Διφορούμενα τα μηνύματα στην Ευρώπη στο παρά πέντε της συμφωνίας
Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της αποψινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές δεν αποτυπώνουν το ίδιο κλίμα.
«Δεν περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα απόψε, είναι μια πρώτη συζήτηση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, για να προσθέσει: «Ήρθε η ώρα οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι κάποια θέματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της».
«Είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια συμφωνία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. «Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα», διαμηνύει ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επέλθει συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε από το Πεκίνο ότι «δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Απολύτως σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, στο πάνελ του συνεδρίου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Πορτογαλίδα ομόλογός του, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η οποία πρόσθεσε πως «οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα». «Σήμερα ή αύριο», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.
«Θα έχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα», διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος ταυτόχρονα σημείωσε πως πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες γιατί ο χρόνος τελειώνει.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άσκησε εκ νέου κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τις υποσχέσεις που έδωσε.
Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο. «Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από περιγραφές και σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος», σημείωσε.
«Θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα το Grexit» προειδοποιεί ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα δεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών.
Η Ευρώπη μπορεί να αντέξει το Grexit, εκτιμά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Forbes. «Όλες οι προοπτικές που έχουμε για την Ελλάδα είναι δυσάρεστες», σημειώνει ο Σέλινγκ και υπογραμμίζει πως οι Αυστριακοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να διαθέσουν περαιτέρω χρήματα στην Αθήνα.
Αινιγματικός ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δηλώνει πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια Grexit, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απάντησε: «Δε μπορείς ποτέ να πεις ότι δεν είναι μία επιλογή, αλλά δεν είναι ο στόχος. Στόχος είναι να επέλθει αμοιβαία κατανόηση».
Τέλος, ο Τζέισον Φέρμαν, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, εκτίμησε πως «ο κίνδυνος ατυχήματος για την Ελλάδα είναι υπαρκτός». Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους αναλυτές να μην υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει. «Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι ο αντίκτυπος θα περιοριζόταν στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι είχαν πέσει έξω στις προβλέψεις τους πριν την κρίση.