LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2015 07:17

Τσίπρας: Ανοιχτός σε δημοψήφισμα, «όχι» σε εκλογές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. «Καρφιά» στις διαπραγματεύσεις οι ομαδικές απολύσεις.  Στήριξη σε Βαρουφάκη.


Του Νίκου Ρογκάκου

Με μια συνέντευξη που έστειλε αντιφατικά μηνύματα στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκινήσει την προσπάθεια διαχείρισης της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ωστόσο προς το τέλος της συνέντευξης έσπευσε να πει ότι «βλέπει» σύντομα συμφωνία και μάλιστα επέμεινε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο λύσης, πέρα από τα σενάρια βοήθειας από Ρωσία κτλ.

Την ώρα που η αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας έδωσε μια θετική ώθηση στις αγορές και ελήφθη ως μήνυμα θετικό για λύση, με μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων, επανέφερε, κατά πολλούς, μια αίσθηση αβεβαιότητας. Οι αναφορές του στο δημοψήφισμα, στην προσπάθεια εξαπάτησης από τους εταίρους δημιουργούν αμφιβολίες βούληση για τη λύση. Ωστόσο την ίδια στιγμή, ειδικά στο β΄ μέρος της συνέντευξης για την ανάγκη ευρωπαϊκού πλαισίου λύσης, δικαιολόγησης του φλερτ με τη Ρωσία, καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά συνέχισης κομβικών ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΣΦΑ, Αεροδρόμια, Αστέρας, Ακίνητα) διασκέδασε κάποιες από τις εντυπώσεις που δημιουργούν ανησυχίες στους επιθυμούντες άμεσο διέξοδο εντός του ευρώ.

Με την πρωθυπουργική καρέκλα να καίει εμφανίστηκε για πρώτη φορά απολογητικός και άνοιξε την πόρτα για υπαναχωρήσεις από προεκλογικές δεσμεύσεις, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΕΝΦΙΑ, της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Είναι προφανές ότι και πάλι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης αλλά και εξεύρεσης άμεσης λύσης, την ώρα που τα προβλήματα ρευστότητας εντείνονται εν όψει και των πληρωμών συντάξεων και μισθών του Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε τα εξής:

ΕΝΦΙΑ

Η αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων και η αυστηρή στάση των εταίρων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για και το 2015. Έτσι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Star είπε ότι καθοριστικοί παράγοντες, για το αν θα διατηρηθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αποφασιστεί από κοινού με τους εταίρους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αλλά και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως προϋποθέσεις για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ την συμφωνία με τους εταίρους σε ένα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος του 1,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για φέτος αλλά και την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης για φέτος στην οικονομία 1,4%. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2016.

Η Μέρκελ θέλει λύση

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημείωσε ότι από τότε και μετά γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν σημεία της συμφωνίας. Καταλόγισε δε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει μία παρένθεση.

Μάλιστα εκφράστηκε με θετικό τρόπο για την Καγκελάριο τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην εξουσία τόσα χρόνια.

Μας έπαιξαν παιχνίδι οι δανειστές

Παράλληλα τόνισε ότι οι δανειστές «έπαιξαν» παιχνίδι στη χώρα. Η ΕΚΤ διαφοροποιήθηκε μετά τις εκλογές, ως προς τις δεσμεύσεις για την Ελλάδα. «Είτε εννοούσε ότι το ευρωπαϊκό  πρόγραμμα ήταν μνημόνιο, είτε μας παραπλάνησε» είπε ερωτηθείς σχετικά με την πεποίθηση που είχε προεκλογικά ότι δε θα έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ πήρε απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. Μείωσε στα 9 εκατ. τα ομολόγα που κατείχαν οι τράπεζες, ενώ το όριο ήταν 15 εκατ. «Στις 20 έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το θέμα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη».

Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα μου ήταν εύκολο να υπογράψω το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη αποδέχεται το γεγονός ότι η δημοκρατία καθορίζει την πορεία των χωρών»

«Έπρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας και των δεσμεύσεων της Ευρώπης» είπε.

Όχι εκλογές ανοικτό το δημοψήφισμα

Ωστόσο άφησε ανοικτό θέμα του δημοψηφίσματος, ως τελευταία καταφυγή, εάν και προέβλεψε ότι δε θα χρειαστεί. «Δεν ήλθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η εντολή σαφής. Σκληρή διαπραγμάτευση.  Εντολή λύσης προωθητικής μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εάν βρεθώ κι ελπίζω ότι δε θα βρεθώ σε δύσκολη θέση θα αποφασίσει ο λαός αλλά όχι με εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές; (κανένας δε θα έχει όφελος από μια εξέλιξη ρήξης). Εάν η συμφωνία με βγάζει από τα όρια τότε θα καταφύγω στο λαό» είπε, μετά από επίμονες ερωτήσεις, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για δημοψήφισμα.

Clubbing το καλοκαίρι με  πιστωτική κάρτα στα νησιά – Μάχη κατά φοροδιαφυγής

Κατά της αύξησης συντελεστών στα νησιά, αλλά και στον τουρισμό συνολικά τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος καταθέτει πρόταση για συναλλαγές μέσω πιστωτικής, για ποσά πάνω από €70 στα πολυτελή νησιά, ακόμα και στα clubs.

«Είναι μια ιδέα να βάλουμε τον φόρο ανά διανυκτέρευση. Έχουμε προτείνει για τα νησιά μεγάλης ζήτησης και μεγάλης κίνησης χρημάτων να βάλουμε την υποχρέωση οι συναλλαγές για πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα» σημείωσε ενώ επανέλαβε ότι «βασικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων» για την διασφάλιση εσόδων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την πρώτη προσπάθεια είσπραξης εσόδων από τους εν τη λίστα ευρισκόμενους.

 

Περιορισμός στις ΠΝΠ

Σε σχέση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις να της κυβέρνησης να τις συνεχίσει.

Στο τραπέζι σκληρά μέτρα, αλλά ξεφύγαμε από το mail Χαρδούβελη

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υφεσιακά μέτρα, όπως ΦΠΑ. «Το θέμα του ασφαλιστικού θα το βρούμε μπροστά μας» είπε ο Πρωθυπουργός, ρωτώντας εάν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το λύσει στο πλαίσιο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ωστόσο αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σημείωσε ότι πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, όμως από τότε και μετά διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε.

Στήριξη σε Βαρουφάκη

Μιλώντας για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα», γιατί «μιλάει τη γλώσσα των οικονομολόγων καλύτερα από αυτούς». Αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη», αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε.

Σέβομαι τον Καραμανλή

Για το πολιτικό φλερτ με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρόκειται για φλερτ αλλά για αμοιβαία εκτίμηση. Συμπλήρωσε δε πως: «Θα έλεγα ότι έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης αλλά σοβαρές πολιτικές διαφορές» και εν συνεχεία αρνήθηκε την ύπαρξη πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει αμοιβαία εκτίμηση με Καραμανλή. «Έχω να τον δω ενάμιση χρόνο. Υπάρχει σχέση πολιτικής εκτίμησης. Δεν του έκανα πρόταση για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δε θέλω να σας κρύψω ότι πρότεινα ένα στέλεχος της δεξιάς γιατί δεν έχω μια νοοτροπία πολιτικής ρεβάνς. Κάποιοι με πίεζαν από το κόμμα. Χρειάζεται ενότητα λαϊκή και συστράτευση» είπε.

Καλές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Για το Σάββα Ξηρό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών στη διαπραγμάτευση» κι ότι η ρύθμιση επεβλήθη λόγω της καταδίκης της χώρας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι λόγω της καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προώθησε τη ρύθμιση για την αποφυλάκιση όσων έχουν ολική αναπηρία. «Δεν είναι φωτογραφική η διάταξη για τον Ξηρό» τόνισε.

Να γίνουμε ενεργειακός κόμβος

Για το θέμα του greek stream έδωσε ένα περιθώριο έξι μηνών για να ξεκαθαρίσει το θέμα, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος λόγω ΤΑΡ και Greek Stream. Όπως μάλιστα τόνισε κρατώντας ίσες αποστάσεις μπορεί η Ελλάδα εφόσον προχωρήσει ο ρωσικός αγωγός, πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό πλαισίο, να επωφεληθεί η χώρα πουλώντας αέριο ή χρησιμοποιώντας το για την παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Πάντως χαμογέλασε με νόημα όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου του υπενθύμισε εμμέσως πλην σαφώς τις απειλές που δέχτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός όταν θέλησε να στηρίξει τον South Stream.

Εκφράστηκε πάντως θετικά για τον ΤΑΡ αλλά και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που στο παρελθόν αποτελούσαν για τους αμερικανούς θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον δεν παρέλειψε να κάνει θετική αναφορά στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» και τονίζοντας πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος είπε: «Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», βάζοντας στο τραπέζι ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤο θέμα των κυρώσεων σε Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕΣήμερα 06:59 | Ειδήσεις

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών.

Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να “δώσω” πολιτικά πρόσωπαΧθες 19:02 | Ειδήσεις

Κατάθεση “φωτιά” από τον Νίκο Μανιαδάκη. Υπήρξε χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας για τη Novartis, κατήγγειλε. Όλα όσα είπε στην μαραθώνια κατάθεσή του.

Τσίπρας: Κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχήςΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Επαφές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικούς Κόμματος.

“Ατσάλινο βέλος”: ελληνικά F-16 στον ουρανό της Κύπρου (εικόνες)Χθες 11:08 | Ειδήσεις

Σημαντική για συμβολικούς λόγους, αλλά κυρίως για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, ειναι η κοινή άσκηση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λύθηκε το θρίλερ με τα οστά στον Πηνειό09:45Βίασαν μέχρι αιμορραγίας μια κοπέλα και μετά το πανηγύρισαν! (βίντεο)09:33“The 2night Show”: Η Ταμίλα Κουλίεβα μιλά για πρώτη φορά για τον χωρισμό της (βίντεο)09:20Προφυλακίστηκε η 31χρονη που δολοφόνησε τον πρώην σύζυγο της (εικόνες)09:08Μεξικό: πόλεμος για την απελευθέρωση του υιού Ελ Τσάπο (σκληρές εικόνες)08:55Συρία: Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ08:42Βρέθηκαν τσεκούρια σε έφοδο της Αστυνομίας σε συνδέσμους οπαδών!08:30Νεκροί σε διαδηλώσεις για το... “WhatsApp” (εικόνες)08:17Μαθητές Δημοτικού βασανίζουν μέχρι θανάτου μια τυφλή γάτα (βίντεο)08:03Ολυμπιακός: Επέκταση συμβολαίου υπέγραψε ο Ποντένσε07:50Η Γαλλία έβαλε “φρένο” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ07:37Brexit: Στο Λονδίνο η μεγάλη “μάχη”07:24Το θέμα των κυρώσεων σε Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕ07:11Λήξη συναγερμού για 18χρονη που εξαφανίστηκε06:57Κατέληξε η γυναίκα που προσπάθησε να σώσει βουλευτής της ΝΔ06:44Γλυφάδα: Έκρηξη ισοπέδωσε ΑΤΜ (βίντεο)06:30Ζώδια: οι προβλέψεις της Παρασκευής06:17Καιρός: ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες την Παρασκευή06:03Στις Οινούσσες η μεγαλύτερη ελληνική σημαία (εικόνες)23:59Ευθύμης Γεωργόπουλος: Ο ρόλος του στην “Γυναίκα χωρίς όνομα” και η αγάπη του κόσμου (βίντεο)23:50
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο