Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης
Δημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2015 14:00Σαμαράς: Προσωπικό μου στοίχημα οι φορολογικές μειώσεις
«Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
«Θα πω την αλήθεια για το που βρισκόμασταν» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης.
Συνόψισε λέγοντας:
-κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
-ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά.
-ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.
Οικονομικό πρόγραμμα 2015-2021
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι εκτιμήσεις βασίζονται σε έρευνες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της McKinsey και στηρίζονται στις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις. Αναμένεται μεγάλη ενίσχυση του ΑΕΠ από επτά κλάδους:
- Αγροτική ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ
- Τουρισμός: 16,5 δισ. ευρώ
- Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές: 9,5 δισ. ευρώ
- Έρευνα και τεχνολογία: 2 δισ. ευρώ
- Ναυτιλία: 8,5 δισ. ευρώ
- Logistics: 2,5 δισ. ευρώ
- Βιομηχανία φαρμάκων: 2 δισ. ευρώ
Σύνολο 54 δισ. πρόσθετο ΑΕΠ και συνολικά 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται επιμέρους κλάδοι, όπως κατασκευές, βιομηχανία μετάλλων αλλά ούτε και τα πιθανά έσοδα από υδρογονάνθρακες.
Χρειάζονται 150 δισ. επενδύσεις για να γίνουν παραπάνω, είπε ο Σαμαράς. Τα 38 από αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, τα 6 από εθνικούς πόρους, τα 106 από επενδυτές κάθε είδους (50 δισ. είναι άμεσες επενδύσεις και εξ αυτών τα 23 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί). Στους υπολογισμούς όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνονται τα 15 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ.
Φορολογικά μέτρα
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα τις φορολογικές μειώσεις, ενώ τόνισε πως δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων και εισοδημάτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας είναι:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός και στην εξέταση δυνατότητάς μετατροπής του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων με τον λεγόμενο flat tax (ενιαίο φόρο για όλες τις επιχειρήσεις) από 26% και 33% στο 15%.
- Φορολογική έκπτωση και σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα ΦΠΑ μόνο εάν εισπραχθεί. Και μελετά με απαλλαγή ΦΠΑ έως 20.000.
- Κατάργηση του πόθεν έσχες για την α΄ κατοικία.
- Επέκταση απαλλαγής φπα για α΄ κατοικία από έλληνες και ξένους πολίτες για κατασκευαστικό κλάδο.
- Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων στο εξωτερικό, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, όπως Βέλγιο και Ιταλία.
- Μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά: