Βαρουφάκης: Δεν πρόκειται να αλλάξει ο ΦΠΑ στα νησιά
Μια σειρά μικρών "ανατροπών" σε ότι αφορά χρονοδιαγράμματα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την ουσία των φορολογικών μέτρων, που προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, όπως αυτή για το νέο πλαίσιο στις 100 δόσεις, έφερε με πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά και με τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων μέσω της "λίστας Βαρουφάκη", ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την τσέπη των πολιτών.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη στον Real FM, απέκλεισε κατηγορηματικά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ερωτηθείς όμως τι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους συντελεστές απάντησε "Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πω. Κάποια μικρή, μικρή αλλαγή ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία ούτε τον τύπο ούτε βεβαίως τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να τον αποφασίσουμε…»
Κληθείς να απαντήσει για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα γίνει σταδιακά, σημειώνοντας ότι "είναι απαράδεκτο ότι δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή σήμερα. Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στο επίπεδο των 12.000 θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε, όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο … αλλά ο ρυθμός με τον οποίο θα πλησιάσουμε το αφορολόγητο των 12.000, θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον συνολικό προγραμματισμό μας των δημοσιονομικών, με την δημοσιονομική κατάσταση του Δημοσίου μέρα με τη μέρα και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει το πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και γενικότερα της αναπτυξιακής πολιτικής μετά τον Ιούνιο».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει πως η εξαγγελία πάει πίσω σε σχέση με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Βαρουφάκης είπε με νόημα ότι είναι "βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μέλος του κόμματος", διευκρινίζοντας πάντως ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ορίζοντα τετραετίας...
Σε ότι αφορά την ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλάγες, δίχως να μεταβληθεί το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης όπως έχει εξαγγελθεί απο την Νάντια Βαλαβάνη, επισημαίνοντας ότι "οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει, νομίζω, η δική μου θέση είναι αυτή, δεν έχουμε προλάβει να το συζητήσουμε (…), υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες όπως του ΟΟΣΑ, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη 1-2 εβδομάδες για αυτό το ζήτημα".
Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ. Είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Ο φόρος θα αλλάξει μέσα στο 2015. Τώρα, αν θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι, πραγματικά σας λέω, είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει".
Ερωτηθείς για τοην έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα βγούμε στις αγορές όταν η Ελλάδα έχει λύσει το σύστημα των τριών εξισώσεων στους τρεις αγνώστους, που είναι: επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του χρέους».
Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη στο τέλος του 2014, συγκεντρώνοντας τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι με την συμφωνία στο Eurogroup "pετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων του mail Χαρδούβελη. Δεν έχουν πετύχει ακόμη την εξασφάλιση πόρων και την χρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό είναι το κομμάτι που αρχίζουμε δουλειά στο εξωτερικό και στο εσωτερικό".
Σε ότι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο ήδη προκαλεί τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντιδράσεις απο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι "όποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί, είναι νόμος του Κράτους. Για αυτές οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει, θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση δυνατότητες και να αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας και να ελεγχθεί το νόμιμο της διαδικασίας. Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των «ασημικών» της οικογένειας, σε τιμές εξευτελιστικές και με τρόπο που δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή ώθηση την οικονομία. Στόχος μας να «εμπλέξουμε» ιδιωτικά κεφάλαια, μια πραγματική σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι οι μεγάλες παραχωρήσεις, οι οποίες θα φέρνουν ιδιωτικά κεφάλαια και να υπάρχει μια αναπτυξιακή διάσταση. Αλλά ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συμμετέχει σε αυτού του είδους τις προσπάθειες και να συμμετέχει και με μετοχές αν θέλετε, με μειοψηφικό πακέτο μετοχών, αλλά να υπάρχει μια ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια".
Σε ότι αφορά το γεγονός ότι στην συμφωνία με τους εταίρους, δενυπάρχει πρόβλεψη κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το επόμενο τετράμηνο, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε "δεν το βλέπετε, γιατί δεν υπάρχει. Ο στόχος αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι πολύ απλός, ήταν να περάσει από τα κοινοβούλια η επέκταση της δανειακής συμφωνίας άνευ μνημονίου. Διότι αυτό ήταν η αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι το χρηματοδοτικό κενό και το μεθεπόμενο που είναι η διαπραγμάτευση για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Έτσι οδεύουμε, βήμα-βήμα. Το πρώτο βήμα επετεύχθη".
Αναφερόμενος στην επιστολή Γλέζου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε «είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αν με τον Μανώλη Γλέζο μας είχε δοθεί η ευκαιρία να μην είναι απομονωμένος στις Βρυξέλες και να κάτσουμε να μιλήσουμε, να πιούμε έναν καφέ και να του εξηγήσουμε τι έχουμε πετύχει ότι δεν θα είχε κάνει αυτήν την ανακοίνωση. (…) Αν μας δινόταν η ευκαιρία να του το εξηγήσουμε, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Γλέζος θα ήταν υπερήφανος γι΄ αυτό».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών.