LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

Εξεταστική για το μνημόνιο

Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2015 16:34

Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ θέλει το ΠΑΣΟΚ για μάρτυρες στην εξεταστική

Μακρά λίστα μαρτύρων προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Λαγκάρντ - Ντάγκι - Γιούνκερ

Ως εξαιρετική ευκαιρία να θέσουν τη δημόσια συζήτηση σε μια ιστορικά και  πολιτικά δίκαιη και ορθολογική βάση αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η επιλογή του χρόνου κατάθεσης της πρότασης είναι αποκαλυπτική. Ενώ υποτίθεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας ζήτησε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για να επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η κατάθεση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή την επόμενη ημέρα δείχνει ότι υπήρχε και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης που δεν επιτρέπει σκόπιμα να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο.

Σε μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε είπε κάτι συγκεκριμένο για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ούτε ζήτησε να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Το κυριότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση, με την συγκεκριμένη πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, θεωρεί βλαπτικό για τη χώρα το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 250 δις ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα.

Αυτό όμως το δηλώνει πανηγυρικά η κυβέρνηση την ώρα που επιδιώκει εναγωνίως συμφωνία με τους εταίρους για την εφαρμογή του τρέχοντος μνημονίου, την παράταση του οποίου υπέγραψε και χωρίς τα υπολειπόμενα χρήματα του οποίου θα βρεθεί σε απόλυτο χρηματοδοτικό αδιέξοδο!», επισημαίνεται.

Στο ενημερωτικό κείμενο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ακόμη πως «αν δεν πρόκειται για αλαζονική άγνοια κινδύνου, πρόκειται για σχέδιο ωμής  υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης. Αν υπάρχουν εσωτερικές ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ ( η άλλη λύση ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία!), τότε υπάρχουν και ευρωπαϊκές και διεθνείς ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. Όχι αόριστα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, αλλά από συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά με τα οποία διαπραγματεύεται και από τα οποία συχνά ζητά βοήθεια ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του. Τέτοια πρόσωπα είναι οι κκ. Γιούγκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλιν, η κα Λαγκάρντ κοκ . Για να μην αναφέρουμε τα διαχρονικά μέλη του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΔΣ του ΔΝΤ».

«Το κραυγαλέα παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να διερευνηθούν οι ευθύνες για αυτό που η ίδια υιοθέτησε και υπέγραψε και για αυτό στο οποίο αγωνίζεται να παραμείνει.» αναφέρεται στο σημείωμα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με άγαρμπο τρόπο να υψώσει φράγμα προστασίας για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009, δηλαδή για την κυβέρνηση Καραμανλή. «Ωσάν το ζήτημα να είναι το μνημόνιο και όχι η κρίση που είχε γιγαντωθεί το 2009 και τα αίτια της. Αυτή η προσπάθεια παροχής ασυλίας έρχεται μετά την συγκρότηση της ετερόκλητης αριστεροδεξιάς κυβέρνησης Τσίπρα / Καμμένου και μετά τους προφανείς συμβολισμούς που εξέπεμψε η επιλογή του κ. Προκόπη Παυλοπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας» επισημαίνεται.

Βέβαια όλο αυτό το «κάρφωμα» της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθεί η περίοδος 2004-2009 είναι μάταιο, λένε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί κανένα σημείο της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 δεν μπορεί να φωτιστεί χωρίς άμεση αναφορά στα δεδομένα της περιόδου 2004-2009. Το ίδιο ισχύει όμως και για την περίοδο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με:

  • την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση
  • τα 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης - τις καταθέσεις να διαρρέουν και τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης
  • τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου κλπ.

Όλα δε αυτά οδηγούν κατευθείαν σε Μνημόνιο 3, ανεξαρτήτως ονόματος, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επεξεργαστεί τον πρώτο κατάλογο των προσώπων που θεωρεί απολύτως αναγκαίο να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ζητήσουν να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής που θεωρούν εξαιρετικό φόρουμ ανάδειξης και υπενθύμισης πραγμάτων που συσκότισε η εύκολη «αντιμνημονιακή» δημαγωγία των τελευταίων ετών.

Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει η εμφάνιση προσώπων που φαίνεται να περιβάλλει με εμπιστοσύνη η σημερινή κυβέρνηση και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2009 - Ιούνιος 2011 .

Για την πρώτη φάση  (από τις εκλογές του 2009 έως το Μάιο 2010 ) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μεταξύ άλλων να καταθέσουν - για τα δεδομένα του 2009 -  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ι . Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος .

Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την πορεία προς το Μάιο 2010  προφανώς θα καταθέσουν ο  πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του Υπουργου Οικονομικών κ. Βαρουφάκη , Έλενας Παναρίτη ,του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ Παν. Ρουμελιώτη.

Για την πρώτη αυτή φάση το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιουγκερ , ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα το οποίο  οριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012 , το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κκ Γιούγκερ, Ρεν και Ντράγκι , η κα Λαγκάρντ και  ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Βίζερ

Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012 ,το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λ. Παπαδήμος , ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κκ Νταλάρα και Λεμιέρ που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης .

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού δημοσίου που τα επιχορηγεί ( επρόκειτο δηλαδή για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης ), το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε αλλά και τώρα διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος που εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε  κυβέρνησης και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130 %, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων ταμείων που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

Για την τελευταία περίοδο ( Ιούνιος 2012 - εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει,  μεταξύ άλλων, να κληθεί ο κ. Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στη κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup, της επαναγοράς ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Προφανώς θα καταθέσουν  ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιάννος Παπαντωνίου: “Πράσινο φως” για την αποφυλάκισή του16:57Σύλληψη ιερέα που κοινώνησε πιστούς16:50Πέθανε ο άνδρας που δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων16:39Χρονόπουλος στον ΑΝΤ1: υπάρχουν και απίθανες δικαιολογίες για τις άσκοπες μετακινήσεις (βίντεο)16:26Γιουβέντους: “ψαλίδι” στα συμβόλαια των παικτών16:14Κορονοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ισπανία 16:05Πέθανε ο Κριστόφ Πεντερέτσκι15:54Μπούχαλης στον ΑΝΤ1: πρωτοφανής η κρίση που έφερε ο κορονοϊός και στον τουρισμό (βίντεο)15:44Κορονοϊός: Προς παράταση το γενικό “λουκέτο” στην Ιταλία15:33Κοτανίδου στον ΑΝΤ1: δεν υπάρχει 100% αξιόπιστο τεστ για τον κορονοϊό (βίντεο)15:21Κορονοϊός: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες15:11Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: απρόβλεπτος ο κορονοϊός, απαραίτητη η τήρηση των μέτρων (βίντεο)15:00Κορονοϊός: Παρατείνεται το “λουκέτο” στα καταστήματα14:48Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1: μεγάλο το πλήγμα στην Καστοριά από τον κορονοϊό (βίντεο)14:37Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ14:25Ο Χρήστος Μενιδιάτης στον ΑΝΤ1 για την απομόνωση στο σπίτι και τις νέες του.. συνήθειες! (βίντεο)14:12Μαξίμου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας14:00Έφη Ρόζη στον ΑΝΤ1: πως και πότε τα κατοικίδια γίνονται φορείς του κορονοϊού (βίντεο)13:47ΥΠΟΙΚ: Έρχεται ολιστικό πακέτο στήριξης της οικονομίας και διεύρυνση των ΚΑΔ 13:35Η Βέρα Αθανασίου δίνει συμβουλές επιβίωσης στην “απομόνωση” κατ΄ οίκον (βίντεο)13:22
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο