανε.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα, είναι μία απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, δήλωσε και σημείωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα διαρκέσουν πολύ». Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε μία βιώσιμη λύση, συνέχισε, τονίζοντας πως «εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι εδώ» και πως «θα κάνουμε το παν για να μην τραβήξει κανείς την σκανδάλη». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ΕΚΤ έπραξε με βάση την «πρωτοφανή απόφαση» του Eurogroup να μη δώσει παράταση.
Σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, είπε ότι από την πρώτη στιγμή «έχω κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διεκδικήσουμε όχι απλά μία συμφωνία, άλλα μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο». Δηλαδή, όπως εξήγησε, να μην υπάρχουν μέτρα που επιδεινώνουν την ύφεση, να υπάρχει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και η αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι επενδυτές, όπως ανέφερε.
«Έκανα πίσω στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων της Ευρώπης», είπε, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορούσα να αποδεχθώ ότι θα έχουμε και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος». Επανέλαβε ότι υπήρξε ένα τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών στο οποίο έπρεπε να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση εντός 48 ωρών.
«Tα τελεσίγραφα ή κανείς τα αποδέχεται ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «έφυγα όταν διαπίστωσα ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα τελεσίγραφο μη βιώσιμης λύσης». Ξέρει πολύ καλά ο κ. Γιούνκερ ότι οι διαφορές είναι πιο ουσιαστικές, είπε ο κ. Τσίπρας, παρότι παραδέχθηκε ότι «στο δημοσιονομικό πράγματι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες».
«Υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά ζητήματα: το χρηματοδοτικό και το θέμα του χρέους», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «μιλάμε για μία πρόταση που όχι μόνο έχει σκληρά μέτρα αλλά δεν δίνει και διέξοδο». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «το τελεσίγραφο υπήρξε και βρεθήκαμε μπροστά σε μία ιστορική απόφαση».
«Τι μας είπαν την Παρασκευή; Μας είπαν πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση, χωρίς να σας εξασφαλίσουμε ότι θα έρθουν οι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα», ανέφερε και σημείωσε ότι «ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω κι εγώ ότι έκαναν οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί. Να γυρίσω δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει», σημείωσε και αναγνώρισε ότι «δεν πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε. Είχα την ειλικρίνεια να το πω στον ελληνικό λαό».
Ωστόσο, ανέφερε ότι «είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αρκεί η συμφωνία να δώσει λύσεις» και να τελειώσει το Grexit. «Τη σφραγίδα (στη διαπραγμάτευση) θα τη βάλει ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο "όχι" που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του την ημέρα της Συνόδου Κορυφής με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και σημείωσε ότι ενημερώθηκαν πρώτοι ότι θα πάμε σε μία δημοψηφισματική διαδικασία, καθώς - όπως ανέφερε - τους είχε πει ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό και ύστερα θα τους ενημερώσει.
Για τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, έχουν εχέγγυα, αλλά έχουν ένα πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που - όπως είπε - είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα σε σχέση με αυτό που συνέβη στην Κύπρο. «Στην Κύπρο έγινε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο των τραπεζών, διότι κάποιοι αποφάσισαν ότι το κεφαλαιακό πρόβλημα των τραπεζών πρέπει να λυθεί μέσα από το κούρεμα των καταθέσεων», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι «απόλυτη προτεραιότητα μας είναι σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών μέσα στις τράπεζες και να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα σε αυτή τη διαπραγμάτευση».
«Στους Έλληνες πολίτες το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω και να εγγυηθώ είναι ότι δεν θα τους πω ψέματα. Δεν τους έχω πει πέντε μήνες τώρα, δεν τους λέω τώρα, δεν θα τους πω και αύριο. Ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τελειώσει ασφαλώς αυτή η περιπέτεια με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και τους διαβεβαιώνω ότι δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου. Δεν βάζω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της πατρίδας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.