LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Περιφέρεια Αττικής

Δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2015 14:13

Σκληρή κόντρα για τα αποθεματικά της Περιφέρειας

Η απόφαση για μεταφορά στην ΤτΕ ποσού 80 εκ. ευρώ, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις απο παρατάξεις και κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τι λέει η πλευρά της Ρένας Δούρου.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τη μεταφορά των αποθεματικών της στη ΤτΕ, μετά και τις αντιδράσεις που προήλθαν από την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις αυτές, η περιφερειακή Αρχή έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ενημερωτικό σημείωμα καταλήγει: «Αλγεινή τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για απιστία  και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας».

Παρέμβαση Σγουρού

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στη περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατήγγειλε τη πλειοψηφία για το γεγονός ότι δεν ζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ως όφειλε για ένα τέτοιο θέμα, αλλά προτίμησε να λειτουργήσει με «κουτοπονηριά», προσπαθώντας να απέχει από την  αλήθεια.

Επιπλέον ο κ. Σγουρός ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα για τα οποία μιλάμε αποτελούν προϊόν της χρηστής διοίκησης της περιφέρειας επί των  ημερών του και επίσης ότι κατανοεί ότι μπορούν να τεθούν στη διάθεση της πατρίδας εφόσον αυτή κινδυνεύει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός υποστήριξε:Η κυρία Δούρου και η παράταξή της κατάφεραν να τινάξουν στον αέρα μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αφού προτίμησαν το ψέμα και την κουτοπονηριά από την αλήθεια και την ευθύτητα. Αντί να πουν με ειλικρίνεια ότι τους έχει ζητηθεί διάθεση μέρους του αποθεματικού της Περιφέρειας, αφού το κράτος έχει άμεσες και επείγουσες ανάγκες για ρευστό, επέλεξαν το κρυφτούλι.

 Δεν μπορεί, όμως, να κρυφτεί κανείς από αυτό. Πρώτα έφεραν το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, άρον-άρον, και μετά ισχυρίστηκαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος συμφέρει γιατί έχει καλύτερο επιτόκιο και πρέπει να μεταφέρει εκεί η Περιφέρεια μέρος του αποθεματικού της. Για την ταμπακιέρα, ουδείς λόγος.

 Θέλω να εξηγηθώ: πρέπει να εξετάσουμε πλήρως τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση, αλλά το πλεόνασμα που δημιουργήσαμε με μια χρηστή διοίκηση σε μια μεγάλη περίοδο, από το 2003 έως το 2014, πρώτα στη Νομαρχία της Αθήνας και μετά στην Περιφέρεια, ασφαλώς και πρέπει να τεθεί στη διάθεση της πατρίδας, εφόσον κινδυνεύει. Όλοι οφείλουμε τότε να βάλουμε πλάτη, αλλά με διαδικασίες διαφανείς και σύννομες, που διασφαλίζουν και το κράτος και την Περιφέρεια και όχι στο άρπα-κόλλα και με συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. 

Δηλώσεις Κουμουτσάκου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήταν και υποψήφιος Περιφερειάρχης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, μίλησε για το θέμα αυτό στο Ρ/Σ BHMA FM, τονίζοντας μεταξύ άλλων, «Έγινε ξαφνικά αυτή η μετακίνηση, περίπου 80 εκατ. ευρώ, από τα αποθεματικά της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μάλιστα, το θέμα μπήκε ως έκτακτο από την πλειοψηφία στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο κι αντέδρασαν οι παρατάξεις.

 Αντέδρασε η δική μου παράταξη, γιατί δεν πειστήκαμε για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, γιατί δεν μας έλεγαν και την αλήθεια γιατί γίνεται ακριβώς αυτή η μετακίνηση των χρημάτων. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε χθες ήταν ότι πρέπει να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, για να έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά αυτό δεν είναι ένα επιχείρημα που να θεμελιώνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε επίσης, «Στις τρομερές εποχές που ζούμε, τίποτα δεν είναι αθώο. Ούτε το γεγονός ότι μέχρι τέλους σε μια συζήτηση πού κράτησε τρεις ώρες, δεν υπήρξε παραδοχή για το ποιος ήταν ο λόγος του κατεπείγοντος που πάνε αυτά τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν μάλιστα συμπίπτει χρονικά με την μεταφορά 120 εκατ. από τον ΟΑΕΔ ακριβώς με την ίδια πρακτική κι όταν έχουν προηγηθεί κι άλλου τέτοιου είδους μετακινήσεις».

