Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2015 19:00 | Ανανέωση: 19 Μαρτίου 2015 22:54Τι περιμένει το Μαξίμου από την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες
Μια θετική πολιτική κατεύθυνση επιθυμεί η ελληνική πλευρά από την επταμερή συνάντηση, η οποία διεξάγεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, "δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση".
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.
Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».
Ελπίδα για συμφωνία από Σουλτς
Την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και απόψε, θα υπάρξει λύση επί της ερμηνείας των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της, ενώ εξέφρασε και τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να αθετούνται μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στην επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να είναι χρήσιμη αν συμβάλλει στην επίλυση των παρερμηνειών που υπάρχουν επί της απόφασης του Eurogroup.
Τέλος, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ξένες επενδύσεις σε μια χώρα δεν θα πρέπει να θέτουν εν αμφιβόλω θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Η απάντηση-παρέμβαση Τσίπρα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια ο κορυφαίος θεσμός της Ευρώπης να δέχεται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες, για να συμπληρώσει ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί. Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και για αυτό το λόγο ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα (της Συνόδου Κορυφής) αύριο.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.