LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κυβέρνηση /

ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση: 29 Μαΐου 2015 11:38

Βαρουφάκης: Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία

Θα αφορά και εργασιακά, ασφαλιστικό, διευθέτηση χρέους. Επιπλέον  900 εκ. φέρνει ο νέος ΦΠΑ. Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ και τα περί παραίτησης του. Τι αποκάλυψε για τον νέο εκπρόσωπο μας στο ΔΝΤ.

Μέγαρο Μαξίμου - Γιάνης Βαρουφάκης - συνεδρίαση

Η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 30η Ιουνίου, η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο BHMA FM.

«Έχουμε μια πολυδιάστατη διαπραγμάτευση. Εξελίσσεται στο ανώτατο επίπεδο, στο Brussels Group, στους G7, στα τηλέφωνα και σε κάποια άλλα φόρα αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ευρωπαϊκών και μη κρατών μελών. Έχουμε μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση που παράγει υλικό κάθε μέρα. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται. Όσον αφορά αυτά τα οποία χρειάζεται για να κλείσει η συγκεκριμένη αναθεώρηση- το final review- είμαστε κοντά, αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολικότερη συμφωνία. Έχουμε μια επέκταση της δανειακής συμφωνίας- που πετύχαμε στις 20 Φεβρουαρίου- που λήγει στις 30 Ιουνίου. Από τη στιγμή που αυτή είναι η ημερομηνία λήξης της επέκτασης, καταλαβαίνετε ότι είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει μια νέα συμφωνία», είπε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως αν συμφωνήσουν στην δική μας πρόταση για τον ΦΠΑ θα έχουμε 900 εκατ. αύξηση των εισπράξεων, κάτι που ανέφερε πως "αυτό δεν το δέχονται". Έκανε σαφές, δε, ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα όχι απλώς δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι θα αυξηθεί στα ξενοδοχεία.  

«Η πρότασή μας μειώνει την εστίαση και αυξάνει τα ξενοδοχεία. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Δεν είναι υπερβολικά πολύ», δήλωσε σχετικά και περιέγραψε την εικόνα επί των θεμάτων που συζητώνται με τους θεσμούς: 

«Αν δείτε τον κατάλογο αυτών των οποίων συζητούνται, θα δείτε ότι στα περισσότερα έχει επέλθει συμφωνία. Και σε αυτά που δεν έχει επέλθει συμφωνία, θεωρώ ότι η διαφωνία των θεσμών είναι προσχηματική. Για παράδειγμα στον ΦΠΑ, όπου έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις, δεν έχουμε συμφωνήσει. Έχει επέλθει, όμως, μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία ως προς το μοντέλο που χρησιμοποιούμε για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν εμείς προτείνουμε ένα συγκεκριμένο καθεστώς ΦΠΑ και συγκεκριμένους συντελεστές, πρέπει να συμφωνούμε με την αντίθετη πλευρά τι θα αποδώσει, ποιες είναι οι προβλέψεις μας όσον αφορά το τζίρο του κράτους. Επιτέλους από χθες μιλάμε με το ίδιο μοντέλο, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες προβλέψεις όσον αφορά τις εισπράξεις που θα έχει το Δημόσιο.

Αρχικά είχαμε καταθέσει μια πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν 3% προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν αυτή την πρόταση με μία που δεν μπορεί να συζητηθεί καν, 13% και 23%. Θεωρώ ότι αυτή η τακτική από την άλλη πλευρά δεν αφορά τόσο πολύ τον ΦΠΑ, αλλά το κατά πόσο είναι έτοιμη για μια συμφωνία. Η τελική μας πρόταση έχει τρεις συντελεστές- δεν θα πω συγκεκριμένα νούμερα. Δυστυχώς, η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, να ενημερώνει τον Τύπο και τους πολίτες για τις προτάσεις που κάνει, διαστρεβλώνονται από τον Τύπο, παρουσιάζονται ως εξαγγελίες και αποφάσεις και μετά όταν η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αλλάζουν αυτοί οι αριθμοί, αμέσως αρχίζουν οι τίτλοι ότι "ο Υπουργός Οικονομικών διαψεύδει"».

«Στο ερώτημα γιατί δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, απαντώ με μία λέξη: "λιτότητα", όπως έγραψα και σε ένα άρθρο πριν από μερικές μέρες. Ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια οικονομία που έχει καταστραφεί από την υπερβολική λιτότητα, από τη μεγαλύτερη λιτότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας σε καιρό ειρήνης», πρόσθεσε και ρωτήθηκε για το συνολικό ύψος των νέων μέτρων.

«Οι θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν "παραμετρικά μέτρα". Για παράδειγμα όταν συζητάμε ένα μέτρο που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή θα φέρει κάποιες σημαντικές εισπράξεις από περαίωση ή από τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται το "μαύρο" χρήμα στο εξωτερικό, έστω ότι συμφωνούμε ότι θα εισπράξουμε 1 δισ., αυτό δεν το υπολογίζουν. Λένε ότι "είναι διοικητικό μέτρο, εμείς θέλουμε μόνιμα μέτρα". Η απάντηση που δίνουμε είναι η εξής: Θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά -επειδή έχουμε μια διαπραγμάτευση που φτάνει σχεδόν το εξάμηνο, αποπληρωμές στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ που δημιουργούν ανασφάλεια στην αγορά- που θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα διοικητικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί από πλευράς εσόδων. Για το 2016-2017 – αν υπάρξει συμφωνία, που είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει - η ανάπτυξη της οικονομίας από μόνη της θα φέρει νέα έσοδα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που οι θεσμοί δεν το δέχονται. Θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το δεχτούμε. Η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση, δεν χρειάζεται άλλη. Δεν νομίζω ότι βοηθάει να έχουμε περισσότερη ύφεση. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί εμμένουν σε μέτρα λιτότητας που  είναι καταστροφικά και για τα δημόσια έσοδα και για τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε σχετικά. 

Ερωτηθείς, για το πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκεται και εάν «θα υπάρξει μία συμφωνία τώρα μία το Σεπτέμβριο ή μια και καλή», είπε: «Μία και καλή. Αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σύρουμε τους εαυτούς μας και τον ελληνικό λαό μέχρι το Σεπτέμβριο σε μια διαπραγμάτευση. Προφανώς (θα έχει μέσα και ασφαλιστικά και εργασιακά) και βεβαίως το χρέος. Δεν μπορεί η συμφωνία να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη, εάν δεν σταματήσει αυτή η παραπομπή του θέματος του χρέους στις καλένδες».

Ξεκαθάρισε ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τις τραπεζικές συναλλαγές. Σημείωσε ότι έγινε πρόταση από τη μεριά των θεσμών, αποσύρθηκε όμως από την Ελλάδα και στη συνέχεια και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ,είπε ότι πρόκειται για άδικο φόρο. «Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε όμως πως «ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα για να μην υπάρξουν νέες αδικίες» και συμπλήρωσε «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν τα οποία είναι αναδιανεμητικά ώστε να ανατραπεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, είπε: «Δεν είναι στις σκέψεις μας. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσα ότι ξεκινάμε έναν διάλογο, μια πραγματική διαβούλευση, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο να εισπράξουμε προτάσεις για το πώς θα γίνει αποτελεσματικότερη και δικαιότερη η φορολόγηση των αυτοκινήτων.  Ξέρω πως είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν βάζει σε διαβούλευση αυτά που έχει ήδη αποφασίσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι όταν βάζουμε μια διαβούλευση είναι γιατί θέλουμε να μάθουμε και να ακούσουμε πριν αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας. Δεν έχουμε καμία σκέψη που να είναι προαποφασισμένη. Θέλουμε να είμαστε φιλικοί στο περιβάλλον, να είμαστε δίκαιοι, κάποιος να πληρώνει ανάλογα  την πραγματική αξία του αυτοκινήτου του και όχι με βάση τα κυβικά εκατοστά».

Ερωτηθείς για το αν σκέφτηκε την παραίτηση σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης, απάντησε: «Όχι, αυτό το σκεφτόμουν μέχρι την 25 Ιανουαρίου. Από το Νοέμβριο που αποφασίσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα "κατέβω" μέχρι την 25η Ιανουαρίου κάθε μέρα έλεγα "τι είναι αυτό που πάω να κάνω". Από εκείνη όμως την ημέρα και μετά δεν το σκέφτομαι, πραγματικά». Για το αν θα είναι υπουργός και μετά τη συμφωνία είπε: "εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι».

Διευκρίνισε, τέλος, πως ο νέος εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ έχει ήδη επιλεγεί. Ερωτηθείς για το αν τη θέση θα την καταλάβει η Έλενα Παναρίτη, δεν απάντησε λέγοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΧθες 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές τουΧθες 22:55 | Ειδήσεις

Τους οχτώ τελευταίους υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο