Υπουργός Εργασίας
Δημοσίευση: 19 Μαΐου 2015 09:13Σκουρλέτης: Τον Σεπτέμβριο η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
«Άδικο» χαρακτήρισε τον έμμεσο φόρο του ΦΠΑ ο Υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές που θα φέρεται ότι θα ισχύσουν στις συναλλαγές, «φώτισε» το θετικό στοιχείο, του ότι θα μπορούν να ελέγχονται πράξεις που τώρα είναι ανεξέλεγκτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της μισθοδοσίας. Παράλληλα πρότεινε οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να οριοθετηθούν για συναλλαγές πάνω από ορισμένο ποσό, αναφέροντας ως παράδειγμα τα 50 ευρώ.
Η νέα φορολογία θα μπορούσε να είναι «ελαφρυντική για μεγάλος μέρος της κοινωνίας» είπε ο κ. Σκουρλέτης, δεν επεκτάθηκε ωστόσο περισσότερο στο θέμα, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει τις ρυθμίσεις του νόμου» και την τελική μορφή του.
Σχετικά με τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στην οποία αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ.Σκουρλέτης διέψευσε ότι θα παραμείνει, επικαλούμενος τα λόγια του Πρωθυπουργού, δηλαδή ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, όμως ο χρόνος είναι σε συνάρτηση δεδομένων».
«Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις σε μία διαπραγμάτευση, όπως αυτή που ζούμε» είπε ο Υπουργός, αναφέροντας σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης, θα πρέπει να το απλώσουμε σε βάθος τεσσάρων ετών».
Ζήτησε από την κοινωνία να «δείξει αντοχές» τις οποίες θεωρεί ότι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δείξει, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα αλλάξει τον δρόμο».
Σχετικά με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στους τέσσερις τελευταίους μήνες, εκτός του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, που τέθηκε σε εφαρμογή, ανέφερε ότι «τον μήνα που μας πέρασε, με βάση την ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο ποσοστό εισφορών από την εργασία», γεγονότα που απέδωσε στις πολιτικές που ακολουθούνται.
«Το αποτέλεσμα της κατάργησης και της αναστολής είναι το ίδιο» είπε αναφερόμενος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την οποία τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί και δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι η διαβούλευση από τον ΟΠΚΕ έχει ολοκληρωθεί, μετά και τις συζητήσεις με διάφορους φορείς, ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στο άμεσο μέλλον, ενώ ερωτηθείς για την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων, είπε ότι «οποιαδήποτε άρνηση είναι για να ταπεινωθεί η κυβέρνηση».
«Προσωπικά και συλλογικά δεν θα δεχτούμε αυτή την ταπείνωση» είπε ο κ.Σκουρλέτης.
«Επιδίωξη είναι ένας έντιμος και θετικός συμβιβασμός που θα πρέπει να κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές» είπε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και τόνισε ότι λογική της συμφωνίας είναι αυτή των «χαμηλών πλεονασμάτων», διαφορετικά, «θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε αυτά τα θέματα μετά από λίγο».
«Δεν υπάρχει ρήγμα με την αριστερή πλατφόρμα» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Βουλή «μία συμφωνία για να έχει ισχύ θα πρέπει να κυρωθεί με κάποιον τρόπο. Το ουσιαστικό είναι να υπάρξει κύρωση της συμφωνίας. Το ρίσκο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας»
Τόνισε ότι «η ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματος, είναι απαραίτητα για να πάμε μπροστά».
Για τους τριγμούς σε κυβερνητικό και κομματικό πεδίο, είπε ότι «είναι σαφές ότι οι δανειστές θέλουν διασπάσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος σχετικά με τη συμφωνία σημείωσε ότι θα επιτευχθεί σύντομα, ανέφεροντας ως καταληκτική ημερομηνία την 5η Ιουνίου, οπότε και η χώρα θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη από τις τρεις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ.
«Καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 5η Ιουνίου. Όλοι γνωρίζουν ότι διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοδοτικό».