Διαπραγματεύσεις
Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2015 08:28«Μπαράζ» προειδοποιήσεων προς την Αθήνα
Με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν σε δύσκολο σημείο και τη στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα να σκληραίνει, οι χθεσινές δηλώσεις των κύριων προσώπων της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτυπώνουν και κόπωση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
Κοινοτικές πηγές τόνιζαν χθες ότι η ελληνική πλευρά με τους χειρισμούς της έχει χάσει και τους τελευταίους φίλους που της είχαν απομείνει. Εκτιμούσαν επιπλέον ότι αν δεν βρεθεί σημείο επαφής και σύγκλισης μέχρι τις 24 Απριλίου, η χώρα θα βαδίσει σε «επικίνδυνο μονοπάτι» από το οποίο δύσκολα θα βγει μετά.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κλειστή σύσκεψη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η υπομονή του με την Αθήνα έχει αρχίσει να εξαντλείται, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters. Ο ίδιος ωστόσο, υποστήριξε την επιμονή του προέδρου της Κομισιόν στο ότι δεν πρέπει να γίνουν σχέδια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το Grexit αποτελεί θέμα ταμπού για τον κ. Γιουνκέρ», σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Επιπλέον, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, από την Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι κανένας δεν έχει ιδέα για το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει η ελληνική πλευρά. Με σκληρή γλώσσα, υποστήριξε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «έχει καταστρέψει» την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση στο πρόβλημα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.
Οι δηλώσεις όμως του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών δεν φαίνεται ότι αποτελούν αποκλειστικότητα του Βερολίνου. Σύμφωνα με επιτρόπους που κρατούν χαρτοφυλάκια της ελληνικής οικονομίας, τους οποίους επικαλείται η Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, τις περιέγραψαν «αργές και πολύπλοκες», ενώ τόνισαν την αδυναμία τους να αντιληφθούν τις ακριβώς θέλει τελικά η Ελλάδα. Έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της προβληματικής ρευστότητας της χώρας και τονίστηκε σχετικά ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ οι επίτροποι τόνισαν ότι η αντίστοιχη αίσθηση του επείγοντος δεν υπάρχει στην Αθήνα.
Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group το Σάββατο, αφού την Πέμπτη οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζονται οι προσπάθειες που γίνονται για να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται το Brussels Group, σε τεχνικό επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες.
Παρά όμως τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς, η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανένας από τις χώρες της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να καταβάλουν νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα τον τρέχοντα μήνα. Εκπρόσωπος του Σόιμπλε επανέλαβε αυτό που είναι μέχρι σήμερα γνωστό. Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. «Εάν κάποιος έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Για το Βερολίνο άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος χαλάρωσης των όρων, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Ο ίδιος ο κ.Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση στις αγορές. Αν κοιτάξετε την Ελλάδα, δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει οτιδήποτε θα συμβεί», συμπλήρωσε.