Eurogroup
Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2015 14:21Κρίσιμες συναντήσεις πριν το Eurogroup προς άμβλυνση διαφορών
Σε έναν μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων πριν απο την έναρξη του εξαιρετικά κρίσιμου Eurogroup, αποδύθηκαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ο επικεφαλής του Eurogrοup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η Κομισιόν διά του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και φυσικά οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Οικονομικών των υπολοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης, με κεντρικό άξονα την γερμανική αποστολή υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κοινός στόχος ήταν η άμβλυνση των διαφορών που χώριζαν την Ελλάδα και τους εταίρους απο μια συμφωνία επί του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος στήριξης της χώρας, βάσει της επιστολής που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους εταίρους.
Ο πυρετός διεργασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ήταν τόσο έντονος, που οδήγησε σε διαρκείς μεταθέσεις συνολικά κατά τέσσερις ώρες της έναρξης του Eurogroup. Ήταν να αρχίσει στις 15:00 ώρα Βρυξελών (16:00 Ελλάδος). ΑρχΙκώς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter o Γερούν Ντάισελμλουμ μετατέθηκε για μιάμιση ώρα, λίγο μετά η καθυστέρηση ορίστηκε για τις δύο ώρες και καθώς κρατούσαν οι διμερείς επαφές, ορίστηκε να αρχίσει στις 20:00 Ελλάδος, οπότε και περίπου όντως άρχισε το Eurogroup.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup. «Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό» κατέληξε.
Ο μαραθώνιος συσκέψεων
Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε ένας μαραθώνιος παράλληλων συσκέψεων. Σε μία αίθουσα βρίσκονταν κλεισμένοι οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ και μπαινόβγαιναν, έχοντας διαδοχικές συσκέψεις μαζί τους μια ο Γιάνης Βαρουφάκης και μια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά απο κάθε επαφή των τριών με τον Έλληνα και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών σβήνονταν και επαναδιατυπώνονταν σημεία ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, το οποίο προέκυψε από την πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη. Μάλιστα, το προσχέδιο φέρεται να έχει κρατηθεί "μυστικό" και να μην έχει δοθεί ως κείμενο σε κανέναν απο τους Υπουργούς, ώστε να μην διαρρεύσει προς τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε χαρακτηριστικά ότι Στο Euro Working Group "έγινε μια προσπάθεια να καταγραφεί ένα αναλυτικό προσχέδιο. Υπάρχουν ακόμα πολλά που "χωρίζουν" Ελλάδα και Γερμανία. Προφανώς, θα ζητηθεί, εντός της συνεδρίασης του Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη να ονοματισει τις μεταρρυθμισεις που θα κάνει η Ελλάδα, καθώς και ποιές, συγκεκριμένες, μονομερεις ενέργειες, δεν θα κάνει".
Ταυτόχρονα, έπεσαν οι τόνοι απο όλες τις πλευρές, κυρίως απο το Βερολίνο, που την Πέμπτη μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της κάθετης αντίθεσης του στην επιστολή Βαρουφάκη, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις απο ελληνικής πλευράς και ανάγκασε σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις, όπως αυτή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μέρκελ-Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός πάντως, με δήλωση του το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ρόιτερς, ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα βήματα μπορούσε προς έναν συμβιβασμό με τους εταίρους, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων απο τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.