Βουλή
Δημοσίευση: 22 Ιουνίου 2015 16:32Με βίαιη προσαγωγή απειλεί η Ζωή τον Στουρνάρα
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Συνέχεια στην κόντρα της με τον Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε να δώσει η Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή το αίτημα του Διοικητή της ΤτΕ να μην προσέλθει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, λόγω της άμεσης εμπλοκής του στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη.
Στην απαντητική επιστολή του, που απέστειλε μέσω φαξ την προηγούμενη Παρασκευή αργά το βράδυ, ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει την επιθυμία του να καταθέσει στην επιτροπή, προτείνοντας επτά διαφορετικές ημερομηνίες εντός του ερχόμενου μήνα, με πρώτη την 6η Ιουλίου.
Ωστόσο Ζωή Κωνσταντοπούλου όχι μόνο τις απέρριψε όλες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος για τόσο μεγάλη καθυστέρηση, αλλά έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον κεντρικό τραπεζίτη, ότι μπορεί να κάνει χρήση των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής που της δίνουν τη δυνατότητα ως Προέδρου της Επιτροπής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του.
Αφού πρότεινε τη σύντομη αναβολή της ακρόασης του κ.Στουρνάρα, έως την ερχόμενη εβδομάδα, η κα Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι: «θα καταστεί σαφές ότι η υποχρεωτικότητα της παρουσίας του δεν είναι προς διαπραγμάτευση».
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ήδη έχει κληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την «παρέμβαση του», όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής, να δημοσιοποιήσει την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και να αποστείλει με στικάκι και στην ίδια, την προηγούμενη Πέμπτη, όταν και ανακοινώνονταν τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος.
Η επιμονή της κα Κωνσταντοπούλου, που εκφράστηκε και μέσω της πρότασής της, να κληθεί πριν τις 6 Ιουλίου ο Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάστηκε με αιχμηρό τρόπο και από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Βουλής, αφού έκανε λόγο για προσκλητήρια εν κενώ και προσχηματικά τόνισε: «εξυπηρετεί να δώσετε μια εικόνα αντιδικίας με τον κ. Στουρνάρα; Αυτό δεν νομίζω ότι βοηθάει και τον κ. Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την ώρα που διαπραγματεύονται.», διερωτήθη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. «Η προσέλευση δεν είναι ούτε στην ευχέρεια, ούτε στην καλή διάθεση των προσκαλουμένων. Είναι υποχρεωτική και θα τον εξέθετε αν αρνούνταν», αντέτεινε με δηκτικό ύφος η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η επισήμανση πάντως της Προέδρου της Βουλής, στις δυνατότητες για βίαιη προσαγωγή του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή, προκάλεσαν την έκρηξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Θεωρώ ότι εσείς έπρεπε να έχετε πάρει την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αναβάλετε την κλήτευση του κ. Στουρνάρα. Ήταν εξαρχής αδιανόητη και δικό σας λάθος. Το δεύτερο λάθος σας ήταν να επικαλείστε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, σα να θέλετε να ασκήσετε εισαγγελικά καθήκοντα.» ήταν καυστική παρατήρηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση και η στάση κατά την ψηφοφορία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Φίλη. Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε με σαφήνεια εναντίον της προέδρου της Βουλής, τόσο για τις προειδοποιητικές βολές της περί βίαιης προσαγωγής, όσο και για την εμμονή της να απορριφθούν όλες οι προταθείσες, από τον Γιάννη Στουρνάρα, ημερομηνίες, για να προσέλθει στην επιτροπή: Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δίνουν μάχη για μια συμφωνία, πρέπει να κινηθούμε στην αποφυγή μιας αντιπαράθεσης για ημερομηνίες όπως και το να δίνουμε μια όψη οπτικοποίησης και δικαστικοποίησης της επιτροπής, ήταν η αιχμηρή αναφορά του Νίκου Φίλη ο οποίος πρόσθεσε: Δεν νομίζω ότι ειναι θέμα δυο, τριων ημερων για να στήσουμε ένα καυγά με τον κ. Στουρνάρα.
Ο κ. Φίλης ωστόσο, έστρεψε τα πυρά του προς τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη κάνοντας λόγο για επιχείρηση παρέμβασης, από πλευράς του κ. Στουρνάρα, με τρόπο που αμφισβήτησης της κυβέρνησης, να ασκεί την πολιτική της.
Ο Νίκος Φίλης πάντως ψήφισε υπέρ της πρότασης της Ζωής Κωνταντοπούλου, να κλητευθεί ο διοικητής της ΤτΕ την ερχόμενη εβδομάδα, όσο και της πρότασης που κατέθεσαν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, και ΠΑΣΟΚ, να κλητευθεί στις 6 Ιουλίου όπως πρότεινε στην απαντητική επιστολή του ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Αυτή η στάση του, προκάλεσε την δυσφορία της προέδρου της βουλής, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, επισήμανε την διπλή, θετική ψήφο του κ. Φίλη.