LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

Αντώνης Νταβανέλος

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2015 07:44

Νταβανέλος: Οι «κόκκινες γραμμές» ξεθωριάζουν - Να πάμε σε εκλογές

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν σημαντικό λάθος, ενώ βλέπει πίεση ώστε η κυβέρνηση να υπογράψει τρίτο μνημόνιο.

Αντώνης Νταβανέλος

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με άρθρο του, με τίτλο «Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ»,  στο rproject.gr το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλος, επικεφαλής της συνιστώσας «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά». 

Ο κ . Νταβανέλος κάνει αναφορά σε συνεχείς υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, προτείνει προσφυγή στις κάλπες και ζητά κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία από εδώ και πέρα να ληφθούν από τα κομματικά όργανα.

«Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ένα σημαντικό λάθος, που προέκυψε από τον εγκλωβισμό στην προεκλογική «αφήγηση»», αναφέρει μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Μετά τις 20 Φλεβάρη, επιχειρήσαμε να αμυνθούμε με τις «κόκκινες γραμμές». Ήταν κατώτερες των δεσμεύσεών μας στη ΔΕΘ, που ήταν κατώτερες του συνεδριακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». «Σήμερα οι "κόκκινες γραμμές" ξεθωριάζουν…»

Στη συνέχεια ο κ. Νταβανέλος τονίζει ότι θα πρέπει να οδεύσουμε σε εκλογές και επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται δεν είναι δυνατόν να ληφθούν από ένα κλειστό επιτελείο ανθρώπων, ακόμα και των καλύτερων προθέσεων. Το κόμμα, από την ΚΕ ως τις ΟΜ, πρέπει να κληθεί να αποφασίσει. Το κόμμα πρέπει να αντισταθεί στον κόντρα άνεμο που σηκώνεται όλο και πιο απειλητικά».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου: 

«Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπήρξαμε πολλοί που δεν συμμεριζόμασταν την «ευκολία» της προεκλογικής αφήγησης, που διευκόλυνε μεν τον δρόμο προς την κάλπη, αλλά μας έθετε μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αντιλιτότητας μέσα στο πλαίσιο ανοχής της ευρωζώνης και διά της διαπραγματευτικής μεθόδου με τους «θεσμούς» της;

Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση: Όχι. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιχειρούν να συντρίψουν τον ΣΥΡΙΖΑ χτίζοντας το δίλημμα: απόλυτη ενσωμάτωση ή άμεση ανατροπή; Το κάνουν για λόγους οικονομικούς, επειδή η αντιλιτότητα είναι ασύμβατη με τη σημερινή κυρίαρχη πολιτική. Το κάνουν επίσης για λόγους πολιτικούς, γιατί η Ευρώπη όφειλε να θωρακιστεί απέναντι στον κίνδυνο της «μετάδοσης» του μικροβίου ΣΥΡΙΖΑ-Podemos.

Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ένα σημαντικό λάθος, που προέκυψε από τον εγκλωβισμό στην προεκλογική «αφήγηση». Δώσαμε τη δέσμευση της αποπληρωμής του χρέους «στο ακέραιο και εγκαίρως», παραιτηθήκαμε από «μονομερείς ενέργειες» με βάση το πρόγραμμά μας, που θα οικοδομούσαν μια στέρεα εργατική-λαϊκή συμμαχία γύρω από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πήραμε τίποτα. Η «δημιουργική ασάφεια» λειτούργησε και λειτουργεί υπέρ των ισχυρών.

Μετά τις 20 Φλεβάρη, επιχειρήσαμε να αμυνθούμε με τις «κόκκινες γραμμές». Ήταν κατώτερες των δεσμεύσεών μας στη ΔΕΘ, που ήταν κατώτερες του συνεδριακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα οι «κόκκινες γραμμές» ξεθωριάζουν: Στις ιδιωτικοποιήσεις –απέναντι στην εμβληματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού– μιλάμε πλέον για τα έσοδα, για το πώς και πόσες δημόσιες επιχειρήσεις θα εκποιηθούν και όχι για το αν θα εκποιηθούν. Στο ζήτημα των φόρων θεωρούμε πλέον τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ ως «πεδία παραχωρήσεων» προς τους δανειστές και όχι ως ζητήματα βελτίωσης της ζωής των λαϊκών τάξεων, όπως προεκλογικά δεσμευτήκαμε. Στο Ασφαλιστικό εγγυόμαστε τις κατακτήσεις των «σήμερα συνταξιούχων» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιμεταρρύθμισης στις ασφαλιστικές προσδοκίες των μελλοντικών γενιών εργαζομένων. Στα εργασιακά, μετακινούμαστε από τη δέσμευση για αποκατάσταση της ισχύος των ΣΣΕ προς ένα νεφέλωμα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», όπως τις κατανοεί το ILO, με τον κίνδυνο να ανακαλύψουμε ότι συζητάμε για θεσμοθέτηση ενός νεοφιλελεύθερου κορπορατισμού (που ενσωματώνει ως κριτήρια στις ΣΣΕ τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία...).

Είναι φανερό, για όποιον εξακολουθεί να θέλει να βλέπει, ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ: σε μια διαπραγμάτευση όπου σε κάθε φάση της υποχρεωνόμαστε να υπερασπίζουμε τον κόσμο μας, σε όλο και κατώτερο επίπεδο.

Είναι επίσης σαφές πού οδηγεί αυτή η κατηφόρα. Στο να μας υποχρεώσουν να υπογράψουμε εμείς το Μνημόνιο 3, τη συμφωνία που οι δανειστές ετοίμαζαν για συνυπογραφή με τους Σαμαρά και Βενιζέλο. Άλλωστε έχει ήδη διαφανεί και η χρονική στιγμή που θα επιχειρηθεί αυτή η ποιοτική κλιμάκωση της αντεπίθεσης των δανειστών: όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ζητήσει δανεισμό για να πληρώσει όχι πλέον τις δόσεις του χρέους, αλλά τους μισθούς και τις συντάξεις, τότε –εκτιμούν ότι– δεν θα έχει την πολιτική δύναμη για να διατυπώσει την παραμικρή αντίρρηση.

Η απόφαση να πληρώνονται μέχρι σήμερα τακτικά οι δόσεις –απόφαση που απορρέει από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη– παρόλο που οι δανειστές δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ από τα υπεσχημένα και οφειλόμενα από τις παλαιότερες συμφωνίες, έχει εξαντλήσει επικίνδυνα τα αποθέματα του Δημοσίου, φέροντας πλέον την κρίσιμη στιγμή πολύ πολύ κοντά μας.

Οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας στρατηγικής υποχώρησης -γιατί δεν θα είναι πλέον εφικτό να μιλά κανείς για «συμβιβασμό»- θα είναι άμεσες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί σε κόμμα λιτότητας. Οι δανειστές δεν θα δεχθούν, μεσοπρόθεσμα, να παραμείνει ως εγγυητής της συμφωνίας η σημερινή κυβέρνηση. Θα απαιτήσουν να καταβληθεί και το πολιτικό κόστος της περιπέτειας μετά τις 25 Γενάρη, εκβιάζοντας για «διεύρυνση» της κυβέρνησης Τσίπρα και, σταδιακά, για μετεξέλιξή της σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή αλλιώς για ανατροπή της. Η πολιτική ενεργοποίηση του Γ. Στουρνάρα –με το όνειρο μιας αλά Παπαδήμος κυβέρνησης «ευρωπαϊκού τόξου»– πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προειδοποίηση.

Από αυτόν τον φαύλο κύκλο υπάρχει διέξοδος, που όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολη με κάθε εβδομάδα που περνάει σε απραξία, με κάθε δόση που πληρώνεται στους δανειστές: Στάση πληρωμών προς τους τοκογλύφους - μέτρα περιορισμού της «ελευθερίας» δραπέτευσης των κεφαλαίων - υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες - φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλουσίων για χρηματοδότηση μέτρων αντιλιτότητας - υποστήριξη αυτής της πολιτικής με κάθε αναγκαίο μέσον, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης με την ΕΕ και το ευρώ.

Μια τέτοια «τομή», που θα ήταν φυσιολογική μετά τις 25 Γενάρη, σήμερα θα πρέπει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναβάπτισης στη λαϊκή εντολή. Σε εκλογές, υπό την προϋπόθεση της καθαρής παρουσίασης αυτών των επιλογών από την κυβέρνηση και της υποστήριξής τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται δεν είναι δυνατόν να ληφθούν από ένα κλειστό επιτελείο ανθρώπων, ακόμα και των καλύτερων προθέσεων. Το κόμμα, από την ΚΕ ως τις ΟΜ, πρέπει να κληθεί να αποφασίσει. Το κόμμα πρέπει να αντισταθεί στον κόντρα άνεμο που σηκώνεται όλο και πιο απειλητικά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάπας: χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν όπως είναι σήμεραΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Ποια μηνύματα έστειλε ο Ποντίφηκας από την Αθήνα για το Μεταναστευτικό, τις δημοκρατικές αξίες και την ανάγκη για άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των ανθρώπων. 

Πάπας - Μητσοτάκης: τι είπαν στην συνάντηση τους (εικόνες)Χθες 14:45 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, στην διάρκεια της οποίας έστειλε μηνύματα σε Τουρκία και ΕΕ.

Ο Σαρτζετάκης νοσηλεύεται σε ΜΕΘΧθες 12:40 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου προς Πάπα Φραγκίσκο: Ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη εν μέσω πανδημίαςΧθες 13:33 | Ειδήσεις

Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Η Φάρμα”: Ο πρώτος αρχηγός και η απρόσμενη... αποχώρηση (βίντεο)07:14Κορονοϊός: rapid test δωρεάν την Κυριακή σε 36 σημεία07:01ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ: Η ώρα της κάλπης για νέο Πρόεδρο06:47Καιρός: νεφώσεις και τοπικές βροχές την Κυριακή06:34Η Ευγενία Δημητροπούλου υιοθέτησε κοριτσάκι από την Σιέρα Λεόνε23:59Ο Πάπας στην Λέσβο: ο Κριστιάν από το Κονγκό θα τον υποδεχθεί στο Καρέ Τεπέ (εικόνες)23:50Σκιάθος - Σόνια Αρμακόλα: Αθώος ο κατηγορούμενος για το θανατηφόρο τροχαίο 23:38Κορονοϊός - Ολλανδία: Διαδηλώσεις κατά των περιορισμών (εικόνες)23:26“Rouk Zouk Special” με τρελά κέφια την Κυριακή (εικόνες)23:14Κορονοϊός: ο Τράγκας εισήχθη στη ΜΕΘ του “Σωτηρία”23:05Τουρκία - Ερντογάν: Βόμβα σε περιπολικό που φρουρούσε ομιλία του22:51Σχοινούσα: Αποβίβαση... τρόμου με 9 μποφόρ (βίντεο)22:38Γερμανία: πέντε νεκροί βρέθηκαν μέσα σε σπίτι22:24ΑΕΚ - Προμηθέας: Η Ένωση πήρε το ντέρμπι 22:11Κένυα: δεκάδες νεκροί σε λεωφορείο που παρέσυρε χείμαρρος (βίντεο)21:58ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Απόδραση με Σισέ από το “Γεντί Κουλέ”21:44Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Στην φυλακή άλλοι τρεις κατηγορούμενοι 21:31Formula 1: Ο Χάμιλτον στην pole position της Σαουδικής Αραβίας21:18“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με παγίδες και … “εκρήξεις” (εικόνες)21:06Αρνητές διασωλήνωσης: δικογραφία για 4 θανάτους γυναικών (βίντεο)20:53
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο