LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή ΕνωσηΔημοσίευση: 16 Ιουνίου 2015 12:49

Συνεργάτες Μέρκελ: Πειστικές μεταρρυθμίσεις ή grexit

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στην Αθήνα.

GREXIT - Ευρώ - Ελλάδα

Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, αν η Αθήνα δεν παρουσιάσει ένα πειστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί ένα πειστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, τότε ένα 'Grexit' θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, εφόσον είναι απαραίτητο».

Ο Γκρόσε-Μπρέμερ, σημαντικός σύμμαχος της Μέρκελ, πρόσθεσε πως έγκειται στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την «κατάσταση της άρνησης» και να κινηθεί προς περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν οι πιστωτές για να αποδεσμεύσουν βοήθεια.

«Δεν είμαι πλέον σίγουρος αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να αποφύγει τη ζημιά για τον λαό της Ελλάδας», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.

«Χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις, παραβιάζονται όλοι οι κανόνες»

Η Ελλάδα χρειάζεται να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να παραμείνει ή να βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Μάικλ Φουκς, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν είναι θέμα το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι (για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη). Εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει» δήλωσε.

«Εάν δεν φέρουν νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει…και τώρα παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχουν μαζί μας. Παραβιάζουν όλους τους κανόνες», πρόσθεσε.

Ο Φουκς αναφέρθηκε και στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ακατανόητη.

«Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει με προτάσεις και είναι απόλυτα ακατανόητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης λέει σήμερα το πρωί ότι δεν έρχεται με νέες προτάσεις αλλά συνεχίζει να θέλει να του δώσουμε προτάσεις εμείς» δήλωσε.

«Το ξεκαθαρίσαμε ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να κάνει κάτι με τις συντάξεις, με το ΦΠΑ και πρέπει να διασφαλίσει ότι εισπράττει φόρους».

Παρά την τολμηρή ρητορική των Ελλήνων αξιωματούχων, η χώρα δεν έχει πολύ χρόνο για χάσιμο, επισημαίνει το CNBC.

Οι συνομιλίες με τους πιστωτές έχουν συναντήσει διάφορα εμπόδια σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τη φορολογία και, παρά τις αντιπροτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές, η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί.

Αυτό, εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο, έχει εντείνει τους φόβους για πιθανή αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της και για μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί καταλήγοντας ενδεχομένως στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα όμως με τον Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρο του ομίλου συμβούλων για θέματα ρίσκου Eurasia Group, που μίλησε σήμερα στο CNBC, η τακτική της Ελλάδας να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται να λειτουργεί.

«Η τακτική των Ελλήνων λειτουργεί. Οι Γερμανοί έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι, σε ό,τι αφορά την ευελιξία, σε ό,τι αφορά το πώς να επιτευχθεί ένας βιώσιμος προϋπολογισμός με την πάροδο του χρόνου. Οι Γερμανοί δεν θέλουν (ένα Grexit) στον απολογισμό της Μέρκελ» είπε.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πλησιάζουμε προς μία συμφωνία, αλλά κανείς στην ουσία δεν θέλει να το πει αυτό μέχρι να έχει εξαντληθεί πραγματικά ο χρόνος. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική: Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών19:12Εύβοια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα στο αυτοκίνητο της18:55Σαμαράς για τον θάνατο του Βεσυρόπουλου: Συναισθάνομαι τον πόνο των δικών του18:38Ιός Δυτικού Νείλου: Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα18:25Ο Γιώργος Μαζωνάκης πήρε οριστικά εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο18:10ΚΚΕ: Πρωτιά – ντροπή για την Ελλάδα τα στοιχεία για τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες του λαού17:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:41Βρυξέλλες – ΑΕΚ: Επεισόδια, χημικά και δεκάδες προσαγωγές οπαδών της “Ένωσης” (βίντεο)17:27Συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο 17:12Europa League: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και άλλες 22 ομάδες θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για τη League Phase16:58Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κατακτήσει τη Γάζα ανεξάρτητα από το αν η Χαμάς αποδεχτεί τη συμφωνία για τους ομήρους16:45Φωτιά στην Θεσπρωτία16:31Συλλυπητήρια ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τον αιφνίδιο θάνατο του Απόστολου Βεσυρόπουλου16:13Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Αρκαδία 15:56Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Παρασκευή - Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα15:42Σε πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια 15:28Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια: Επιχειρούν εναέρια μέσα15:14Νίκαια: Άγνωστοι έκλεψαν το άγαλμα "Η Γυναίκα του Λαού" του Γιάννη Παππά15:00ΑΔΕΔΥ: Για πότε προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο14:46Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πέθανε από ανακοπή ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ 14:31
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο