LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2015 22:05

Κριτική σε Τσίπρα για τον ΠτΔ από Γαϊτάνη, Λαπαβίτσα, Κοδέλα και Σωτηρίου

Τι αναφέρουν σε δηλώσεις τους για την επιλογή Παυλόπουλου οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιωάννα Γαϊτάνη

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ασκούν η απούσα από την ψηφοφορία Ιωάννα Γαϊτάνη, αλλά και τρεις βουλευτές που στήριξαν με την ψήφο τους το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ιωάννα Γαϊτάνη σε επιστολή της αναφέρει πως για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσε να υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην επιστολή της: 

«Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα. Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση των μελών του και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί νικηφόρα».

Την ίδια ώρα, η Ελένη Σωτηρίου και οι Δημήτρης Κοδέλας και Κώστας Λαπαβίτσας αν και στήριξαν την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, δηλώνουν ότι η επιλογή αυτή δεν σηματοδοτεί τη στροφή προς τα αριστερά και δεν συμβαδίζει με το μήνυμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Η Ελένη Σωτηρίου αναφέρει ότι η επιλογή Παυλόπουλου δεν είναι σωστή:

«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μια σωστή επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκφράζει την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας. Το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος. Η εθνική και λαϊκή ενότητα είναι σήμερα απαραίτητη αλλά στη βάση μιας αναγεννητικής πορείας και όχι στα πλαίσια της συναίνεσης με εκείνες τις δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα.

Η αποφασιστική στάση μας απέναντι στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα της ευρωκρατίας ήταν που έκανε περήφανο το λαό μας και ανέβασε το φρόνημά του. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Το καθοριστικό από δω και πέρα είναι η προετοιμασία του λαού μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση που έχει ήδη ξεκινήσει».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας υποστηρίζει ότι η μεγάλη αλλαγή που ήθελε ο λαός δεν δικαιώνεται από την επιλογή Παυλόπουλου. Όπως υποστηρίζει:

«Η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα. Ειδικά ετούτη την ώρα, που η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω «πυρών» και τελεσιγράφων υπήρχε η ανάγκη για ένα πρόσωπο που να συμβολίζει και να προάγει μια νέα εθνική και λαϊκή ενότητα στην κατεύθυνση μιας νέας πορείας απαλλαγής της χώρας από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς.

Αυτή η πορεία δε μπορεί παρά να σηματοδοτείται από την υπέρβαση του πολιτικού συστήματος, την πλήρη εμπιστοσύνη και ενεργοποίηση του λαού μας και μια νέα σχέση απαλλαγμένη από τη σκουριά του παλαιοκομματισμού και των μεταπολιτευτικών παθογενειών. Αυτή η σχέση και οι πρακτικές επιλογές που τη συνοδεύουν οφείλει να δίνει ώθηση στην ελπίδα και στην αυτοπεποίθηση του λαού μας, στην οριστική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

Η στάση στην ψηφοφορία μετά τη δημόσια πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετίζεται με την κρισιμότητα της στιγμής και της μάχης που δίνεται και αφορά στο μέλλον της χώρας μας».

Τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου εκφράζει και ο Κώστας Λαπαβίτσας, που αναφέρει:

«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο, σε συμφωνία με την θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ένας τέτοιος Πρόεδρος θα μπορούσε να στηρίξει αποτελεσματικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τιτάνιο έργο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της ανόρθωσης της χώρας. Θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει ένα νέο υπόδειγμα δημοκρατίας και να διευρύνει την μεγάλη λαϊκή αποδοχή που ήδη έχει η κυβέρνηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι μια ξεχωριστή δημόσια προσωπικότητα με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Από τη στιγμή όμως που η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δημόσια από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις που απαιτούν αρραγές μέτωπο».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο