Αμερικανικά ΜΜΕ
Δημοσίευση: 09 Απριλίου 2015 18:59Προβληματισμός στις ΗΠΑ για το ταξίδι του Τσίπρα στη Ρωσία
Δυσκολίες στην αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν, διαβλέπει εκτενές άρθρο του στο Foreign Policy με τίτλο «Playing the Putin Card», σημειώνοντας ότι η σημασία της επίσκεψης είναι συμβολικού κυρίως χαρακτήρα.
Ο αρθρογράφος κάνει ευρεία αναφορά στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Ρωσία, πρόθεση της Ρωσίας για αγορά ΔΕΠΑ, ΤΡAIΝΟΣΕ, κλπ), τονίζοντας ωστόσο τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, από την εποχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας και της έλευσης του Καποδίστρια, έως την στροφή του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου προς το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, στην προσπάθειά του να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.
Το ταξίδι επίσης του Έλληνα Πρωθυπουργού έχει ως αναφορά και την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαχρονικά μια φιλική διάθεση προς τη Ρωσία, σε αντίθεση με έναν έντονο αντιαμερικανισμό. Ένα χαρακτηριστικό έντονο στα Βαλκάνια, λόγω των αντιιμπεριαλιστικών συναισθημάτων, που ταυτίζονται με τον αμερικανικό ηγεμονισμό, αλλά και του ακροδεξιού εθνικισμού.
Το ταξίδι του κ. Τσίπρα ήταν ωφέλιμο και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς του έδωσε την ευκαιρία να διακηρύξει τις αρετές της κυρίαρχης εξωτερικής πολιτικής του και να δείξει ότι η απομόνωση και οι κυρώσεις δεν πρόκειται να τον οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας.
Αδυναμία προώθησης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, μετά τη συνάντηση του Π/Θ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο Πούτιν, διακρίνει και ο Elias Groll, βοηθός αρχισυντάκτη του FOREIGN POLICY σε άρθρο του με τίτλο «Tsipras Goes Hat in Hand to Moscow, Walks Away Disappointed» σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά την έλλειψη προόδου σε διάφορα σημεία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπάθησε να συντηρήσει την εύνοια του Ρώσου Προέδρου βάλλοντας κατά των δυτικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.
Το φλερτ αυτό με τη Μόσχα πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για τον κ. Τσίπρα και αποτελεί πιθανότατα μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής με τους πιστωτές της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το ακραίο παιχνίδι σχετικά με την αποπληρωμή χρέους και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση των όρων των δανείων, η σχέση της Αθήνας με την Μόσχα αποτελεί ισχυρό χαρτί στα χέρια του κ. Τσίπρα. Ο κ. Πούτιν έδειξε χθες ότι αναμένει περισσότερα από τον Αλέξη Τσίπρα πριν λάβει η Αθήνα συγκεκριμένη στήριξη από τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα απλώς καθυστέρησε, αλλά δεν απέτρεψε τις κυρώσεις προς την Ρωσία.
Η μπάλα τώρα βρίσκεται στην πλευρά του κ. Τσίπρα, σημειώνει ο αρθρογράφος, πόσο μακριά δηλαδή είναι να διατεθειμένος να πάει για να υπονομεύσει τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία.
Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη συμφωνίες από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα η οποία συνεχίζεται και σήμερα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για επικερδείς συνεργασίες μεταξύ των παραδοσιακά φιλικών κρατών ενέτειναν της ανησυχία της Δύσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτρέψει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου και την άρση των απαγορεύσεων στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι κυρώσεις λήγουν τον Ιούνιο και τα 28 κ-μ της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν την επέκτασή τους, αναφέρει άρθρο των Carol Williams (Λος Άντζελες) και Anthee Carassava (Αθήνα) στην εφημερίδα Los Angeles Times, με τίτλο «Russian, Greek leaders talk of restoring trade despite sanctions».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέλνει ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει άρθρο του Alec Luhn στο VICE NEWS με τίτλο «The Greek Prime Minister’s Meeting With Putin Sent a Message to the EU».
Σύμφωνα με τον Fyodor Lukyanov, εκδότη του Russia in Global Affairs, η επίσκεψη στη Μόσχα αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Αθήνας να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. «Ο κ. Τσίπρας παίζει το δικό του παιχνίδι, κυρίως με την ΕΕ. Προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι εάν δεν μας εμπιστεύεστε και δεν συνεργάζεστε μαζί μας θα βρούμε άλλα αφεντικά. Πρόκειται επίσης και για ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πέτυχε ήδη να μεταβάλλει τον διάλογο σχετικά με το ελληνικό χρέος παρεμβάλλοντας και το θέμα της περιφερειακής ασφάλειας. Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει και φύγει από την ΕΕ, τότε θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για το μέλλον τόσο της Ευρωζώνης, όπως και του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας με τον Πρόεδρο Πούτιν ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχασε μεγάλο μέρος της οικονομικής της ισχύος διατηρεί όμως την γεωπολιτικής της δυναμική, ενώ η σταθερότητά της είναι κρίσιμη για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα «υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μια σημαντική γεωπολιτική θέση στην Ευρώπη, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς, καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα οικονομικό πρόβλημα», σημείωσε ο Fyodor Lukyanov.
Δηλώσεις του Fyodor Lukyanov, εκδότη του Russia in Global Affairs, περιέχει και η ανταπόκριση του Fred Weir από την Μόσχα στην Christian Science Monitor με τίτλο «A 'special relationship' between Greece and Russia?», ο οποίος επεσήμανε σχετικά με την δημιουργία ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διασυνδέεται με τον Turk Stream ότι ένας τέτοιος αγωγός θα καθιστούσε την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στην διανομή ενέργειας στην Ευρώπη. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει σήμερα εάν αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί ή πότε θα υλοποιηθεί.
Ο Fyodor Lukyanov δήλωσε επίσης ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασισθεί σχετικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας πριν από την επίλυση των διαφορών της Αθήνας με την ΕΕ.
«Θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ή όχι; Μέχρι να υπάρξει μια σαφής απάντηση σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν έχει νόημα η όποια ειδική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας», σημείωσε ο Fyodor Lukyanov.
Σε μία στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Ρωσία για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, εντάσσει δημοσίευμα των New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.