Διευκρινίσεις Καραμάνου

Στο θέμα αναφέρθηκε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον ίδιο σταθμό και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Χρήστος Καραμάνος, διευκρινίζοντας:

Τα νούμερα είναι πάρα πολύ απλά: 343 εκατ. είναι τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής στις 28/2. Εξ’ αυτών, τα 233 εκατ. είναι κατατεθειμένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα 233 μόνο. Παραμένουν εκτός προθεσμιακών λογαριασμών 110 εκατ. Απ’ αυτά, τα 80 εκατ. είναι σχεδόν άτοκα. Από τα υπόλοιπα χρήματα, τα οποία είναι εκτός προθεσμιακών λογαριασμών και από την αφαίρεση είναι 110 εκατ., ένα μόνο μέρος χρειάζεται για την καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας, στις πληρωμές της κλπ.

Ένα άλλο μέρος το παίρνουμε εμείς, το συγκεντρώνουμε σε έναν λογαριασμό και θα κάνουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού, προκειμένου να δούμε πού θα το τοποθετήσουμε. Εμείς φτιάχνουμε έναν συγκεντρωτικό λογαριασμό σε ένα ουδέτερο έδαφος, στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφού μεταφερθούν εκεί τα λεφτά - έχει αρχίσει η μεταφορά τους σήμερα - μετέπειτα θα κάνουμε έναν διαγωνισμό, θα πάρουμε προσφορές και θα αξιολογήσουμε ποια είναι η πλέον συμφέρουσα.

Εάν η πλέον συμφέρουσα προσφορά είναι το να μετατραπούν σε ρέπος του ελληνικού Δημοσίου, θα υιοθετήσουμε αυτή την προσφορά και απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή η προσφορά έχει μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ αυτό το οποίο προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες. Μπορεί όμως οι εμπορικές τράπεζες να αλλάξουν στρατηγική και να δώσουν σε εμάς μεγαλύτερο επιτόκιο σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Καταγγελία από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατήγγειλαν την πλειοψηφία της περιφέρειας, τόσο για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στη ΤτΕ, όσο και για τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Αντιδρώντας έντονα, με τις παρεμβάσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημείωσαν ότι για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές, η Περιφέρεια βάζει «χέρι» σε πόρους που θα έπρεπε να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται από την κυβέρνηση και με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και μια σειρά άλλους φορείς. Οι μεθοδεύεις αυτές οδήγησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση στο κούρεμα των αποθεματικών και σε μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓεωργιάδης στον ΑΝΤ1: αν είχα στοιχεία για Τσίπρα και Πολάκη θα είχα πάει στον εισαγγελέαΧθες 20:25 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση Τσίπρα ωφέλησε τις πολυεθνικές και τη Novartis», υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

“Τζόκερ”: κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογράφουςΧθες 11:35 | Ειδήσεις

Αμείωτη μαίνεται η δημόσια αντιπαράθεση. Δημόσια συγγνώμη από Μπογδάνο και Μπακογιάννη. Τι απαντά η Βλαζάκη.

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικόΧθες 16:52 | Ειδήσεις

Αφορμή η νέα τραγωδία με μετανάστες στα ανοιχτά της Κω και οι ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης…

Θεοδωρικάκος: Με αυτοπρόσωπη παρουσία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικούΧθες 13:13 | Ειδήσεις

Πότε θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και με ποιον τρόπο. Η βάση συμφωνίας για την ψήφο τους. Πότε πάει η διάταξη στην Επιτροπή Αναθεώρησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η ακριβότερη σοκολάτα στον κόσμο (εικόνες)23:59Brexit: “Ναι” από τους 27 της ΕΕ σε νέα αναβολή23:48Συνεχίζει αήττητο το Περιστέρι στο Basketball Champions League23:37Σπουδαία ανακάλυψη στους Αγίους Τόπους (εικόνες)23:24Απίστευτο! Άνθισαν τα δέντρα στην “καρδιά” του φθινοπώρου (εικόνες)23:11Φωτιά στον οικισμό “Γεννηματάς” στα Άνω Λιόσια (βίντεο)22:58Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ22:45“The Irishman”: η ταινία του Σκορτσέζε με τις καλύτερες κριτικές όλων των εποχών!22:31Πιστώνονται 683 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς αγροτών22:17Άλωσε… το Άμστερνταμ η Τσέλσι22:04Δεν άντεξε η ΑΕΚ στην Ιερουσαλήμ 21:51Ένοχος ο πατέρας για τη σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου του21:38Η Ιωάννα Παππά: για το γάμο και τη μητρότητα (βίντεο)21:24Θεοδωρικάκος: Με αυτοπρόσωπη παρουσία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού21:11Τροχαία: “Σαφάρι” για πιωμένους και γκαζιάρηδες οδηγούς20:58Περιφερειακή συμφωνία για την ανατολική Μεσόγειο “προσφέρει” ο Τσαβούσογλου20:45Ανήλικος μαχαίρωσε πελάτες fast food20:33Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: αν είχα στοιχεία για Τσίπρα και Πολάκη θα είχα πάει στον εισαγγελέα20:21Μωρό γεννήθηκε χωρίς πρόσωπο20:09Έβγαλε καραμπίνα σε υπαλλήλους της ΔΕΗ19:57
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο