Σάλος στη Γερμανία από τις αξιώσεις που εγείρει η Ελλάδα
Νέα ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου πυροδοτεί το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που επαναφέρει στο προσκήνιο η ελληνική κυβέρνηση.
Πρώτο θέμα στην εφημερίδα Bild, με τον πηχυαίο τίτλο: «Πληρώστε 332 δισεκατομμύρια».
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή για την πρόθεση του να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Εκτενείς αναφορές φιλοξενεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα έχει λήξει και ότι ανάλογες προσπάθειες της Αθήνας στο παρελθόν δεν καρποφόρησαν.
Ενδεικτικές της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είναι οι ψυχαναλυτικές επικρίσεις του περιοδικού Der Spiegel. «Ευρω-διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα – Φέρτε τον ψυχίατρο!» τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης του Γιαν Φλαϊσχάουερ, ο οποίος γράφει πως η αιρετική συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματούχων μπορεί να εξηγηθεί ψυχοπαθολογικά, αναφερόμενος σε «φανταστικούς εχθρούς», οι οποίοι συνεχώς πολλαπλασιάζονται.
Η δυσπιστία στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι καλά εδραιωμένη παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος. Η Wall Street Journal θυμίζει πως «η Ελλάδα δέχθηκε κοροϊδευτικά σχόλια επειδή πρότεινε ασυνήθιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η πρόσληψη φοιτητών και τουριστών ως μυστικούς επιθεωρητές και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις». Όπως υπογραμμίζεται, «παρόμοια κλήρωση γίνεται στην Πορτογαλία, μια χώρα με αντίστοιχα προβλήματα παραοικονομίας και με αντίστοιχη οικονομική κρίση, με μεγάλη επιτυχία».
Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης ανάλυση του καθηγητή Λοίζου Ηρακλέους που δημοσιεύεται στο Harvard Business Review, στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι που -κατά τον συγγραφέα- «Κύπρος και Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρώ.»