LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2014 13:00 | Ανανέωση: 22 Δεκεμβρίου 2014 17:58

Τα διεθνή ΜΜΕ για την πρόταση Σαμαρά

Δημοσιεύματα των Financial Times, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Ρόιτερς αναφέρονται στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.

Αντώνης Σαμαράς - Ελλάδα - Financial Times - Reuters

Σε υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της προεδρικής εκλογής για να πείσει τους βουλευτές «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους» και να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρονται δημοσιεύματα των Financial Times, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Ρόιτερς, των New York Times και της Wall Street Journal.

«Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν αύριο για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής και για να αποφευχθεί η μετατροπή της ψηφοφορίας σε φιάσκο σε μία οικονομική συγκυρία που παραμένει εύθραυστη, η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να επισπεύσει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια για την αποτροπή των πρόωρων εκλογών και της ενίσχυσης της πολιτικής αστάθειας, καθώς και την αντιμετώπιση των νέων φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε, σε αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό μήνυμα προς τους βουλευτές έκκληση για «συναινετική» ψήφο υπέρ του Σταύρου Δήμα, ζητώντας τους «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής».

Αντώνης Σαμαράς - Ελλάδα - Financial Times - Reuters

Σε αντάλλαγμα πρότεινε τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος σε «περισσότερα πρόσωπα που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας» και τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η Ελλάδα μόλις έχει βγει από έξι χρόνια ύφεσης και χρειάζεται δύο ακόμη μήνες για να βγει από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επρόκειτο να αρθεί τον Δεκέμβριο, ενώ εξακολουθεί να είναι δέκτης προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το 2016. Τις ερχόμενες εβδομάδες πρόκειται επίσης να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν και η πρωτοβουλία Σαμαρά αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητες εκλογής νέου προέδρου, η προσφορά του πρωθυπουργού έρχεται πολύ αργά (και μόνο μετά την αποκάλυψη σοβαρού σκανδάλου διαφθοράς) για να επιτύχει» αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Πίκολι της Teneo Intelligence, σύμφωνα με τους  Financial Times.

Αντώνης Σαμαράς - Ελλάδα - Financial Times - Reuters

NYT: «Ο Πρωθυπουργός προσφέρει πρόωρες εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο»

Ο  Αντώνης Σαμαράς, προσφέρθηκε χθες να καθορισθεί μια ημερομηνία για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών προς τα τέλη του επόμενου έτους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να στηρίξουν οι βουλευτές την υποψηφιότητα που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια κρίσιμη ψηφοφορία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, αναφέρει η εφημερίδα  New York Times με τίτλο «In Hopes of Ending Deadlock, Premier Offers Early Elections».

«Η προσφορά του κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας, έγινε εν μέσω ενός πολωμένου πολιτικού κλίματος, όπως τους ισχυρισμούς για δωροδοκίες βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την εκλογή ΠτΔ. Μια νίκη της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, που επέλεξε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ήταν ταυτόσημη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για να διασφαλίσει την ρευστότητα της χώρας», τονίζεται.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή ΠτΔ στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτίθεται στους όρους των σχεδίων διάσωσης, διαταράσσοντας ενδεχομένως την οικονομική πορεία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, δηλώνοντας ότι σε αντάλλαγμα θα συμπεριλάβει φιλοευρωπαϊκές προσωπικότητες στην κυβέρνηση και θα καθορίσει μια ημερομηνία πρόωρων εκλογών προς τα τέλη του 2015. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο του 2016, προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Είναι εθνική υποχρέωση και απαίτηση της κοινής λογικής να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Τρόικα. Η προοπτική μιας παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει πτώση ρεκόρ 13% σε μια μέρα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται στο 9%, αναφέρουν ακόμη οι NYT.

«Ο κίνδυνος οικονομικής κρίσης αναστέλλει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις ξένες επενδύσεις»  

Ο φόβος ότι η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής μιας οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει στην αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal με τίτλο «Impasse Over Parliamentary Vote Puts Chill on Greek Business».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, εάν, Αντώνης Σαμαράς, δεν επιτύχει την εκλογή ΠτΔ τότε, όπως φοβούνται πολλά μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές φέρνοντας στην εξουσία το «αντι-επιχειρηματικό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 2 έως 5 μονάδες, ενώ επιδιώκει την κατάργηση του σχεδίου διάσωσης.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανατριχίλα σε επιχειρηματίες όπως τον Θοδωρή Σιέτη, διευθυντή της Eltex Anemos, ο οποίος επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σε μια περίοδο όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις και η χώρα να κινηθεί γρήγορα προς τα εμπρός, σημειώνεται επιβράδυνση».

Ο κ. Σιέτης εισήγαγε την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Ιούλιο, την πρώτη και μοναδική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους πριν από πέντε χρόνια. Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο είχε αντιμετωπισθεί από πολλούς διεθνείς επενδυτές ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα μετά από μια περίοδο ύφεσης που αφάνισε το ένα τέταρτο της οικονομίας και οδήγησε σε μια ιστορική πτώση του χρηματιστηρίου. «Υπάρχει μια σειρά αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε αλλά θα περιμένουμε» επεσήμανε ο κ. Σιέτης.

Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση, σημειώνει η ανταπόκριση, καθώς δύο ιδιωτικοποιήσεις που είχαν προγραμματισθεί γι’ αυτόν τον μήνα, μία για ένα αεροδρόμιο στην Κρήτη και η άλλη για ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να καθυστερήσουν για πολλές εβδομάδες. Όπως δήλωσε επίσης επιχειρηματίας, μια ακόμη ιδιωτικοποίηση τουριστικής μονάδας που πουλήθηκε στις αρχές του έτους έχει παγώσει εν αναμονή της τελικής έγκρισης. Στο μεταξύ διευθυντικά στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι έχουν παγώσει και οι προκρατήσεις για την θερινή τουριστική περίοδο, οι οποίες πραγματοποιούνται κανονικά τον Δεκέμβριο.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στην πτώση που σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας ανησυχία για ακύρωση της επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά την εξαετή ύφεση, καθώς φέτος για πρώτη φορά σημειώθηκε ανάπτυξη 0,6% της ελληνικής οικονομίας και αναμένετο ανάπτυξη 2,9% για το 2015.

Η προοπτική ωστόσο, προστίθεται, μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής κρίσης απειλεί να ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεση ζημιά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής της ανάπτυξης, που μόλις ξεκίνησε, όπως και ο κίνδυνος μιας μη αναστρέψιμης ζημιάς στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Σουρνάρας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με τον κ. Σιέτη, όπως ο Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος διοικεί μια οικογενειακή εταιρεία εισαγωγών στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πιο πρόσφατες δυσκολίες που συνάντησε η εταιρεία του ήταν στα μέσα του 2012, όταν λόγω του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι ξένοι προμηθευτές δεν παρείχαν πιστώσεις ζητώντας την αποπληρωμή των εμπορευμάτων σε ρευστό. Καθώς αναμένει ανάλογα προβλήματα ο κ. Μανεσιώτης, που εισάγει καρυκεύματα και ζωοτροφές, άρχισε να περιορίζει την περίοδο πίστωσης στους πελάτες του, από τις 60 μέρες στις 40 έως 45 ημέρες.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, επιφυλακτικοί εμφανίζονται επίσης και οι ξένοι επενδυτές. Τον Δεκέμβριο δεκάδες από τους ισχυρότερους διαχειριστές κεφαλαίων συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης για να διερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι προσφορές περιείχαν από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (distressed assets) έως επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και σε ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια, αλλά οι αγοραστές ήταν ελάχιστοι. Αντίθετα οι επενδυτές ήταν αναποφάσιστοι, σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, αναθυμούμενος τη συνάντηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με λίγους μόλις μήνες πριν όταν η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλε την έλευση καλύτερων ημερών.

«Υπάρχει μια αίσθηση αναμονής και διαισθάνομαι μια αντιστροφή των διαθέσεων», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «δεν εγκαταλείπουν (τη χώρα), καθώς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται συμβόλαια. Συνεχίζουν να πληρώνουν δικηγόρους και μηχανικούς για την αναζήτηση σχεδίων, αλλά δεν είναι απολύτως έτοιμοι ακόμη για να υπογράψουν τις επιταγές».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Πορτογαλία με τρομερή ανατροπή νίκησε την Τσεχία23:59Βρετανία: Οργή για τον αστυνομικό που χτύπησε αγελάδα με το περιπολικό του (βίντεο)23:47Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς 23:34Κοζάνη: Γουλιανός 50 κιλών στα δίχτυα ψαράδων στη λίμνη Πολυφύτου (εικόνες)23:22Χάλε – Τσιτσιπάς: Καρδιοχτύπησε… αλλά προκρίθηκε23:10Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνίας μια νικηφόρα προοδευτική συμμαχία22:57Κρήτη: Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές οργανώσεις22:43Πυρηνικά όπλα: “Απογειώνονται” οι δαπάνες στην “κούρσα” των εξοπλισμών22:30Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι επιμένει στις προκλήσεις22:16ΗΠΑ: Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή (εικόνες)22:03Μεταναστευτικό - Πρέσβης ΕΕ: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Συμφωνία Επανεισδοχής21:49ΑΣΕΠ - Μαξίμου: Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων21:36Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης – Μπίλας: Χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα πεταλούδας21:22Euro 2024: Η Τουρκία με μυθικά γκολ “ξέρανε” την Γεωργία21:09Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους Ελληνοκύπριους20:55Ιωάννινα: “Γιατρός” πήρε μια.. περιουσία από ηλικιωμένη20:42Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)20:28Φωτιά στη Μήλο: Ενεργοποιήθηκε το 112 (εικόνες)20:15Καιρός: Ηλιοφάνεια, ζέστη και ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο20:01Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές19:48
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο