Διαπραγματεύσεις
Δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2015 09:47Οι «καυτοί» διάλογοι στην Σύνοδο Κορυφής
Σκληρές φωνές από ευρωπαίους ηγέτες ακούστηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής όπου συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας. Δεν έλειψαν όμως και οι φωνές υποστήριξης που έκαναν λόγο για πρόοδο της Ελλάδας.
Ακραίες φωνές ακούστηκαν από τη Λιθουανή Πρόεδρο και τη Λετονή Πρωθυπουργό. «Είστε πολύ μακριά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα» είπαν οι ηγέτες των δύο χωρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού.
Θετικοί απέναντι στις ελληνικές προτάσεις ήταν οι ηγέτες του Βελγίου και της Αυστρίας ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Μην τους πιέζετε να κάνουν περισσότερα».
Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την Ιρλανδία ο πρωθυπουργός της οποίας είπε ότι «και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μέτρα όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα».
Την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο» εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Να σου δώσω μια συμβουλή. Κατά την άποψή μου πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πραγματικά πολύ υποστηρικτικός κι έβαλε «πλάτη» σε πολλά.
Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έθεσε το θέμα των τραπεζών. «Ο ELA θα υπάρχει και θα παρέχει ρευστότητα όσο υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από άποψη εκροών.
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «έγιναν πολλά βήματα αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά από τα Ευρωπαϊκά».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στο τραπέζι το θέμα της νησιωτικότητας, για την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. «Μας λέτε και επιμένετε ότι πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για λόγους νησιωτικότητας (κάτι που είναι κατοχυρωμένο) για μας είναι σημαντικό, θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό».
Αρκετοί από το ΔΝΤ και την Κομισιόν έβαλαν θέμα οτι είναι υφεσιακά τα μέτρα αν και επιμένουν ακόμα να θέλουν 1% από τον ΦΠΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακά μέτρα και εσείς μιλούσατε για ανάπτυξη η οποία θα ερχόταν τα προηγούμενα χρόνια με το μνημόνιο. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός των φορολογικών βαρών και να μην επιβαρυνθούν πάλι οι ασθενέστεροι που σήκωσαν το βάρος τα προηγούμενα χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του χρέους τέθηκε στο τραπέζι της Συνόδου και άρχισε να συζητείται.
Στις Βρυξέλλες παραμένουν οι Υπουργοί Παππάς και Τσακαλώτος καθώς και ο Γιώργος Χουλιαράκης για να ξεκινήσει η εξειδίκευση των μέτρων. Τις επόμενες ημέρες η διαδικασία αναμένεται να είναι δύσκολη καθώς θα καταρτιστεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους και μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ του πρότεινε να παραμείνει στις Βρυξέλλες για να ξεμπλοκάρουν τα θέματα όποτε ανακύπτουν.