LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Στην εφημερίδα Liberation

Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2015 14:34

Τσακαλώτος: Ο λαός θα δώσει απάντηση στο δίλημμα “Λιτότητα ή Grexit”

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα κάνουμε δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζει στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Τσακαλώτος - Βαρουφάκης

«Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», είναι ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας «Liberation» που φιλοξενεί συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο ερώτημα, για το εάν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός εξηγεί: «Επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για το περιθώριο χρόνου που θα πρέπει να παραχωρηθεί στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος», εξηγεί, «με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση», τονίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί απέτυχε η συνάντηση με το Brussels Group στις 14-15 Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε απέναντι σε εκπροσώπους των θεσμών που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν.

Στη δε άποψη, ότι «η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη», την οποία του μετέφερε ο δημοσιογράφος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : « Είναι λάθος. Εμείς είχαμε πάει με μια σειρά προτάσεων για τον δημοσιονομικό τομέα. Βεβαίως δεν συμφωνούμε με τους πιστωτές στις εκτιμήσεις για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2016. Θα μπορούσαμε όμως να προσεγγίσουμε τις απόψεις μας, οι συνομιλητές μας όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συναίνεση. Κάθε φορά επιμένουν για μείωση των συντάξεων, πράγμα εξωπραγματικό για μια χώρα που εδώ και πέντε χρόνια τις έχει σημαντικά μειώσει. Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές μας δεν εξελίσσονται. Μας κάνουν μονίμως τις ίδιες προτάσεις. Μια διαπραγμάτευση όμως είναι «δούναι και λαβείν».

Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ζητούν να είμαστε πιο ευέλικτοι; Εντάξει, αλλά θα πρέπει να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει στη συνέχεια την άποψή του, ότι «οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα και να διαλέξουν: Μπορεί άραγε η Ευρώπη να αποδεχθεί μια κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με την κυριαρχούσα ιδεολογία; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η Γαλλία και η Γερμανία, μια δεδομένη στιγμή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους θα είναι : «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι θα υπακούετε στην ευρωπαϊκή ελίτ», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτιέται γιατί έχει καταστεί αδύνατη μια συζήτηση για την αναζήτηση λύσεων.

Αναφέρει για παράδειγμα την ιδέα να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαμε έτσι να έχουμε μια πιο σταθερή κλιμάκωση των εξοφλήσεων, και ένα ελαφρύτερο ποσοστό, χωρίς να θέτουμε σε επιπρόσθετους κινδύνους τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εγώ σαν οικονομολόγος δεν βλέπω το λόγο που τους κάνει να αρνούνται την αλλαγή του καθεστώτος των ομολόγων. Ίσως ο αληθινός λόγος να είναι πολιτικός. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45Σάμος: Σύλληψη 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες - Υποδυόταν μέχρι και στέλεχος της... Interpol23:34Ο Χάρι Στάιλς επιστρέφει μετά από δυόμιση χρόνια αποχής23:20Ολυμπιακός: Για συμφωνία με Τάιρικ Τζόουνς κάνουν λόγο οι Σέρβοι23:07Θάνος Μικρούτσικος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο σπουδαίος συνθέτης με την παράλληλη πολιτική δράση22:53Φωτιά - Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα22:39Μπριζίτ Μπαρντό: Ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης22:25Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 22:11Κάραλης στον ΑΝΤ1: Είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο να μπορεί να φτάσει στο σημείο του συμβάντος το πολύ μέσα σε 20 λεπτά21:57Τραμπ: Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία21:43Τραμπ: "Πολύ παραγωγική" τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι21:29Ant1 Sports: Συγκινητικές στιγμές στο Άνφιλντ, στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα21:15Διασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια Όρη21:01Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)20:47Κόπα Άφρικα: Σοκ από την κατάρρευση του τερματοφύλακα του Σουδάν την ώρα του αγώνα20:33Ταύρος: Ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών20:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:03Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε το... 40ο του γκολ για το 202519:48Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπαχράμ Μπεϊζαί19:33
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο