Εurogroup
Δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2015 09:27Σφίγγει ο κλοιός των διαπραγματεύσεων
Στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και όχι στο αυριανό φαίνεται πως θα φανεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται κάτω από ασφυκτικό κλοιό.
Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη είναι η πιο διαλλακτική που «ηγείται» η Αυστρία και το Βέλγιο, με τον κ. Γιούνκερ να φαίνεται πως τάσσεται υπέρ αυτής. Στον αντίποδα, η γραμμή της Γερμανίας παραμένει σκληρή και αδιάλλακτη. Η Μέρκελ ερωτώμενη χθες για το ζήτημα της Ελλάδας, στην Ουάσινγκτον όπου είχε συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, απάντησε ότι περιμένει την πρόταση της Ελλάδας. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη χθεσινή σύνοδο των G20 στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε τη γραμμή του Βερολίνου για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης ως βάση για την αρχή συζήτησης. «Κανείς δεν υποχρέωσε ποτέ κανένα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αδυνατεί να αντιληφθεί πώς μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να βρίσκεται σε πρόγραμμα. «Ίσως ο κ. Τσίπρας ξέρει καλύτερα» είπε.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να συνομιλήσει με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας. «Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι η θέληση για ρεαλιστική δράση» σημείωσε ο κ.Γκάμπριελ.
Στο ίδιο μπλοκ βρίσκονται και οι Φινλανδοί, καθώς και οι πρώην μνημονιακές χώρες η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν την ίδια στάση, δεδομένου ότι πρόκειται για κεντροδεξιές κυβερνήσεις που θα έχουν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αυτό που τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι οποιαδήποτε πρόταση για την Ελλάδα πρέπει να είναι ομόφωνη, κάτι που περιορίζει τους ελιγμούς της Αθήνας. Σε αυτά τα πλαίσια, οι Βίζερ και Κοστέλο (πρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος της τρόικας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ενημέρωσαν εκ του σύνεγγυς το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας χθες, για το κατά πόσον μπορούν οι προτάσεις της αντιπροσωπείας της να βρουν ανταπόκριση στους υπόλοιπους 18 Υπουργούς του Eurogroup.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα έσπευσε να υιοθετήσει το κείμενο με τις προτάσεις Γιούνκερ που έφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ως βάση των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός άλλωστε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον κ.Κοστέλο, εκπρόσωπο της τρόικας, δείχνει μία μεταστροφή στη στάση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα.
Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη των Ευρωπαίων στην Αθήνα, αναμένεται να γίνουν ατύπως γνωστά μέσω του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, κ.Μοσκοβισί, στη συνάντηση των G20, που συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια συνάντηση βρίσκονται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι θα είναι παρόντες και στο Eurogroup της Τετάρτης.
Ο διαλλακτικός Γιούνκερ, διαμήνυσε χθες στον Πρωθυπουργό «να μην θεωρεί δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν όλες οι υποσχέσεις του στους ψηφοφόρους».
Ο Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε», ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη στην Ελλάδα είναι ο σεβασμός των κανόνων.