LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2015 11:14

Καραμπόλες της τελευταίας στιγμής για τα υπουργεία

Συνεχής ενημέρωση: Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Εσωτερικών ο Νίκος Βούτσης. Σε ποιά υπουργεία μπαίνουν οι ΑΝΕΛ.

Μέγαρο Μαξίμου - Βούτσης - Βαρουφάκης - Στρατούλης - Σκουρλέτης - Κωνσταντοπούλου - Λαφαζάνης

Μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής, «αλλαγές» σε «κλειδωμένες» θέσεις υπουργείων και διαρκείς ανασχεδιασμοί, λίγο πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων, αλλά και να σταλούν σαφή μηνύματα στην κοινωνία (διαβάστε παρακάτω για την νέα μορφή της Κυβέρνησης, με δέκα υπουργεία, εκ των οποίων τα τέσσερα υπέρ-υπουργεία). Οι ΑΝΕΛ θα μετέχουν στην κυβέρνηση παίρνονας ένα υπουργείο και τέσσερις θέσεις αναπληρωτών ή υφυπουργών.

Ένας από του τέσσερις είχε "κλειδώσει" ότι θα είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, ωστόσο, μετά από αντιδράσεις τελικώς δεν θα μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα κι αντ’ αυτού θα μπει στην κυβέρνηση ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αναλαμβάνοντας υφυπουργός αρμόδιος για την Αγροτική Ανάπτυξη στο υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες.  

Οι καραμπόλες συνεχίζονται και για πολλές άλλες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαδέχεται τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην Προεδρία της Βουλής.

Έτσι, το υπέρ-υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φερόταν ότι θα αναλάμβανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νωρίτερα ήταν το απόλυτο φαβορί για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, όλα δείχνουν ότι θα πάει στα χέρια του Νίκου Βούτση, ενώ αρχικά είχε ακουστεί έντονα γι΄  αυτήν την θέση, το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Σκουρλέτης ακούγεται τώρα ότι «μετακινείται» και θα πάρει το Υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ακουγόταν ως βέβαιος Υπουργός ο Δημήτρης Στρατούλης. Η Ουρανία Αντωνοπούλου φαίνεται να αναλαμβάνει υφυπουργός ή Αναπληρωτής υπουργός στο Εργασίας, όπου θέση υφυπουργού αναμένεται να πάρει και ο συνδικαλιστής Αλέκος Καλύβης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής.

Για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, που «άφησε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακούστηκε αρχικά το όνομα του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τελικώς θα το αναλάβει ο Παναγιώτης Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης του «μαύρου χρήματος», παίρνοντας υπό τον έλεγχο του όλες τις ανεξάρτητες αρχές και υπηρεσίες κατά της διαφθοράς. 

Ο Γιάννης Πανούσης φαίνεται πάντως ότι θα μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός για θέματα Προστασίας του Πολίτη ή Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή θα ανήκει στο νέο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής, όπως όλα δείχνουν, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, των ΑΝΕΛ, αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα στο σημερινό Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, που αρχικά φερόταν ως σίγουρος στο Εργασίας, πληροφορίες θέλουν τώρα να αναλαμβάνει τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο υπουργοποιείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1. Υφυπουργός εκεί θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ανδρέας Ξάνθος, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική Ασφάλιση.     

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ακούγονται έντονα τα ονόματα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Τσουκαλά, καθώς και του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας, Αριστείδη Μπαλτά, Προέδρου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ενώ ο Σταύρος Κοντωνής φαίνεται να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αθλητισμού.

Για το Εξωτερικών, μαζί με τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά και Νάντιας Βαλαβάνη, ακούγεται έντονα και αυτό του Νίκου Χουντή.

Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο, Αναπληρωτής αναλαμβάνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίεςαναλαμβάνει ο Κώστας Ήσυχος, ενώ στη θέση του Υφυπουργού, για την οποία ακουγόταν το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα, τοποθετείται ο Νίκος Τόσκας, στρατηγός ε.α. και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θόδωρος Δρίτσας "παίζει" και για την Προεδρία της Βουλής, για την οποία ακούγεται έντονα και το όνομα του Νίκου Βούτση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ως σήμερα Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αναμένεται να ορκιστεί ως Υπουργός Επικρατείας και Τύπου, ενώ την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου φέρεται να καταλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το οικονομικό επιτελείο

Ο Γιάννης Δραγασάκκης, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα αναλάβει την εποπτεία των οικονομικών κι επομένως της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έχοντας υπό τον έλεγχο του τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, όπως θα μετονομαστεί το Ανάπτυξης.

Νέος Υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, πλαισιωμένος από τους Γιάννη Μηλιό κι Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το κομμάτι των δημοσίων εσόδων.

Στο υπερ-υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα συγχωνευθούν τα σημερινά υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, οι πληροφορίες λένε ότι είναι δεδομένη η υπουργοποίηση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος για το κομμάτι του Τουρισμού, θα έχει ως αναπληρωτή ή υφυπουργό την Έλενα Κουντουρά, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όχι τον Τέρενς Κουίκ, όπως είχε διαρρε'υσει νωρίτερα, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι υφυπουργός Επικρατείας.

Το υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θεωρείται βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος θα έχει ως υφυπουργό Περιβάλλοντος και  Κλιματικής Αλλαγής, τον Γιάνννη Τσιρώνη, επικεφαλής των Οικολόγων, που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στην μορφή του κυβερνητικού σχήματος

Ο πρωθυπουργός προωθεί μεγάλες αλλαγές στην μορφή του κυβερνητικού σχήματος, με την συνένωση και μετονομασία υπουργείων, έχοντας ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που προωθήθηκε στο ΣτΕ, θα υπάρχουν δέκα Υπουργεία, καθώς δημιουργούνται τεσσερα υπέρ-υπουργεία, δύο υπουργεία μετονομάζονται κι άλλα τέσσερα μένουν ως έχουν.

Τα τέσσερα υπέρ-υπουργεία είναι:

-Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού & Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Υπουργείων: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης &ι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Μακεδονίας-Θράκης.

-Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που σήμερα υπάγεται στο Υπ. Ανάπτυξης.

-Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται και η μετονομασία δύο υπουργείων:

-το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (κια μεταφέρεται σε αυτό ηη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Εργασίας).

-το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα υπόλοιπα τέσσερα Υπουργεία μένουν ως έχουν: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (και όχι από το Ε’ Τμήμα, όπως γινόταν στο παρελθόν) κρίθηκε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα (21/2015) με το οποίο επέρχονται αλλαγές στη δομή των υπουργείων, ιδίως με τη σύσταση των τεσσάρων νέων υπουργείων στα οποία ενσωματώθηκαν οι αρμοδιότητες των καταργηθέντων και τη μετονομασία δύο άλλων υπουργείων.

Το σχετικό «Πρακτικό» του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου εστάλη ήδη στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογέςΣήμερα 07:06 | Ειδήσεις

Αποκάλυψε ότι η πολιτική του φιλοδοξία είναι να κυβερνήσει 2 τετραετίες και χαρακτήρισε «βρώμικο» το πολιτικό σύστημα.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο