LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Γερμανία

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2015 23:34

Στον Μάρτιν Σουλτς το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου

Παρουσία πολλών ξένων ηγετών και Ευρωπαίων αξιωματούχων απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάρτιν Σουλτς

«Γάλλοι, Έλληνες, Γερμανοί, όλοι είμαστε στην πραγματικότητα ήδη εδώ και καιρό και τα δύο: πολίτες των κρατών μας και πολίτες της Ευρώπης», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, παρουσιάζοντας το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και υπενθύμισε ότι το βραβείο θεσπίστηκε το 1949, προκειμένου να προωθήσει την Ευρώπη ως εγχείρημα ειρήνης. «Ξεπεράσαμε όσα μας χώριζαν για να δημιουργήσουμε κάτι που μας ενώνει», είπε με τη σειρά του ο κ. Σουλτς, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ο Μάρτιν Σουλτς, «υπέρμαχος της ιδέας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, λέει τα πράγματα όπως είναι και δεν υποτιμά τα προβλήματα - ακόμη και τώρα, σε μια εποχή που το μέλλον της ΕΕ αμφισβητείται και πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Γκάουκ και αναφέρθηκε σε παλαιότερη επισήμανση του κ. Σουλτς, ότι «για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται ρεαλιστικό σενάριο».

Ο Γερμανός Πρόεδρος, εξέφρασε την αγωνία του για τον κίνδυνο επιστροφής σε ανταγωνιστικούς εθνικισμούς. «Βιώνουμε μια κρίση εμπιστοσύνης - στο ευρωπαϊκό εγχείρημα όπως ήταν ως τώρα. Για κάποιους, το να σταθούν μόνοι και να επιστρέψουν στο έθνος - κράτος δεν αποτελεί πια τρομακτικό σενάριο όπως άλλοτε. Αν και δεν θα πρέπει να εξισώνουμε κάθε κριτική στην περίπλοκη διαδικασία συμβιβασμών στις Βρυξέλλες, με τον βασικό ευρωσκεπτικισμό, η αυξανόμενη τάση κριτικής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητική. Οι λαϊκιστές είναι επιτυχημένοι, κυρίως επειδή ακριβώς έχουν ανακηρύξει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και τους κοινούς θεσμούς, ειδικά το κοινό νόμισμα και την ελευθερία κίνησης, σε ορκισμένο εχθρό», συνέχισε ο κ. Γκάουκ, για να υποστηρίξει ότι ο λαϊκισμός, που επικρίνει την ενσωμάτωση, δεν αποτελεί μόνο συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αλλά είναι παλαιότερος και έχει βαθύτερες ρίζες.

«Παρότι η ανάπτυξη είναι σημαντική θεραπεία, δεν αρκεί για να ελπίσουμε ότι μόνο και μόνο ο άνεμος της επόμενης οικονομικής ανάκαμψης θα εξαφανίσει τον λαϊκισμό. Η καρδιά αυτής της αναστάτωσης είναι και παραμένει το ζήτημα κατά πόσο οι λαοί των διαφόρων χωρών θέλουν να δεσμευθούν σε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα», ανέφερε και στα θετικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίστωσε την θωράκιση της Ευρωζώνης, ενόψει μελλοντικών κινδύνων και την ενιαία στάση της ΕΕ στην «ρωσική αρπαγή γης στην Ουκρανία». Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα του, έκανε λόγο για ένα «αξιόπιστο καταφύγιο σταθερότητας» και τόνισε ότι «χωρίς την Ένωση, δεν θα ήμασταν κι εμείς τόσο σταθεροί, σίγουροι και ελεύθεροι, όσο είμαστε σήμερα και για αυτό η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά στην οικοδόμηση της Ένωσης - σε στενή συνεργασία με τους γείτονές της και ως κράτος - μέλος με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Βίρζελεν, στα σύνορα Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, σημείωσε στην ομιλία του ότι μεγαλώνοντας γνώρισε τι σημαίνει σύνορα και εκτιμά ιδιαίτερα την κατάργησή τους. «Στο μυαλό μου τίποτα δεν ενσαρκώνει καλύτερα τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης όσο τα ανοιχτά σύνορα», δήλωσε, για να προσθέσει ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι η άρση των οδοφραγμάτων που αντιπροσώπευαν τα σύνορα ήταν μόνο η αποκορύφωση μιας μακράς διαδικασίας υπέρβασης άλλων εμποδίων - πολιτιστικών, οικονομικών και γλωσσολογικών. Γι’αυτό και ανθίσταμαι τόσο σε όποιον θέλει να επαναφέρει τα σύνορα και να μας χωρίσει και πάλι», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε, δε, την ανησυχία του για το γεγονός ότι για πάρα πολλούς ανθρώπους η ΕΕ δεν είναι παρά απρόσωποι θεσμοί, απομακρυσμένοι, από την καθημερινή τους ζωή, στο διαστημόπλοιο των Βρυξελλών, ένα γραφειοκρατικό τέρας.

«Με ανησυχεί που οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και πιο πολύ από την Ευρώπη, που στρέφουν την πλάτη τους σε αυτήν και δεν την αισθάνονται πια σαν το σπίτι τους», πρόσθεσε και επισήμανε ότι από τη θέση του στόχος του είναι οι ανοιχτές πόρτες στο Σπίτι της Ευρώπης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν μέσα και να καταλάβουν καλύτερα τι συμβαίνει. «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι ο τρόπος ζωής μας θα διαρκέσει για πάντα. Είναι ανόητο λοιπόν να σκεφτόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την ΕΕ. Και βέβαια υπάρχει και πρέπει να το πούμε: είναι η επανεθνικοποίηση. Θέλουμε να είμαστε μόνοι και διχασμένοι ή μαζί υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό μοντέλο μας και την ανταγωνιστικότητά μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο;», αναρωτήθηκε ο κ. Σουλτς και απάντησε λέγοντας ότι οι εθνικές προσεγγίσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα είναι συνταγή αποτυχίας. «Αν η Ευρώπη καταρρεύσει στα εξ ων συνετέθη, δεν θα παίζει κανέναν ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σουλτς τους κάλεσε να μην κατηγορούν τις Βρυξέλλες, για ό,τι πηγαίνει στραβά και να μην θεωρούν εθνικό επίτευγμα κάθε επιτυχία τους, καθώς, όπως είπε, έτσι αποξενώνουν τον κόσμο από την ενωμένη Ευρώπη.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε, ακόμη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε να συνεχίσει την προσπάθειά του και υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό του «για να νικήσουμε την απόρριψη του διαφορετικού, την αποθαρρυντική απαισιοδοξία, τη νοσηρή παραίτηση και τους θρήνους περί παρακμής». Τόνισε, δε, την ανάγκη, τόσο να επιδειχθεί αλληλεγγύη στους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τη Μεσόγειο, όσο και να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άαχεν, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βασιλείς της Ισπανίας και της Ιορδανίας Φίλιππος και Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με το Βραβείο Καρλομάγνου, που απονέμεται από το 1950 σε προσωπικότητες που προωθούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έχουν κατά το παρελθόν τιμηθεί ο Μπιλ Κλίντον, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Χέλμουτ Κολ, η Άγκελα Μέρκελ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1978), αλλά και το ευρώ, το 2002.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις ΑρχέςΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Στις Αρχές παραδόθηκε το πόρισμα του ΥΠΕΣ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο