Σκουρλέτης
Δημοσίευση: 06 Απριλίου 2015 10:12Σκουρλέτης: Δεν μπορεί να παρατείνεται το μαρτύριο της σταγόνας
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στοΡ/Σ BHMA FM, ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθάρισε ότι πέραν της συνέπειας που θα δείξει η χώρα μας στη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας και το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση της χώρας θα πρέπει να λήξει σύντομα.
«Και η δική μου δήλωση και όλων των υπολοίπων είχε ένα κοινό προβληματισμό: ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας και ανεξαρτήτως του τι θα γίνει την επόμενη Παρασκευή, θα έπρεπε αυτές οι συζητήσεις να καταλήξουν κάπου, διότι δεν μπορεί να παρατείνεται το μαρτύριο της σταγόνας.
Και εξακολουθεί και υπάρχει αυτός ο προβληματισμός και ευτυχώς θα πληρωθεί κι αυτή η υποχρέωση και ίσως η επόμενη και η μεθεπόμενη και γι’ αυτό γίνονται και συζητήσεις, για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, βεβαίως κάτω από διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις. Εδώ και πέντε χρόνια, υπάρχει η σκέψη ότι ο προηγούμενος τρόπος χρηματοδότησης δεν ήταν βοήθεια, αλλά ένας τρόπος να πάμε ακόμα πιο κάτω, και πιο κάτω. Τώρα, πρέπει αυτό να συνδυαστεί με ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής δράσης και συνολικά με τους ευρωπαίους εταίρους μας».
Σε ότι αφορά αυτά που ακούγονται περί «έντιμου συμβιβασμού» και εμπλοκή στα εργασιακά ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε, «Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η πρόθεση μας: να αναζητήσουμε αυτό που έχει ονομαστεί ένας έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός. Ήταν η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί και είναι μια λύση μέσα στην Ευρωζώνη, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Πώς πηγαίνουν αυτές οι συζητήσεις; Δύσκολα, αλλά τελικά θετικά. Μέρα με τη μέρα, τα πράγματα νομίζω ότι αποσαφηνίζονται προς μια θετική κατεύθυνση. Βεβαίως παραμένουν αοριστίες, ερωτηματικά αλλά, όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που ονομάζουμε πραγματική διαπραγμάτευση.
Σε ό, τι αφορά αυτό που λέτε και εσείς «κόκκινες γραμμές» εκ μέρους της κυβέρνησης, εξακολουθούν και υπάρχουν. Στον τομέα των εργασιακών, τα πράγματα νομίζω έχουν μια άλλη προσέγγιση. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μέτρα που ουσιαστικά απαντούν, περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υπήρξαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα.
Δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Άρα, η εμμονή εκ μέρους κύκλων των δανειστών μας στο να μην επανέλθει, για παράδειγμα, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και να αποκτήσουν ισχύ, πρόκειται για μια ιδεολογικού τύπου προσέγγιση όπου θα έπρεπε να την αναζητήσουν αυτή τη στάση σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και όχι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω στα ζητήματα αυτά. Ούτε χιλιοστό!»
Τέλος ο υπουργός μίλησε για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς τους, «Δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοιου είδους σκέψη να χαθούν παγιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι στιγμής. Από εκεί και έπειτα, το τι θα γίνει συνολικά πια, γιατί είναι λάθος το να περιπτωσιολογούμε, υπάρχει ανάγκη να έχουμε συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει βέβαια και σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη βρισκόμαστε στην προσπάθεια διαμόρφωσης μια τέτοιας συνολικής πρότασης και φαντάζομαι ότι εντός του 2015, στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια τέτοιου είδους συνολική πρόταση».