LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κυβέρνηση /

Επαφές Λαφαζάνη

Δημοσίευση: 29 Μαΐου 2015 22:30

Λαφαζάνης: Πιθανότατα καταθέτουμε αίτημα συμμετοχής στη νέα τράπεζα των BRICS

Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Brics


Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη ρωσική στήριξη στο αίτημα που ετοιμάζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα το καταθέσει, για να συμμετάσχει στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, ανέφερε απόψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κατά τη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ εξασφαλίσαμε την αποφασιστική ρωσική συμβολή και στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση και λειτουργία της θα μπορεί να δεχθεί χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν μάλιστα και τεχνικές λεπτομέρειες, σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, για να γίνει δεκτό, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης.

Με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό προχώρησε και η συζήτηση για την πιστωτική διευκόλυνση, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες στην ελληνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. «Η αποπληρωμή του δανείου, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες, θα γίνει από τα κέρδη κατά τη λειτουργία του αγωγού και αυτή η διευκόλυνση δεν σχετίζεται με τα δάνεια ή την οικονομική βοήθεια μεταξύ κρατών», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Στόρτσακ πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας απίθανο να μπορεί να παραχωρηθεί, λόγω των δανειακών δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λαφαζάνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (18-20 Ιουνίου) και σε αυτήν θα συμμετέχει και ο ίδιος, για να συμμετάσχει στις συζητήσεις των ενεργειακών ζητημάτων. Θα είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, γεγονός, που είναι σημαντικό και από οικονομική και από πολιτική άποψη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Ο Έλληνας υπουργός δεν απέκλεισε κατά τις εργασίες του Φόρουμ να υπογραφεί και το διμερές μνημόνιο για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου στη θέση του South Stream. Ρωσία και Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA-Novosti, επεξεργάζονται το πρωτόκολλο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο έδαφος της ΕΕ, με επόμενο σταθμό την ΠΓΔΜ.

«Ακόμη δεν συζητήσαμε πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του αγωγού, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κατά προσέγγιση κόστος του αγωγού θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και η κατασκευή του θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, που υποφέρει από υψηλό επίπεδο ανεργίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ρωσικό πρακτορείο.

Ταυτόχρονα, δε, με τις κατασκευαστικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν και συνοδευτικές εργασίες ή δραστηριότητες και θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, Turkish και εν συνεχεία Greek Stream, η οποία θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εκτιμώντας ότι η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήταν πολύ θετική, «επομένως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή του διμερούς μνημονίου», όπως είπε. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πούτιν: Η Ρωσία θα παράγει 510 εκατ. τόνους πετρελαίου το 2025, 1% λιγότερους από το 202416:00Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών αγροτικών οχημάτων και μια υπόθεση ζωοκλοπής15:47Μέλι από σπίτι: Μελίσσια σε μπαλκόνια και ταράτσες της Αθήνας15:33Κιλκίς: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της φονικής συμπλοκής 15:19Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένορκος που τράβηξε φωτογραφία μέσα σε δικαστική αίθουσα15:04Μητσοτάκης από Βουλή: Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια έχει υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα14:50Ιρλανδία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μαγνητίζουν τα βλέμματα14:35Παράνομοι μετανάστες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε καρότσα φορτηγού14:20Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί 14:06Τροιζηνία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη – Εντοπίστηκαν 3 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια13:51Συνέλαβαν τον Βιλντόσα με τη σύζυγό του στην Ιταλία 13:37Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για τον πόλεμο στη Γάζα13:23Κατά πλειοψηφία πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο13:09Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης12:54Ακρίβεια: Απλησίαστα για τους καταναλωτές τα φρέσκα ψάρια12:40Ο Μεγάλος Δικτάτωρ – Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ύψωσε τη φωνή του απέναντι στο σκοτάδι12:26Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που ανασύρθηκε από πισίνα στη Ρόδο12:11Γκρουπ στα Social Media για μπλόκα: Αφού συνελήφθησαν οι διαχειριστές, δημιουργήθηκε νέα με 7.000 μέλη11:57Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική11:42Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω11:40
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο