Βρυξέλλες: Ασαφές αναμάσημα η νέα πρόταση της Αθήνας
Απαισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, μετά την υποβολή του κειμένου με τις αναθεωρημένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς του θεσμούς.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολίασε πως οι θεσμοί εξετάζουν τις προτάσεις της Αθήνας «με μεγάλη προσοχή». Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως το κείμενο είναι ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγούμενων προτάσεων της Αθήνας και «δε μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστο».
Ο ανταποκριτής του γερμανικού καναλιού ZDF στις Βρυξέλλες, Στέφαν Λάιφερτ, ανέφερε πως αξιωματούχος που είδε το κείμενο του μετέφερε πως «Είμαστε αποτροπιασμένοι. Αβέβαιο αν αυτή μπορεί να είναι η βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».
New Greec reform proposal in Brussels. Someone who knows the paper: "We are appalled. Unsure, if this is a basis for further negotiations."
— Stefan Leifert (@StefanLeifert) June 9, 2015
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έστειλε στους θεσμούς ένα κείμενο τριών σελίδων αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και ένα δεύτερο κείμενο, επίσης τριών σελίδων, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Στο τελευταίο, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να πληρώσει τα 6,7 δισ. ευρώ της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η ελληνική πλευρά αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικότερα:
- 0,75% του ΑΕΠ (από 0,6%) για φέτος - Οι δανειστές ζητούν 1%
- 1,75% του ΑΕΠ (από 1%) για το 2016 - Οι δανειστές ζητούν 2%
- 2,5% του ΑΕΠ (από 2%) για το 2017 - Οι δανειστές ζητούν 3%
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.
«Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω Facebook ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς», συμπλήρωσε και τόνισε: «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».
Σέλινγκ: Μην περιμένετε καμία χαλάρωση!
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην περιμένει καμία χαλάρωση από τους δανειστές της, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Πιστεύω ότι οι θεσμοί και οι πιστωτές έχουν κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις στους Έλληνες, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις», επισήμανε ο κ. Σέλινγκ.