Eurogoup
Δημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2015 18:37Le point: ο κίνδυνος ενός "Grexit" δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος
Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνει σε δημοσίευμα του για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup το γαλλικό περιοδικό “Le point”, καθώς όπως αναφέρει «οι Ευρωπαίοι και η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και της εθνικιστικής δεξιάς, δεν έχουν παρά 15 ημέρες για να συμφωνήσουν. Ελλείψει συμφωνίας, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής που επιβλέπεται από την Τρόικα θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου» χωρίς να διαθέτει η χώρα, όπως γράφει το περιοδικό, επαρκή χρήματα για τις υποχρεώσεις της ούτε να έχει προχωρήσει για τις οποίες έχει δεσμευθεί έναντι των εταίρων.
Καθώς «δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, που δεν την εμπιστεύονται», η ελληνική κυβέρνηση, γράφει το περιοδικό, «θα καταλήξει να κόψει μόνη της την μοναδική πηγή “βιώσιμης χρηματοδότησης”, τα χρήματα που παρέχονται από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».
Τότε, αναφέρει το δημοσίευμα του “Le point”, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, αφού «καθώς δεν έχει δικαίωμα να χρηματοδοτήσει απευθείας κράτη, η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναγκαζόταν να μειώσει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, στερώντας από την Ελλάδα την τελευταία “σανίδα σωτηρίας” της, εμποδίζοντας εκ των πραγμάτων τις τράπεζες της χώρας να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για την χρηματοδότηση του Δημοσίου.
«Χωρίς χρήματα», συνεχίζει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο. Ακόμη χειρότερα, δεν θα μπορεί σύντομα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της και να λειτουργεί την κρατική μηχανή» και τότε «η μόνη λύση θα ήταν να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία της, εκτυπώνοντας δραχμές, κατά βούληση, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στο ερώτημα «μπορούμε να φθάσουμε εκεί», το περιοδικό απαντά ότι «οι περισσότεροι αναλυτές δεν σκέφτονται έτσι. Κανείς δεν έχει συμφέρον, υποστηρίζουν, όχι περισσότερο Έλληνες από τους Ευρωπαίους. Όμως για κάποιους, ο κίνδυνος είναι πραγματικός. “Μοιάζουν ριζικά αντίθετοι σε πολλά θέματα (ενν. Κυβέρνηση κι Ευρωπαίοι) και πιστεύουμε ότι η πιθανότητα εξόδου είναι τώρα μεγαλύτερη από ό, τι ήταν ποτέ, ακόμη κι από το 2012", λένε για παράδειγμα, οι ανήσυχοι ειδικοί της Barclays Bank».
Την ίδια ώρα πάντως, ο Γάλλος ομόλογος του Γιάνη Βαρουφάκη, μάλλον τάσσεται στο πλευρό της Γερμανίας σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση.