Συνέντευξη
Δημοσίευση: 09 Φεβρουαρίου 2015 17:19Κατρούγκαλος: Οι αλλαγές στο Δημόσιο δε θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό
«Πλούσιοι που θα πληρώσουν δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες, αλλά και οι μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM.
Όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως οι αλλαγές στο Δημόσιο δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Τέλος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπενθυμίζοντας πως «η Αριστερά έχει ως θέση αρχής την απλή αναλογική».
Για το Μνημόνιο και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους
Το Μνημόνιο είχε βασικό πρόβλημα ότι μας επιβαλλόταν. Δεν ήταν δικό μας σχέδιο. Τώρα, λέμε στους εταίρους μας «τι θέλουμε εμείς και τι θέλετε κι εσείς και τι είναι μέσα στις συνθήκες; Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Θα τους έχετε. Αλλά πώς θα τους πετύχουμε, αυτό είναι δική μας υπόθεση».
Για την επαναπρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα
Η ανάκληση των παράνομων απολύσεων δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και θα συμψηφιστεί με τις ήδη προϋπολογισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις στο Δημόσιο. Άρα, εμείς λέμε ότι σ’ αυτή τη φάση χρήματα για το Δημόσιο δεν θα δώσουμε. Θα είναι τα χρήματα που θα δώσουμε για την ανακούφιση όσων εθίγησαν από την κρίση. Όσοι δεν εθίγησαν από την κρίση, θα πρέπει να πληρώσουν. Θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Είδατε το περιουσιολόγιο… όλα θα δηλώνονται. Πλούσιοι δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες. Πλούσιοι είναι και οι συνάδελφοί μου δικηγόροι και οι πλούσιοι γιατροί.
[…] Αυτό (σ.σ.: η επαναπρόσληψη υπαλλήλων) είναι αποκατάσταση αδικίας. Εγώ δεν είμαι εδώ γι’ αυτό. Είμαι για να αλλάξω το κράτος. Κι εκεί πράγματι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κουβέντα τι σημαίνει αλλάζω το κράτος. Πρώτον, σπάω το πελατειακό σύστημα. Δεύτερον, κάνω μια πραγματική διαδικασία κινητικότητας, διότι ποτέ το πραγματικό πρόβλημα του κράτους δεν ήταν ο αριθμός – το θέμα είναι πώς θα πάει περισσότερος κόσμος εκεί όπου αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες ανάγκες. Παντού θα το εφαρμόσουμε. Οι προηγούμενοι δημιούργησαν μια ψευδοκινητικότητα, χωρίς να κάνουν καταγραφή των πραγματικών αναγκών. Κατάργησαν π.χ. τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ ήταν ένας κλάδος που πραγματικά χρειαζόταν και έφερνε λεφτά στο Δημόσιο. Είναι στις σκέψεις μας (να την επαναφέρουμε), αλλά είναι στις αρμοδιότητες του κ. Βούτση.
Η προτεραιότητά μας, αυτή τη στιγμή, για λόγους προφανείς είναι η υγεία, η παιδεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η κοινωνική ασφάλιση, σαν δεξαμενές υποδοχής.
Για τα φορολογικά έσοδα και τον ΕΝΦΙΑ
Για τον ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πληρωμή των τελευταίων δόσεων και μ’ αυτές θα χρηματοδοτήσουμε την επόμενη χρονιά. Επομένως, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, όπως γίνεται κάθε φορά με τα φορολογικά συστήματα, που είναι οπισθοβαρή, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους από τον ΕΝΦΙΑ και θα επανασχεδιάσουμε την αρχή του φορολογικού συστήματος.
Για τον εκλογικό νόμο
Η Αριστερά έχει ως θέση αρχής την απλή αναλογική και σέβεται τις αρχές της. Όταν μια κυβέρνηση που μόλις έχει εκλεγεί προχωρεί στις προγραμματικές εξαγγελίες της, δεν εξαγγέλλει άμεσα και αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Γιατί θα δώσει τροφή στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει και λένε ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη μεγάλη δημοτικότητα που έχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές μας είτε προς την πλευρά του δημοψηφίσματος είτε προς την πλευρά των εκλογών. Αρμόδιος υπουργός είναι ο κ. Βούτσης. Εγώ σας είπα την προσωπική μου άποψη και την αρχή της Αριστεράς, στην οποία εμμένω.